Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024

Μητσοτάκης στην COP29: Χρειαζόμαστε περισσότερους πόρους για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής

Τι είπε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του κατά τη σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή στο Μπακού.

- Advertisement -

Η Ευρώπη έχει ηγετική θέση παγκοσμίως στην οικολογική μετάβαση μεν, αλλά θα χρειαστεί περισσότερους πόρους, για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, ιδίως τις φυσικές καταστροφές, τόνισε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ομιλία του κατά τη σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (την COP29) στο Μπακού, την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν.

«Δεν πρέπει να επικεντρωθούμε τόσο πολύ στο 2050», σε βαθμό που θα «ξεχάσουμε το 2024», σημείωσε ο Κ. Μητσοτάκης.

«Χρειαζόμαστε περισσότερους πόρους, για να προετοιμαστούμε, ώστε να αντιδρούμε έγκαιρα, ώστε να σώζουμε ζωές (…) και για να βοηθούμε τους ανθρώπους και τις κοινότητες στην ανοικοδόμηση έπειτα από καταστροφές», πρόσθεσε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

«Η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος όσον αφορά την κλιματική αλλαγή. Οι εκπομπές μας έχουν μειωθεί κατά 45%. Και ενώ ο λιγνίτης στο παρελθόν αποτελούσε την κύρια πηγή ενέργειας, μας έχει μειωθεί τώρα κατά σχεδόν 60%», υπογράμμισε, επίσης.

Όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το κλίμα αλλάζει και αυτό μας το θυμίζει σχεδόν εβδομαδιαία μια ακόμα καταστροφή στον πλανήτη μας «και αυτό βεβαίως δίνει στις συζητήσεις μας ένα νέο αίσθημα του επείγοντος».

«Ναι, η κλιματική αλλαγή θα αντιμετωπιστεί, αλλά αυτή, αν θέλετε, η αντιμετώπιση δεν θα είναι χωρίς κόστος», σημείωσε σε άλλο σημείο.

Ερωτηθείς νωρίτερα σε συνέντευξη στο Bloomberg αναφορικά με τις προσδοκίες του από τον Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με το κλίμα, ο Κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Ας περιμένουμε να δούμε τι θα κάνει, ελπίζω ότι δεν θα δούμε τις ΗΠΑ να φεύγουν από τη Συμφωνία του Παρισιού».

Για την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τραμπ, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια «φιλική συνομιλία», προσθέτοντας ότι «η ελληνοαμερικανική συνεργασία είναι πυλώνας σταθερότητας στη Μεσόγειο».

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog