Σημαντική αύξηση των φορολογικών εσόδων αναμένεται το 2025, με συνολική επιβάρυνση που φτάνει τα 69,2 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 2,5 δισ. ευρώ ή 3,73% σε σύγκριση με το 2024.
Η αύξηση αυτή προκύπτει από συγκεκριμένες κατηγορίες φόρων, που αναμένεται να επιβαρύνουν περισσότερο τους πολίτες, ενώ κάποιες άλλες μειώνονται ή παραμένουν αμετάβλητες.
Οι φόροι που θα επιβαρύνουν περισσότερο
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, ο κύριος παράγοντας αύξησης είναι οι φόροι επί αγαθών και υπηρεσιών, οι οποίοι ανεβαίνουν από 36,4 δισ. ευρώ το 2024 σε 38,0 δισ. ευρώ το 2025, σημειώνοντας αύξηση 1,6 δισ. ευρώ ή 4,42%. Σημαντικό μερίδιο σε αυτή την κατηγορία έχει ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), ο οποίος αυξάνεται κατά 1,3 δισ. ευρώ ή 5,26%, φτάνοντας τα 26,7 δισ. ευρώ. Η άνοδος αυτή οφείλεται πιθανότατα σε υψηλότερη κατανάλωση, σε συνδυασμό με ενδεχόμενες αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ.
Οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης, που επηρεάζουν προϊόντα όπως καύσιμα, αλκοολούχα ποτά και καπνικά, αυξάνονται οριακά κατά 0,05 δισ. ευρώ ή 0,65%, ανεβαίνοντας στα 7,3 δισ. ευρώ. Παρόλο που η αύξηση είναι μικρή, η επίδραση αυτών των φόρων στην καθημερινή ζωή των πολιτών παραμένει σημαντική λόγω της ευρείας χρήσης των συγκεκριμένων προϊόντων.
Αύξηση παρατηρείται και στους φόρους εισοδήματος, οι οποίοι ανεβαίνουν από 24,2 δισ. ευρώ σε 25,2 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 1 δισ. ευρώ ή 4,17%. Οι φόροι εισοδήματος φυσικών προσώπων εμφανίζουν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση, κατά 6,13%, φτάνοντας τα 15,2 δισ. ευρώ, κάτι που δείχνει μεγαλύτερη επιβάρυνση για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους. Από την άλλη, ο φόρος εισοδήματος εταιρειών σημειώνει μικρότερη άνοδο, μόλις 0,12 δισ. ευρώ ή 1,53%, φτάνοντας τα 8,0 δισ. ευρώ.
Οι φόροι που θα επιβαρύνουν λιγότερο
Μείωση καταγράφεται στους τακτικούς φόρους ακίνητης περιουσίας, οι οποίοι μειώνονται από 2,4 δισ. ευρώ σε 2,36 δισ. ευρώ, με ποσοστιαία μεταβολή -1,60%. Η μείωση αυτή ενδέχεται να σχετίζεται με ελάφρυνση στον ΕΝΦΙΑ ή με προσαρμογές στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων.
Ακόμη μεγαλύτερη πτώση παρατηρείται στους λοιπούς φόρους επί παραγωγής, οι οποίοι μειώνονται από 0,615 δισ. ευρώ σε 0,460 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση 0,155 δισ. ευρώ ή -25,20%. Αυτή η μείωση αναμένεται να ωφελήσει τους παραγωγικούς τομείς, αν και η συνολική συνεισφορά τους στα δημόσια έσοδα είναι σχετικά μικρή.
Σταθεροί παραμένουν οι φόροι κεφαλαίου, στα 0,235 δισ. ευρώ, ενώ οι λοιποί τρέχοντες φόροι παρουσιάζουν μικρή αύξηση κατά 0,05 δισ. ευρώ ή 1,98%, φτάνοντας τα 2,5 δισ. ευρώ.
Είμαι σίγουρος & βέβαιος, πως ο,τι αν ζούσε σήμερα, θα του έλεγε στα ίσα & κατάμουτρα (με εκείνη της, την χαρακτηριστική, μπάσα & βροντώδη φωνή) του Κούλη, η αξεπέραστη αυτή, Σαπφώ Νοταρά: “Ψεεεεεεεέυτη, γουρλομάτη και τσαρλατάνε, άσε (κατάχαμα), τις δικαιολογίες, τις δικολαβίες, τις υπεκφυγές, τις πενταροδεκάρες σου και τα σάπια, και δώσε μας, και εμάς επιτέλους, και καμία αυξησούλα της προκοπής, σε ετούτα μας, τα μισθά, να μπορέσουμε να ζήσουμε και εμείς, ειδεμη, εκτός του ο,τι δεδομένα θα τα κάνω εκεί στις 200 αυτές σπιταρώνες σου, αλλά και σε εκείνο σου, το Μέγαρο Μαξίμου όλα μπουρλότο, θα αρπάξω και καμιά βρεγμένη σανίδα, αλλά και καμιά μαγκούρα και κανά σκουπόξυλο και θα σε κάνω τ’ αλατιού, αλλά και κατάμαυρο στο ξύλο, ρε γκαντέμη, γρουσούζη & παλιοκερ@τ@”!!!
Προμηνύεται & αναμένεται δυστυχώς, εις το να αυξηθούν, το επόμενο καλοκαίρι, τα ποσοστά των παραμενόντων & εγκλείστων στους 4 όχι τροχούς, αλλά στους 4, αυτούς, τοίχους των σπιτιών, αυτών, των Ελληνίδων & Ελλήνων, δηλαδή, υπηκόων & πολιτών (νομοτελειακώς, αλλά και μαθηματικώς, σιγουρότατα καθώς και μετά πάσης βεβαιότητας αναμένεται να συμβεί αυτό, και μακάρι ειλικρινά δε, και να ΔΙΑΨΕΥΣΤΩ). Πήρε το αυτί μου, πήρε το μάτι μου, διάβασα, μελέτησα, αλλά και επληροφορήθειν λοιπόν, το άκρως απαισιόδοξο, δυσάρεστο, δυσοίωνο, καθώς και αποκαρδιωτικό, νέο, τούτο, εδώ: Από 1ης, λοιπόν, Απριλίου (κάτι σαν πρωταπριλιάτικο ψέμα, αυτό), του επερχόμενου αυτού, Σωτηρίου Έτους 2025, το περιβόητο αυτό τέλος (φόρος) διαμονής (το βαφτίζουν επίσης και “τέλος κλιματικής”, τρομάρα τους, “αλλαγής”), θα αναπροσαρμοστεί (εννοείται φουλ προς τα πάνω, δηλαδή…), και έτσι λοιπόν η έξτρα αυτή επιβάρυνση ανά διανυκτέρευση, για τα ξενοδοχεία 5, 4 και 3 αστέρων (για τα 2 και 1, δεν μας ενδιαφέρει, αλλά ούτε και μας απασχολεί!), από εκεί λοιπόν που είναι σήμερα στα 4, 3 και 1,5 ευρώ αντίστοιχα, θα εκτιναχθεί αυτή και θα εκτοξευθεί (τύφλα να ‘χει μέχρις και ετούτος, ο ρωσικός υπερηχητικός πυρηνικός πύραυλος “Oreshnik”, με τον οποίο και μας φοβερίζει, μας εκφοβίζει, μας τρομοκρατεί και μας απειλεί, πως θα μας εξολοθρεύσει & αφανίσει, ο Πούτιν εν μιά νυκτί – αχ τι μας έκανες, βρε Κούλη), στα 15(!!!), 10 & 7,5 ευρώ, αν είναι ποτέ δυνατόν, αλλά και εν ολίγοις (λοιπόν), ένα ΕΠΙ ΠΛΕΟΝ, δηλαδή, “ΚΑΠΕΛΟ”, ΧΑΡΑΤΣΙ & ΚΟΣΤΟΣ, προστιθέμενο πάντοτε μιλάμε, σε κάθε ήδη υπάρχουσα & ισχύουσα τιμή ξενοδοχειακής διανυκτέρευσις, αυτό, δηλαδή!! Οπόταν λοιπόν, οι μέχρις πρότινος αυτές, παρατεταμένης χρονικής διάρκειας πολυήμερες ταξιδάρες μας, σε 5άστερα υπερπολυτελή, λουσάτα, απαστράπτοντα, λαμπερά, φωτεινά, φανταχτερά, & χλιδάτα resorts, μου φαίνεται πως ο,τι θα μετατραπούν στην μεν καλύτερη των περιπτώσεων σε μια απλή (αλά σχολική), μονοήμερη βολτίτσα & εκδρομή, στην δε χειρότερη, σε “Κλεισούρα” & Κωσταλέξι”, δηλαδή…
Σαπφώ Νοταρά – δικαίως αγανακτισμένη, θυμωμένη, οργισμένη & αγριεμένη, μα και ορμώμενη, ορυώμενη, καθώς και εν εξάλλω καταστάσει (από εκεί, ψηλά): “Ρε ακατανόμαστε, ρε σαρδανάπαλε, ρε σαλτιμπάγκε, ρε @π@τεών@, ρε κατεργάρη, ρε μπαγαπόντη, ρε αρχιψεύτη, ρε αγιογδύτη, ρε αχα’ί’ρευτε, ρε αχώνευτε, ρε τσόγλ@νε, ρε τιποτένιε, ρε τεμπέλη, ρε παλιοκερ@τ@, καταρχάς “πέσε” πρώτα τα μισθά (που πας και αυτά, τρομάρα σου, αλλά και κούνια που σε κουνάγε, να μας τα φας!), και κατόπιν μάζεψε την, ετούτην εδώ, την επίσης ακατανόμαστη… Πολωνέζα παστρικιά σου, και ά’ι’ντε δίνεταί του, καθώς και στα ξεκουμπίδια και οι δυό σας, από ‘κει, χάμου! Ειδεμή, δεν τη γλιτώνεις με τίποτα την βρεγμένη σανίδα και το σκουπόξυλο – μπλέ μαρέ, αλλά ακόμη, και τ’ αλατιού και κατάμαυρο, μα και “τόπι” στο ξύλο, θα σε κάνω”!! Σαν να την έχω μπροστά μου, σαν να την βλέπω και σαν να την ακούω, την Σαπφώ – μιλάμε, δηλαδή, ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ!!
Το σωστό επίθετο είναι ακατονόμαστος. Η Σαπφώ Νοταρά ήξερε γράμματα, οπότε σε καμία περίπτωση δεν θα έλεγε “ρε ακατανόμαστε”. Συγγνώμη δεν επιθυμούμε να προσβάλλουμε κανέναν, αλλά το σημειώνουμε για τη γλωσσική ορθότητα. Τα σχολεία της πόλης μας στελεχώνονταν από αξιόλογο και καταρτισμένο εκπαιδευτικό προσωπικό που συνέδραμε τα μάλα στη μόρφωσή μας, θέτοντας στερεές βάσεις και για την επιμόρφωσή μας. Γι’αυτό και όλοι οι αμιγείς Λουτρακιώτες προκόψαμε στα γράμματα και τη μάθηση.
Καλή σας ημέρα & καλό μήνα, αγαπητέ μου! Βλέπετε λοιπόν (όταν θέλετε), το πόσο πολύ (πιστεύω & ευελπιστώ, να είναι, εν προκειμένω, σωστός ο συγκριτικός βαθμός), ευπρεπής, ευγενικός, κόσμιος, πολιτισμένος, καθώς και με τρόπους καλής συμπεριφοράς, άνθρωπος, μπορείτε, να γίνετε και να είστε?!
Ολοσδιολου ξεκάθαρο, σαφές & κατανοητό, όπως επισης και το αντελήφθην πλήρως, αυτό. Εκών άκων (θέλοντας & μη, δηλαδή), δεν αμφισβητώ, δεν αντιλέγω, και απολύτως, και αποδέχομαι & συμφωνώ. Πολλώ δε μάλλον που το έχω (ων ουκ έστιν αριθμός), ξανααναφέρει & και ξαναπεί τούτο εδώ: δεν εμφορουμαι και δεν διαπνέομαι, ούτε και διακατέχομαι, αλλά και μακριά από ‘μενα τα όποια “Παπικά Αλάθητα”, αγαπητέ μου συνάνθρωπε & συμπολίτη – ως εκ τούτου, αλλά και συνεπώς (καθώς και ως προς αυτό), “γράψτε λάθος”, λοιπόν…