Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου, 2024

Στην Τρίπολη τα κατάφεραν, στην Κόρινθο «καταρρέει»

- Advertisement -

Μαθήματα ίσως θα πρέπει να λάβουν από τους Αρκάδες οι Κορίνθιοι ιθύνοντες κάθε τομέα διοίκησης ώστε να ειδικευτούν στα αποτελέσματα των πράξεων και όχι στην θεωρία, στην οποίαν, η αλήθεια είναι, όλοι τους παίρνουν άριστα!

Χθες το loutrakiblog ανέδειξε μέσα από την αρθρογραφία του την δημιουργία παραρτήματος της Ένωσης Εξαγωγών στην Τρίπολη σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Αρκαδίας. Ενέργεια που σαφώς δεν προέκυψε τυχαία αλλά μέσα από συζητήσεις, επαφές, συνεργασία, στόχευση!

Σήμερα θα μιλήσουμε για το δικαστικό μέγαρο της Τρίπολης, ένα κτίριο επιβλητικό στην πλατεία Άρεως που… όπως λέει και η πρόσκληση του δημάρχου Τρίπολης, αναβαθμίστηκε και παραδίδεται εκσυγχρονισμένο! Το έργο, διαβάζουμε, υλοποιήθηκε από τις ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε με την τελετή παράδοσης να υλοποιείται την Τρίτη 12 Νοεμβρίου. Στην δε τελετή θα παραστούν δυο υπουργοί, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταικούρας και ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης.

Την ίδια ώρα, στην πρωτεύουσα της Κορινθίας και «πύλη της Πελοποννήσου», έτσι την ονομάζουν οι αιρετοί μας, ακόμα και ο περιφερειάρχης αν και οι ενέργειες ΟΛΩΝ δεν είναι ανάλογες του χαρακτηρισμού τους, το δικαστικό Μέγαρο, επίσης κτίριο επιβλητικό, καταρρέει!

Κατα καιρούς δίδονται στην δημοσιότητα θέματα από το σύλλογο εργαζομένων που αφορούν την θέρμανση και την ψύξη του, θέματα που αφορούν την λειτουργικότητά του, θέματα που άπτονται της ασφάλειας εντός και εκτός πολιτών και συναλλασσόμενων, στο κτίριο καθημερινά περιδιαβαίνουν δεκάδες κόσμου ενώ σταθερή είναι η παρουσία πολυπληθούς υπαλληλικού και δικαστικού προσωπικού.  Θυμίζουμε ότι το 2007 είχε διαπιστωθεί πως τα υπόγεια ήταν γεμάτα νερά κάτι που όχι μόνο εγκυμονούσε κινδύνους για την σταθερότητα του κτιρίου, αλλά είχε προκαλέσει και μεγάλη καταστροφή σε αρχειακό υλικό που υπήρχε εκεί. Ζητήματα στεγανοποίησης, ενεργειακής αποκατάστασης με νέα κουφώματα αλλά και πρόσβασης ισότιμης όλων των πολιτών, δεν υπάρχει ράμπα για ΑΜΕΑ, είναι κάποια ακόμα σε αδρές γραμμές.

Πολλές φορές έχουμε δει περιμετρικά του κτιρίου κόκκινες κορδέλες λόγω πτώσης σοβάδων. Περπατώντας κανείς γύρω του θα δει ακόμα και σήμερα τον περιβάλλοντα χώρο σε απαράδεκτη κατάσταση, ο κήπος είναι αφρόντιστος παρ ότι εξαιρετικός όταν τυγχάνει προσοχής, τα μάρμαρα σε πολλά σημεία σπασμένα, ακόμα και η σημαία κάποιες φορές κυματίζει σκισμένη. Η πρόσφατη παρέμβαση «κλαδέματος» της υπηρεσίας πρασίνου του δήμου, δεν συγκαταλέγεται στις επιτυχής, μετέτρεψε την όαση που δημιουργούσαν τα δέντρα του μεγάρου σε ένα σημείο απόλυτα γυμνό, εκτεθειμένο και αποκρουστικό.

Στα χρόνια υπουργίας του Αναστάση Παπαληγούρα στο Δικαιοσύνης είχε «φανεί φως» για την αναβάθμιση του κτιρίου. Δεν δρομολογήθηκαν ποτέ. Το 2019 είδαμε να εκτελούνται εργασίες στερέωσης των επιχρισμάτων, τα οποία κατέρρεαν με κίνδυνο για τους περαστικούς. Ακολούθησε το εξωτερικό βάψιμο. Πέραν τούτου, ουδέν!

Υπάρχει τρόπος για συνολική αποκατάσταση; Η Τρίπολη έδειξε πως ναι, υπάρχει τρόπος! Ενέταξε το δικαστικό της Μέγαρο σε πρόγραμμα των ΚΤΙΡΙΑΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ και σε λίγες μέρες το παραδίδει. Προτείνουμε να παρευρεθούν οι εκλεγμένοι της Κορινθίας μας – και έχουμε πολλούς- και να ρωτήσουν τον Κώστα Τζιούμη πως τα κατάφερε. Ίσως έτσι, να τα καταφέρουμε και εμείς, πριν να καταρρεύσει το Μέγαρο μας, πριν ο Δαμασκηνός, «βγάλει πόδια και φύγει» αγανακτώντας για τα όσα ΔΕΝ γίνονται στο Μέγαρο στο οποίο επιβλητικά αλλά μάλλον όχι περήφανα, δεσπόζει η μορφή του!

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

Το Δικαστικό Μέγαρο χτίστηκε το 1908. Είχε προηγηθεί τον Νοέμβριο του 1900 η σύσταση του Πρωτοδικείου Κορίνθου (ακριβώς 70 χρόνια μετά την ίδρυση του Πρωτόκλητου Δικαστηρίου Κορίνθου, το 1830, από τον Καποδίστρια) και το 1902 η αναγνώριση του Δικηγορικού Συλλόγου Κορίνθου, όπως καταγράφει ο δικηγόρος και ιστορικός της νεότερης Κορίνθου, ο αείμνηστος Ματθαίος Ανδρεάδης.

«Το δημόσιο, επι σειρά ετών, πλήρωνε για έξοδα μισθώσεως δικαστικών χώρων στην Κόρινθο (αίθουσες πρωτοδικείου-οικία Γ.Λυμπερόπουλου απο 1ης.9.1901, όταν το πρώτον λειτούργησε-Ειρηνοδικείου, Πταισματοδικείου,γραφεία κ.λπ.) μεγάλα ποσά κάθε χρόνο, τη δε τελευταία χρονιά 1908 κατέβαλε το ποσό των δραχμών 8.686, ενω προ διετίας, μόλις, είχε παραχωρηθεί δωρεάν οικόπεδο για τον σκοπό αυτόν. Ωστόσο αυτή τη χρονιά έγινε δυνατή η οικοδόμηση νέου μεγάρου, που θα κάλυπτε όλες τις ανάγκες απονομής της δικαιοσύνης στην Κόρινθο.

Έτσι,με πρωθυπουργό πάλι, τον Γ.Θεοτόκη, προκηρύχθηκε το 1908 διεθνής διαγωνισμός για την εκπόνηση μελέτης προς ανέγερση του νέου δικαστικού μεγάρου.

Η μελέτη που θα εγκρινόταν θα έπαιρνε βραβείο 800 δραχμών.΄Οπως δε αναγγέλθηκε, τότε, το δικαστικό μέγαρο θ΄ανεγειρόταν στην κεντρική πλατεία, ανάμεσα στους δρόμους Τιμολέοντος (σήμερα Κύπρου), Κρανείου (σήμερα Κολοκοτρώνη), Σωτήρος (σήμερα Εθνικής Αντίστασης), και Κολιάτσου,όπου δηλαδή βρίσκεται και σήμερα-2008-το όμορφο δικαστικό μέγαρο.

Θα ήταν διώροφο, θα κάλυπτε 600 τ.μ, θα είχε υπόγειους αρχειακούς χώρους και δευτερεύοντα γραφεία, θ΄ανεγειρόταν με ισχυρούς αντισεισμικούς σιδηροδέσμους, τα πατώματα και η στέγη του θα ήσαν άφλεκτα, και άλλα σχετικά με την κατασκευή, και με προϋπολογισμό 120 χιλιάδων δραχμών.

γ) Σημειώνεται πως οι πρωτοβουλίες του Γ.Θεοτόκη για δημιουργία το 1899 του νομού Κορινθίας, ίδρυση του Πρωτοδικείου Κορίνθου, προκήρυξη διαγωνισμού γι΄ ανέγερση του δικαστικού μεγάρου και,λίγο μετά (1908) εξασφάλιση της αρδεύσεως των κτημάτων Βόχας μέσω του Ασωπού απ΄τα νερά Στυμφαλίας (με τη βοήθεια του Γ.Στρέϊτ, βέβαια), κατέστη,ουσιαστικά, ευεργέτης της Κορίνθου.΄

Ετσι, το δημοτικό συμβούλιο της πόλης έδωσε στην παραλιακή οδό (σημερινή Δαμασκηνού) το όνομά του, στον δε σημερινό δρόμο Πυλαρινού (ως το 1908 οδός Φιλελλήνων) έδωσε το όνομα του Γ.Στρέϊτ.

Για να μετονομασθούν, πάλι, αργότερα…» αναφέρει σε άρθρο του «ΠΟΛΙΤΗ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ» το 2008.

ΤΙ ΕΔΕΙΞΕ Η ΑΥΤΟΨΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΤΟ 2019

Σύμφωνα με την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων η οποία προχώρησε σε ανακοίνωση για την επικινδυνότητα του κτιρίου το 2019, πραγματοποιήθηκε αυτοψία από την αρμόδια πολεοδομική αρχή η οποία έδειξε σοβαρά προβλήματα δομικής φύσης. Έγραψε η Ένωση στην ανακοίνωσή της : Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων έχει ως εξής:

Στις 28 Φεβρουαρίου 2019 μετά από επιτόπια αυτοψία της αρμόδιας πολεοδομικής αρχής στο Δικαστικό Μέγαρο Κορίνθου διαπιστώθηκε ότι το κτήριο είναι επικίνδυνο από άποψη δομική και ότι υπάρχει ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων μέχρι την οριστική άρση του κινδύνου. Η διαρκής υποχρηματοδότηση έργων συντήρησης των Δικαστικών Μεγάρων δημιουργεί πλέον κίνδυνο για την ασφάλεια των εργαζομένων και των πολιτών. Η Ένωσή μας έχει καλύψει συχνά με δικούς της πόρους και με εισφορές των μελών της βασικές ανάγκες προκειμένου να λειτουργούν απρόσκοπτα τα δικαστήρια, αναπληρώνοντας την ελλείπουσα κρατική μέριμνα. Η άμεση εκτέλεση του έργου αποκατάστασης των ζημιών στο Δικαστικό Μέγαρο Κορίνθου καθώς και η κάλυψη όλων των αναγκών των δικαστηρίων της χώρας αποτελούν επιτακτικό αίτημα της Ένωσης και βασική κρατική υποχρέωση.

Περιστατικό πτώσης σοβάς από την οροφή τον Φεβρουάριο του 2019 είχε οδηγήσει τους υπαλλήλους σε έγγραφες διαμαρτυρίες και στάσεις εργασίας.

Εικόνες από το εσωτερικό του δικαστικού μεγάρου κατα καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας και η αλήθεια είναι πως, δεν τιμούν κανέναν!

Οι καθ ύλην αρμόδιοι, κάθε τομέα οφείλουν να δώσουν απαντήσεις αλλά κυρίως, να προχωρήσουν σε πράξεις!

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog