Μια 54χρονη γυναίκα με ιστορικό επιληψίας εισήχθη σε τμήμα επειγόντων περιστατικών νοσοκομείου λόγω υποψίας γαστρεντερικής αιμορραγίας.
Παραπονέθηκε για απότομο, έντονο κοιλιακό άλγος που κράτησε για 10 ώρες, συνοδευόμενο από εμετό και αιματηρή, υδαρή διάρροια. Αρνήθηκε ότι είχε καταναλώσει ασυνήθιστα τρόφιμα και δεν είχε ιστορικό προϋπάρχουσας ιατρικής κατάστασης. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, η ασθενής φαινόταν εξαντλημένη.
Εισήχθη στην εντατική με διάγνωση οξείας γαστρεντερίτιδας με αφυδάτωση, πιθανότατα λοιμώδους προέλευσης. Μετά τη θεραπεία, η αρτηριακή πίεση ομαλοποιήθηκε αλλά ο έντονος κοιλιακός πόνος παρέμεινε, μαζί με ροζ υδαρή διάρροια.
Το δηλητηριώδες κολοκύθι
Σύμφωνα με την έκθεση, που δημοσιεύτηκε στα Πολωνικά Αρχεία Εσωτερικής Ιατρικής , οι γιατροί προβληματίστηκαν από την ξαφνική έναρξη αιμορραγικής διάρροιας, συνοδευόμενης από ασυνήθιστα έντονο κοιλιακό άλγος και ηπατική βλάβη, σε ένα κατά τα άλλα υγιές άτομο με αρνητικό επιδημιολογικό και ιστορικό φαρμάκων.
Αφού πήραν ξανά το ιατρικό ιστορικό της ασθενούς, οι γιατροί διαπίστωσαν ότι δεν είχε καταναλώσει τίποτα ασυνήθιστο εκτός από ψημένα κολοκυθάκια με ψωμί και δεν πήρε φάρμακα. Η νοσοκόμα που φρόντιζε τον ασθενή πρότεινε ότι το πρόβλημα μπορεί να σχετίζεται με τα κολοκυθάκια. Έχοντας περάσει περισσότερο χρόνο με τη γυναίκα, έμαθε ότι τα κολοκυθάκια είχαν ασυνήθιστα πικρή γεύση, αλλά η ασθενής δεν θεώρησε αυτό το γεγονός αρκετά σημαντικό για να το αναφέρει.
Με βάση πληροφορίες από το ChatGPT και διαδικτυακούς πόρους, προτάθηκε η διάγνωση δηλητηρίασης από κουκουρβιτακίνη. Το Τσεχικό Κέντρο Τοξικολογικών Πληροφοριών στην Πράγα επιβεβαίωσε την υποψία. Την επόμενη μέρα, αποκλείστηκε η λοιμώδης διάρροια. Ο ασθενής ήταν ουσιαστικά χωρίς συμπτώματα την τρίτη ημέρα από την εισαγωγή.
Με το Ινστιτούτο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας στην Πράγα, οι επιστήμονες σχεδίαζαν να επιβεβαιώσουν την παρουσία κουκουρβιτακίνης στο αίμα χρησιμοποιώντας αέρια χρωματογραφία. Δυστυχώς, το δείγμα δεν βρέθηκε καθώς το προσωπικό καθαριότητας το θεώρησε κατά λάθος απόβλητο.
Τι είναι η κουκουρβιτακίνη
Οι κουκουρβιτακίνες είναι μια ποικιλόμορφη οικογένεια οργανικών ενώσεων που βρίσκονται σε βρώσιμα φυτά όπως τα κολοκυθάκια, την κολοκύθα, το αγγούρι και άλλα. Αυτά τα φυτά παράγουν κουκουρβιτακίνες ως απόκριση στο περιβαλλοντικό στρες, όπως οι κακές συνθήκες ανάπτυξης και τα επίπεδα αυτών των ενώσεων μειώνονται κατά την ωρίμανση.
Σε μια γαλλική μελέτη με 353 άτομα από το 2012 έως το 2016, το 95 τοις εκατό των ασθενών παρουσίασαν ήπια δηλητηρίαση. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως μέσα σε λίγα λεπτά έως ώρες μετά την κατάποση και αφορούν κυρίως γαστρεντερικά προβλήματα, όπως ναυτία, έμετο, κοιλιακές κράμπες και διάρροια.
«Η διάγνωση βασίζεται κυρίως στην κλινική παρουσίαση, δίνοντας έμφαση στην προσεκτική λήψη ιστορικού. Οι γιατροί θα πρέπει να εξετάζουν την τοξικότητα της κουκουρβιτακίνης σε ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα λίγο μετά την κατάποση φυτών από την οικογένεια Cucurbitaceae. Είναι σημαντικό να εξακριβωθεί εάν το φυτό είχε ασυνήθιστα πικρή γεύση. Αυτή η περίπτωση δείχνει ότι ένα σωστά ληφθέν ιατρικό ιστορικό είναι ζωτικής σημασίας στη διαγνωστική διαδικασία, ειδικά σε ασαφείς καταστάσεις», ανέφεραν οι ερευνητές.
Προκαλεί ακόμη και θάνατο
Μια άλλη μελέτη ανέφερε μια θανατηφόρα τροφική δηλητηρίαση λόγω κουκουρβιτακίνης σε κολοκυθάκι.
Ολλανδοί ερευνητές παρουσίασαν την περίπτωση νωρίτερα φέτος στο Διεθνές Συνέδριο Παρακολούθησης Θεραπευτικών Φαρμάκων και Κλινικής Τοξικολογίας στο Μπανφ του Καναδά.
Το περιστατικό αφορούσε ένα ηλικιωμένο, πρώην υγιές ζευγάρι. Και οι δύο ασθενείς κατανάλωσαν το πολύ δύο μπουκιές από ένα πιάτο που περιείχε κολοκυθάκια που καλλιεργήθηκαν από τον κήπο του σπιτιού τους. Δύο ώρες μετά την κατάποση, η γυναίκα επικοινώνησε με το Γενικό Ιατρείο (GPS) με συμπτώματα ναυτίας, εμέτου και διάρροιας, τα οποία ήταν πιο έντονα στον άνδρα. Ανέφερε επίσης μια αποκρουστική πικρή γεύση.
Το ζευγάρι είπε να διατηρήσει την ισορροπία των υγρών και να επικοινωνήσει ξανά εάν τα συμπτώματα επιδεινωθούν. Την επόμενη μέρα, η γυναίκα είχε αναρρώσει, αλλά ο σύζυγός της εξακολουθούσε να υποφέρει από σοβαρή γαστρεντερική δυσφορία. Είχε προγραμματιστεί μια επίσκεψη στο σπίτι, αλλά μέχρι τη στιγμή που ο γιατρός επισκέφτηκε τον ασθενή, είχε πεθάνει από εξάντληση και αφυδάτωση λιγότερο από 24 ώρες μετά την κατανάλωση του κολοκυθιού.
Το υλικό που περίσσεψε από την κατσαρόλα και τα κολοκυθάκια από τον κήπο του σπιτιού αναλύθηκαν.
Η κατσαρόλα και τα κολοκυθάκια του κήπου του σπιτιού περιείχαν κουκουρβιτακίνη-Ε, κουκουρβιτακίνη-Ε-γλυκοσίδη και κουκουρβιτακίνη-Ι-γλυκοσίδη, σε αντίθεση με τα κολοκυθάκια ελέγχου από άλλο κήπο του σπιτιού.
«Παρουσιάζουμε αυτή την περίπτωση για να ειδοποιήσουμε τους γιατρούς για αυτή τη σπάνια αλλά δυνητικά θανατηφόρα αιτία τροφικής δηλητηρίασης.
Η ιατρική ορολογία τροφική δηλητηρίαση οδηγεί σε διάγνωση βακτηριακής γαστρεντερίτιδας, η οποία είναι ανεπαρκής στην περίπτωση δηλητηριασμένων τροφίμων», δήλωσαν οι επιστήμονες.