Η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, η δημιουργία του «κόμματος Κασσελάκη», η -αναμενόμενη- ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ σε κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στη Βουλή, αλλά και η αγωνιώδης προσπάθεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη να δείξει ότι ξεκολλάει από τα ποσοστά των ευρωεκλογών, συντείνουν στη διαμόρφωση ενός νέου πολιτικού τοπίου. Και μάλιστα σε ένα νέο διεθνές περιβάλλον, το οποίο ασφαλώς επηρεάζει η εκλογή του Ντ. Τραμπ ως «πλανητάρχη», η κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρωτίστως στην ατμομηχανή της ευρωζώνης τη Γερμανία, αλλά και η γενικότερη κακή οικονομική προοπτική για τη γηραιά ήπειρο και τη χώρα μας.
Στο πλαίσιο αυτό αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι δημοσκοπήσεις που θα τρέξουν αυτή και την επόμενη εβδομάδα, αλλά κυρίως στις αρχές του Δεκεμβρίου οπότε και θα έχει εκλεγεί ο νέος πρόεδρος στον ΣΥΡΙΖΑ και ο Κασσελάκης θα έχει «βαπτίσει» το κόμμα που θα ιδρύσει.
- Το πρώτο ερώτημα είναι τι θα συμβεί μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και κόμματος Κασσελάκη. Το ερώτημα είναι σαφές πως δεν μπορεί να απαντηθεί στο άμεσο μέλλον, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καν εκλέξει αρχηγό, ενώ εκτός της αριστεράς η δημοτικότητα Κασσελάκη είναι δεδομένη. Τα ποσοστά όμως που θα λάβει η κάθε πλευρά σε πρώτη φάση ασφαλώς και θα παίξουν ρόλο στις εντυπώσεις που θα δημιουργηθούν σε αυτή την περίοδο.
- Συναρτώμενο με το παραπάνω είναι αν το ΠΑΣΟΚ θα παραμείνει πέριξ του 18-19% που του έδωσαν οι περαιτέρω δημοσκοπήσεις ή θα σημειώσει και νέα άνοδο, ιδίως μετά τη δυναμική που του δίνει η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και η -αναμενόμενη- ανάδειξή του και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο σε θέση αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με πολλούς πολιτικούς αναλυτές το ΠΑΣΟΚ θα δοκιμαστεί δημοσκοπικά μετά τις γιορτές, καθώς όλοι θα αναμένουν όχι απλώς διατήρηση στα σημερινά ποσοστά αλλά και άνοδό του. Εξέλιξη που δεν είναι καθόλου απίθανη αν η Χαριλάου Τρικούπη δεν διαπράξει κάποιο σοβαρό λάθος.
- Κυρίαρχο όμως ερώτημα αν η ΝΔ κατορθώσει ή όχι να δώσει «σημάδια ζωής», ξεφεύγοντας από τα πολύ χαμηλά ποσοστά των ευρωεκλογών, καθώς στις τελευταίες δημοσκοπήσεις ίσα-ίσα που τα ξεπερνά- και μάλιστα στην εκτίμηση ψήφου, δηλαδή σε μια υπερτιμημένη κατηγορία. Το Μαξίμου επιδιώκει να σταθεροποιηθούν τα δημοσκοπικά ποσοστά στο 32-33% ώστε μετά να δείξει ότι μπορεί να διεκδικήσει αυτοδυναμία, έστω και με αλλαγή του εκλογικού νόμου θα ενισχύει τα διλήμματα.
- Ενδιαφέρον δε έχει πώς θα επιδράσει η εκλογή του Ντ. Τραμπ στα ποσοστά των κομμάτων δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας. Θα αυξηθούν ή η «δεξιά στροφή» του Μαξίμου έχει αποτελέσματα;
- Τα ποσοστά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, όπως και η μεταξύ τους διαφορά, αναμένεται να δείξει τις πιθανότητες επαναφοράς ενός ισχνού -πιθανότατα- δικομματισμού ή εάν η αμφισβήτηση του πολιτικού συστήματος συνεχίζεται έστω και σε λιγότερο έντονους ρυθμούς.
- Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός. Αν πχ ο «Κανένας» συνεχίσει να αυξάνει τη διαφορά του από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ ενδιαφέρον εμφανίζει το ποσοστό του Νίκου Ανδρουλάκη στις νέες συνθήκες που δημιουργούνται.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το νέο πολιτικό σκηνικό θα αρχίσει να αποκρυσταλλώνεται από τα τέλη του Φεβρουαρίου και μετά, εφόσον διαφανούν οι τάσεις ΣΥΡΙΖΑ και Κασσελάκη, έχει εκλεγεί νέος Πρόεδρος Δημοκρατίας και έχει γίνει ο αναμενόμενος ανασχηματισμός.