Σάββατο, 26 Οκτωβρίου, 2024

«casus beli» η ιδιωτικοποίηση των υδάτινων πόρων και η επέκταση της ΕΥΔΑΠ στην Κορινθία

Άρθρο - παρέμβαση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δ.Σ Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης κ.Σπύρου Καραβά

- Advertisement -

Τον Δεκέμβριο του 2023 ενημερωθήκαμε για τις προθέσεις της ΕΥΔΑΠ να διευρύνει τις δραστηριότητες της σε Κορινθία, Βοιωτία και Φωκίδα, κατά τα λεγόμενα του τότε Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας. Ένα μήνα πριν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, σε συνέντευξη που παραχώρησαν αμφότεροι, ανακοίνωσε «παρεμβάσεις» στην κοστολόγηση και τιμολόγηση των υπηρεσιών ύδατος που θα αποσαφηνιστούν με έκδοση νέας ΚΥΑ και παράλληλα έκανε λόγο για αναδιάρθρωση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης, ενώ όσον αφορά την ΕΥΔΑΠ, αυτή επεκτείνεται με σκοπό την κάλυψη των αναγκών των νοικοκυριών σε όλη την Αττική, την Κορινθία, τη Βοιωτία και τη Φωκίδα.

Το πλέον ανησυχητικό βέβαια, πέραν των προαναφερθέντων δηλώσεων, είναι η μετατροπή της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων. Άραγε, τι ακριβώς θα ρυθμίσει η παραπάνω αρχή για τα απόβλητα και κυρίως για το νερό, που αποτελεί ένα καθαρά κοινωνικό αγαθό; Από πότε το νερό έγινε εμπόρευμα, όπως η ηλεκτρική ενέργεια;

Οι συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ, όπως προωθούνται από την κυβέρνηση, στηρίχτηκαν, αφενός στις οικονομίες κλίμακας κι αφετέρου στη μείωση του κόστους, χωρίς όμως να υπάρχει κάποια αξιόπιστη μελέτη να το επισφραγίζει. Στηρίχτηκαν επίσης, στις προβληματικές, υποστελεχωμένες και χρεωμένες ΔΕΥΑ. Η κυβέρνηση όμως ξεχνάει ότι αρχικά οι ΔΕΥΑ, που ιδρύθηκαν το 1998, δεν αφορούσαν χωριά (άρα δίκτυα εκτός ιστών πόλεων), επιπρόσθετα ότι από το 2010 και μετά δεν έγιναν προσλήψεις, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και τέλος, και εξίσου σημαντικό, ότι η πολιτεία δεν αντιμετώπισε ποτέ σοβαρά το ενεργειακό κόστος των ΔΕΥΑ, το οποίο τα τελευταία χρόνια εκτοξεύτηκε.

Θα μπορούσε λοιπόν κανείς να ισχυριστεί, ότι οι ΔΕΥΑ οδηγήθηκαν στην απαξίωση, ώστε η σημερινή δυσμενής εξέλιξη να παρουσιάζεται ως η μόνη λύση.

Η μόνη αποδεκτή λύση για εμάς είναι η εθελοντική συγχώνευση των ΔΕΥΑ, βάσει σοβαρού σχεδιασμού και μελετών.

Ειδικά στον νομό μας, η επέκταση εδώ της ΕΥΔΑΠ με την απορρόφηση των ΔΕΥΑ της Κορινθίας, όπως πλέον προβλέπεται από επίσημα χείλη και αναμένεται άμεσα να αποτυπωθεί σε σχέδιο νόμου, προμηνύει την ιδιωτικοποίηση του νερού, με ότι αυτό συνεπάγεται για επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Τα προβλήματα λειψυδρίας στην Αθήνα, φαίνεται πως βάζουν στο κάδρο την εκμετάλλευση των πηγών της Στυμφαλίας και της Ζήρειας, νερά για τα οποία έχουν γίνει κατά καιρούς αγώνες για να διατηρήσουν το δημόσιο χαρακτήρα τους.

Ως αυτοδιοίκηση καλούμαστε να ενημερώσουμε τους δημότες γι αυτές τις δυσμενείς εξελίξεις στον τόπο μας και να αντισταθούμε σε όποια προσπάθεια εκμετάλλευσης και ιδιωτικοποίησης των νερών μας. Είναι δεδομένες οι μεγάλες ευθύνες της πολιτείας διαχρονικά στη διαχείριση των υδάτινων πόρων στον νομό μας, με τα μεγάλα αρδευτικά έργα της Κορινθίας, που χρόνια περιμένουν οι αγρότες μας (Ασωπός, Ρίζα και λοιπά μικρά φράγματα και λιμνοδεξαμενές), να καρκινοβατούν.

Η εκμετάλλευση και ιδιωτικοποίηση του πόσιμου και αρδευτικού νερού της Κορινθίας αποτελεί ”casus belli” για όλους μας. Απέναντι σε αυτές τις πρακτικές, καλούμε σε συστράτευση όλους τους βουλευτές του νομού μας, την Περιφέρεια, τους θεσμικούς φορείς και κυρίως κάθε έναν Κορίνθιο και κάθε μια Κορίνθια ξεχωριστά.

Σπύρος Καραβάς

Επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης

δήμου Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog