Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Τουρισμός: 100 ευρώ λιγότερα στο πορτοφόλι του τουρίστα στην Ελλάδα

Το 14% αγγίζει μέσα σε δύο χρόνια η πτώση της μέσης δαπάνης των ξένων τουριστών στο ταξίδι τους στη χώρα μας.

- Advertisement -

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το ταξιδιωτικό ισοζύγιο του Αυγούστου, από 693 ευρώ που ήταν η μέση δαπάνη τον Αύγουστο του 2022 και 652 πέρσι, έπεσε στα 594 ευρώ φέτος.

Αντίστοιχα στο οκτάμηνο, από 651 ευρώ που ήταν το 2022 η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μη κατοίκων στην Ελλάδα, έπεσε στα 628 ευρώ πέρσι και στα 584 ευρώ φέτος. Σε σύγκριση με το 2023, η μείωση φέτος ανέρχεται στο 7%.

Το 14% αγγίζει μέσα σε δύο χρόνια η πτώση της μέσης δαπάνης των ξένων τουριστών στο ταξίδι τους στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το ταξιδιωτικό ισοζύγιο του Αυγούστου, από 693 ευρώ που ήταν η μέση δαπάνη τον Αύγουστο του 2022 και 652 πέρσι, έπεσε στα 594 ευρώ φέτος.

Αντίστοιχα στο οκτάμηνο, από 651 ευρώ που ήταν το 2022 η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μη κατοίκων στην Ελλάδα, έπεσε στα 628 ευρώ πέρσι και στα 584 ευρώ φέτος. Σε σύγκριση με το 2023, η μείωση φέτος ανέρχεται στο 7%.

Το αποτέλεσμα είναι, παρά την άνοδο των αφίξεων από το εξωτερικό, τα τουριστικά έσοδα να μειώνονται, γεγονός που προκαλεί έντονο προβληματισμό και πολλά ερωτηματικά στους επιχειρηματίες του τουρισμού. Μετά την πτώση των τουριστικών εισπράξεων φέτος τον Ιούλιο, η ίδια εικόνα στο ταμείο του τουρισμού καταγράφηκε και τον Αύγουστο, δηλαδή κατά τους δύο πιο “δυνατούς” μήνες της θερινής σεζόν, που παραδοσιακά τα έσοδα είναι υψηλότερα.

Ειδικότερα, όπως έδειξαν τα στοιχεία της ΤτΕ, φέτος τον Αύγουστο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις μειώθηκαν κατά 1,8% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023, φτάνοντας τα 4,25 δισ. ευρώ, έναντι 4,33 δισ. ευρώ. Στον αντίποδα, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση έφτασε τα 6,9 εκατ. ταξιδιώτες, αυξημένη κατά 6,6% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023.

Και τον Ιούλιο τα έσοδα ήταν λιγότερα κατά 4,2% έναντι του Ιουλίου του 2023 (4,03 δισ. ευρώ από 4,20 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους), αν και οι αφίξεις κινήθηκαν ανοδικά κατά 4,1%.

Στο οκτάμηνο πάντως οι ταξιδιωτικές εισπράξεις διατηρούν το θετικό τους πρόσημο, καθώς έφτασαν στα 15,179 δισ. ευρώ έναντι 14,703 δισ. ευρώ το οκτάμηνο του 2023. Η αύξηση φτάνει το 3,2%.

Οι υψηλότερες απώλειες, όπως εκτιμούν οι επιχειρηματίες του τουρισμού, προέρχονται από την εστίαση, όπου τους προηγούμενους μήνες φάνηκε αισθητά η περιορισμένη κατανάλωση των επισκεπτών. Φορείς της αγοράς προσθέτουν ακόμη πως σημαντική μερίδα των τουριστών από το εξωτερικό επιλέγουν για τη διαμονή τους καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης (αλλά και καταλύματα all- inclusive όπου έχουν καθορισμένο budget), περιορίζοντας συνολικά το κόστος του ταξιδιού τους, και μειώνοντας επίσης με τη σειρά τους τις δαπάνες για εστίαση και για μεταφορές. Παράλληλα, η μειωμένη αγοραστική δύναμη των Ευρωπαίων τουριστών, σε συνδυασμό με τις αυξήσεις στις τιμές των τουριστικών πακέτων (10% φέτος σε σχέση με πέρσι μεσοσταθμικά και 5% για το 2025) συμπληρώνουν τη φετινή εικόνα της σεζόν. Τέλος, πολλοί τουρίστες προτιμούν να κάνουν περισσότερα ταξίδια στο εξωτερικό με λιγότερες διανυκτερεύσεις.

Η ανησυχία για το μέλλον του τουρισμού από τους επιχειρηματίες του χώρου είναι έκδηλη και ήδη έχει ανοίξει η συζήτηση για το πως πρέπει να είναι η στρατηγική του ελληνικού τουρισμού τα επόμενα χρόνια και τί είδους τουρίστες θέλουμε στην Ελλάδα. Συμπληρώνουν ακόμη πως τα νέα τέλη στο τουρισμό θα πλήξουν την ανταγωνιστικότητα του κλάδου σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της Μεσογείου.

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

capital.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog