Τις αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις ανακοίνωσε, το πρωί της Πέμπτης, στην εισήγησή του στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων για τη «Δομή των Ενόπλων Δυνάμεων 2024-2035».
Αρχικά, ο Νίκος Δένδιας δήλωσε, ότι θα μεταρρυθμιστεί η Εθνοφυλακή, η εφεδρεία και η στρατιωτική θητεία, ενώ υπογράμμισε, ότι θα συγχωνευτούν και κατ’ επέκταση θα κλείσουν στρατόπεδα στην ελληνική επικράτεια, παρουσιάζοντας αριθμητικά στοιχεία λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μονάδες στον Έβρο με πληρότητα κάτω από 30% και μονάδα στην Πελοπόννησο με 130%. Δεν έχει λογική να έχουμε 800 στρατόπεδα, περισσότερα και από τις ΗΠΑ. Χρειάζομαι βοήθεια, ξέρω τι είναι να κλείνουν στρατόπεδα. Πάμε σε κλείσιμο 137 στρατοπέδων και αυτό να τελειώσει μέχρι το 2025. Το κάνουμε γιατί δεν έχουμε χρήματα να κλείσουμε άλλα 250».
«Παράλληλα, θα καταργήσουμε πάνω από 30 σχηματισμούς, θα ενοποιήσουμε σχηματισμούς» πρόσθεσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τονίζοντας, επίσης, ότι «πρέπει να μπούμε στην εποχή των drones, κάθε μονάδα θα έχει τη δυνατότητα αντι-drone».
Σύμφωνα με τον ίδιο «απαιτείται να μπούμε στον 21ο αιώνα γρήγορα».
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο ελληνικό σύστημα αντιdrone «Κένταυρος», το οποίο χαρακτήρισε ως πρώτη επιτυχία και σημείωσε, ότι θα αποτελέσει ένα από τα 4 αντιdrone συστήματα των Ενόπλων Δυνάμεων.
Οι αλλαγές σε Ναυτικό, Αεροπορία και στρατιωτική θητεία
- Σε ότι αφορά το Ναυτικό είπε: «Θα αποκτήσει τη δυνατότητα στρατηγικού πλήγματος και δυνατότητα αντιεροπορικής Άμυνας της περιοχής. Θα προβάλλει την ισχύ του, όχι απλώς να υπερασπίζεται το Αιγαίο».
- Για την Πολεμική Αεροπορία σημείωσε: «Ο πτέραρχος Γεωργιάδης έχει προωθήσει ένα πρόγραμμα ομογενοποίησης των τύπων, για να φτάσουμε σε μια οροφή 200 αεροσκαφών 4,5 και 5ης Γενιάς και αναφέρομαι στα εκσυγχρονισμένα Viper, τα Rafale και τα F-35».
Ο κ. Δένδιας ανέφερε ακόμη, ότι θα υπάρξουν μεταρρυθμίσεις σε θητεία, εθνοφυλακή και εφεδρεία, προκειμένου να υπηρετούν αποτελεσματικά το αμυντικό δόγμα.
Ως προς την κυβερνοασφάλεια επισήμανε: «Για να λειτουργήσουμε τα συστήματα, πρέπει να πάμε σε δορυφορικές επικοινωνίες κρυμμένες, άρα πρέπει να πάμε σε ελληνικό δορυφόρο και πρέπει να πάμε σε δυνατότητες κυβερνοπολέμου αμυντικές και επιθετικές».
Επίσης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας διευκρίνισε, ότι «στα 10 χρόνια της κρίσης έλειψαν 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, άρα ένα συνολικό έλλειμμα 20 δισ. Όπου υπάρχει ιδιωτική βοήθεια, είναι καλοδεχούμενη. Φέτος θα ξεπεράσουμε τα 20 εκατομμύρια. Η δυνάμει απειλή έχει έναν προϋπολογισμό 40 δισ. ευρώ. Εκτιμούμε, ότι θα πάμε σε 2 δισ. εξοικονόμηση σε βάθος 10ετίας από τα λειτουργικά έξοδα και αυτό είναι το απαισιόδοξο σενάριο».