Μπορεί οι σκύλοι να αντιλαμβάνονται τον φόβο, αλλά, όπως φαίνεται, μπορούν να εντοπίσουν και την αλήθεια.
Έρευνα του Πανεπιστημίου του Κιότο, υπό την Akiko Takaoka, ήδη από το 2015, αποκαλύπτει, ότι οι σκύλοι είναι εξαιρετικοί στο να «διαβάζουν» την ανθρώπινη συμπεριφορά και να ξεχωρίζουν ποιον μπορούν να εμπιστευτούν.
Στο πείραμα, οι ερευνητές έδειχναν στα σκυλιά ένα δοχείο με κρυμμένη τροφή, και, όπως αναμενόταν, τα σκυλιά έτρεχαν προς αυτό. Στη συνέχεια, όμως, οι ερευνητές έδειξαν ένα άδειο δοχείο και τα σκυλιά, πέφτοντας στην παγίδα, έτρεξαν προς το σημείο χωρίς να βρουν τροφή. Την τρίτη φορά που οι ερευνητές έδειξαν ξανά δοχείο με τροφή, τα σκυλιά αρνήθηκαν να ακολουθήσουν την ένδειξη, έχοντας καταλάβει ότι οι ερευνητές δεν ήταν αξιόπιστοι.
Τα αποτελέσματα της έρευνας, που περιελάμβανε 34 σκύλους, δείχνουν, ότι οι σκύλοι διαθέτουν ανεπτυγμένη κοινωνική νοημοσύνη και μπορούν να καταλάβουν πότε ένα άτομο δεν είναι αξιόπιστο. Η Takaoka δήλωσε, πως οι σκύλοι ανέπτυξαν αυτήν την κοινωνική νοημοσύνη στο πλαίσιο της μακράς ιστορικής σχέσης τους με τους ανθρώπους.
Ο John Bradshaw από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, σχολιάζοντας την έρευνα, ανέφερε, ότι οι σκύλοι προτιμούν την προβλεψιμότητα και γίνονται νευρικοί όταν τα σήματα είναι αντιφατικά. Στα επόμενα βήματα της έρευνας, οι επιστήμονες σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν το ίδιο πείραμα με λύκους, ώστε να εξετάσουν τις «βαθιές επιπτώσεις της εξημέρωσης» στους σκύλους.
Παρόμοια έρευνα πραγματοποιήθηκε και σε παιδιά από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Σαν Ντιέγκο, με επικεφαλής την Kimberly Vanderbilt. Τα αποτελέσματα έδειξαν, ότι τα παιδιά, όσο μεγαλώνουν, γίνονται πιο ικανά να ξεχωρίσουν τους αξιόπιστους από τους αναξιόπιστους ανθρώπους, με τα πεντάχρονα να προτιμούν περισσότερο την αλήθεια σε σύγκριση με τα μικρότερα παιδιά.