Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024

ΚΟΡΙΝΘΟΣ: Εγκρίθηκαν οι όροι δόμησης του Μουσείου Μικρασιατικής Μνήμης (ΦΩΤΟ)

Τι θα γίνει και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για το σπουδαίο έργο

- Advertisement -

Το πρώτο βήμα στη πορεία υλοποίησης του Πολιτιστικού Κέντρου Μικρασιατικής Μνήμης, ενός έργου που οραματίστηκαν πολλές διοικήσεις του Δήμου Κορινθίων, αλλά θα πραγματοποιήσει, τελικά, η Δημοτική Αρχή του Νίκου Σταυρέλη, έγινε σήμερα το μεσημέρι.

Σε μία τελετή με ολοφάνερο τον συμβολικό χαρακτήρα -καθώς έγινε στην αίθουσα Χρυσοστόμου Σμύρνης, στην Κοίμηση Θεοτόκου του Συνοικισμού- παραδόθηκε από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκο Ταγαρά, το ΦΕΚ με το Προεδρικό Διάταγμα που ενέκρινε τους όρους δόμησης για την κατασκευή του κτιρίου.

Το Πολιτιστικό Κέντρο Μικρασιατικής Μνήμης θα γίνει σε ένα οικόπεδο 464 τ.μ. επί της Λεωφόρου Ιωνίας, το οποίο παραχωρήθηκε προς χρήση από την Περιφέρεια στον Δήμο Κορινθίων, για την δημιουργία του Μουσείου.

Προς τούτο είχε υπογραφεί προγραμματική σύμβαση από την διοίκηση Νανόπουλου με τον τέως Περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, τους οποίους ο Δήμαρχος Νίκος Σταυρέλης, ευχαρίστησε αμφότερους αναγνωρίζοντας την συμβολή τους.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου περιλαμβάνουν ένα υπόγειο 200-280 τ.μ. και ισόγειο συν έναν όροφο με εμβαδόν 280 τ.μ. τον καθένα. Το κτίριο θα έχει ύψος 8,5 μέτρα και μαζί με την στέγη θα φτάνει τα 11 μέτρα.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο θα έχει ολοκληρωθεί η προμελέτη και -αν δεν δημιουργηθούν προβλήματα από τυχόν ενστάσεις- μέχρι το Πάσχα θα έχει τελειώσει η δημοπράτηση και θα έχει συμβασιοποιηθεί.

Στην συνέχεια θα ξεκινήσει η κατασκευή του έργου, με στόχο μέσα στο 2026 να παραδοθεί στην τοπική κοινωνία.

Ο Δήμαρχος φανερά συγκινημένος, ευχαρίστησε τον υφυπουργό Νίκο Ταγαρά, σημειώνοντας πως έχει συμβάλλει τα μέγιστα για την υλοποίηση ενός έργου, «που θα στεγάσει τις ιστορικές μνήμες της προσφυγιάς μας…».

Επισήμανε μάλιστα πως ο υφυπουργός, ως άνθρωπος της σύνθεσης, κατάφερε να συγκεράσει τις επιθυμίες όλων των πλευρών καταλήγοντας σε έναν συντελεστή δόμησης (1,2), ο οποίος και την λειτουργικότητα του κτιρίου υπηρετεί και την περιβαλλοντική ισορροπία διατηρεί.

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε το γεγονός πως ο κ. Σταυρέλης αποκάλυψε πως το νέο Μουσείο θα πάρει το όνομα της Βασιλικής Ευστρατιάδου – Δημητροπούλου, σε έναν ελάχιστο φόρο τιμής στην γυναίκα που το οραματίστηκε και δούλεψε όσο κανείς, για να πάρει σάρκα και οστά.

Από τη μεριά του ο Κορίνθιος υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε πως «ο ρόλος μας είναι να συνεργαζόμαστε και να βοηθάμε όπου και όπως μπορούμε», ενώ συμπλήρωσε πως το νέο κτίριο «θα φιλοξενήσει τις μνήμες και τον πολιτισμό της Μικρασίας, για να μπορούμε εμείς και οι επόμενοι γενιές να βλέπουν και να θυμούνται. Και έτσι το παράδειγμα, διαμέσου της μνήμης, να μας κρατά ζωντανούς…».

Η γυναίκα που συνέδεσε όσο κανείς άλλος το όνομά της με το έργο αυτό, η Βασιλική Ευστρατιάδου – Δημητροπούλου, η πρόεδρος της Μικρασιατικής Στέγης Κορίνθου έκανε λόγο για μια ιστορική στιγμή για τον Συνοικισμό αλλά και για την Κόρινθο: «ο Δήμαρχος, ο κ. Σταυρέλης ό,τι είπε το έκανε. Τον ευχαριστούμε γιατί γράφει ιστορία, όπως και ο κ. Ταγαράς. Το Μουσείο έπρεπε να γίνει γιατί μόνο έτσι θα διασωθεί η ιστορική μνήμη της προσφυγιάς. Όλα αυτά τα χρόνια έχουν χαθεί πάρα πολλά κειμήλια, εγώ έχω βρει και έχω μαζέψει από τα σκουπίδια ακόμα και έγγραφα, πιστοποιητικά γέννησης με σφραγίδα από τον Τσεσμέ, που αποδεικνύουν την εθνικότητα των κατοίκων εκεί…».

An elderly woman speaks at a press conference, with a camera focused on her and microphones in front. Red backdrop visible.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν δεκάδες πολίτες και εκπρόσωποι φορέων, όπως των ομάδων της περιοχής (Αστέρας, Κύψελος), των σχολείων (4ο Γυμνάσιο και 3ο Λύκειο), μέλη της Μικρασιατικής Στέγης, αλλά και απλοί κάτοικοι του Συνοικισμού.

Έδωσαν επίσης το παρών και τοποθετήθηκαν, οι αντιδήμαρχοι και κάτοικοι του Συνοικισμού Γεωργία Στριμενοπούλου και Γιάννης Καρασάββας, οι αντιδήμαρχοι Πολεοδομίας – Βασίλης Πανταζής, Πολιτισμού – Παναγιώτης Λαμπρινός και Έργων – Δημητρης Μανωλακης, ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Κορίνθου Γιώργος Ρουμελιώτης και το μέλος του Τοπικού Συμβουλίου Γιάννης Κωνσταντέλος. Όλοι έκαναν αναφορά στον ρόλο που διαδραμάτισε ο υφυπουργός Νίκος Ταγαράς, τον οποίο ευχαρίστησαν, αλλά υπογράμμισαν και την συνέπεια προεκλογικών λόγων και μετεκλογικών έργων που επιδεικνύει η Δημοτική Αρχή.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog