Σάββατο, 26 Οκτωβρίου, 2024

Δικαιώθηκε το Λουτράκι για τις αντικειμενικές αξίες!

Είχε υποβάλλει ένσταση μαζί με 168 ακόμα δήμους ζητώντας μείωση των αντικειμενικών αξιών, τον Ιανουάριο του 2023.

- Advertisement -

Nέες αντικειμενικές αξίες διαμορφώνονται σε 36 ζώνες 12 Δήμων της χώρας για τους οποίους έχουν γίνει δεκτές οι ενστάσεις που είχαν υποβληθεί, μεταξύ αυτών και ο δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων. Η απόφαση που υπογράφουν ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και ο Υφυπουργός Οικονομικών Χρίστος Δήμας αναφέρει τους δήμους:

Αγ. Αναργύρων – Καματερού, Βριλησσίων, Χαλανδρίου, Γλυφάδας, Πειραιά, Ιθάκης, Καρπάθου, Λουτρακίου, Σύμης, Πύργου, Ρόδου, Λέρου

Οι εκτιμητές καλούνται, εντός 15 ημερών, να ακολουθήσουν αυστηρή μεθοδολογία, συμπεριλαμβανομένης της συγκριτικής ανάλυσης, της κεφαλαιοποίησης εισοδήματος και της προσέγγισης κόστους, για τον προσδιορισμό των αξιών των ακινήτων.

Για τη συλλογή και επεξεργασία των δεδομένων αξιολόγησης θα χρησιμοποιηθεί μια ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο αποτελεσματικότητα και διαφάνεια. Στη συνέχεια θα παραδώσουν το πόρισμά τους στην ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Οι νέες τιμές που θα οριστούν δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ ενώ η αμοιβή των εκτιμητών έχει καθοριστεί σε 100 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) ανά εκτίμηση (ζώνη).

ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΖΗΤΟΥΣΑΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο του 2023, 169 δήμοι είχαν προσφύγει στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ζητώντας να μειωθούν οι αντικειμενικές τιμές, καθώς όπως τόνιζαν το ύψος τους δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα. Από τους Δήμους που υπέβαλαν ενστάσεις, μόνο 12 δικαιώθηκαν, ενώ οι υπόλοιπες ενστάσεις απορρίφθηκαν. Η αιτιολογία που είχε δοθεί για τους δήμους που δεν δικαιώθηκαν ήταν ότι οι φάκελοι ήταν ελλιπείς ως προς την τεκμηρίωσή γιατί πρέπει να μειωθούν αυτές οι αντικειμενικές.

Με την έναρξη ισχύς των νέων τιμών στις ζώνες των 12 Δήμων, θα επηρεαστούν 20 φόροι και τέλη που επιβάλλονται στην απόκτηση και τη χρήση ακινήτων. Οι φόροι που επηρεάζονται είναι, μεταξύ άλλων:

Ο κύριος ΕΝΦΙΑ, ο οποίος επιβάλλεται με βάση κλίμακες βασικού ποσού φόρου ανά τ.μ. ακινήτου ανάλογα με το ύψος της τιμής ζώνης ανά τ.μ. που ισχύει στην περιοχή κάθε ακινήτου.

Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ φυσικών προσώπων, ο οποίος επιβάλλεται επί του αθροίσματος των φορολογητέων αξιών των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων εδαφικών εκτάσεων που κατέχει κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον το άθροισμα αυτό υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ.

Ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων, ο οποίος υπολογίζεται με 3% επί της αντικειμενικής αξίας κάθε πωλούμενου ακινήτου και επιβαρύνει τον αγοραστή.

Ο ΦΠΑ 24% που επιβάλλεται στις πωλήσεις νεόδμητων κτισμάτων που δεν αποτελούν πρώτη κατοικία

Ο φόρος χρησικτησίας κτισμάτων

Ο φόρος ανταλλαγής – συνένωσης οικοπέδων

Ο φόρος διανομής ακινήτων

Το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, που επιβάλλεται υπέρ των δήμων μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και υπολογίζεται με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,25‰ -0,35‰ επί των αντικειμενικών τιμών ζώνης των ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων

Ο δημοτικός φόρος που επιβαρύνει τις μεταβιβάσεις ακινήτων

Το πρόσθετο τέλος μεταγραφής συμβολαίων

Ο φόρος δωρεάς ακινήτων, ο οποίος υπολογίζεται με αφορολόγητο όριο 150.000 ευρώ και συντελεστές 1%-10% για δωρεές προς συζύγους, τέκνα ή εγγόνια, με αφορολόγητο όριο 30.000 ευρώ και συντελεστές 5%-20% για δωρεές προς λοιπούς συγγενείς δευτέρου βαθμού και με αφορολόγητο όριο 6.000 ευρώ και συντελεστές 20% έως 40% για δωρεές προς λοιπούς συγγενείς και μη συγγενείς

Ο φόρος γονικής παροχής και κληρονομιάς ακινήτων

- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Εμάς δεν καταλαβαίνω γιατί έπρεπε να τις μειώσουν. Η ζώνη Δ είναι το εμπορικό κέντρο της πόλης, δίπλα στη θάλασσα. Μια υπέροχη και όμορφη περιοχή, όπως όλο το Λουτράκι. Μέχρι το 2018, η τιμή ήταν στα 1550 ευρώ και με την τότε αναπροσαρμογή, η αξία έπεσε στα 1250 όπου και παραμένει, παρά τη δεύτερη αναπροσαρμογή του 2021. Θεωρώ ότι εδώ έπρεπε να γίνει αύξηση και όχι περαιτέρω μείωση. Αν πέσουν ακόμα παρακάτω οι ήδη χαμηλές αντικειμενικές που έχουμε, τα σπίτια μας θα χάσουν την αξία τους χωρίς λόγο και αυτό θα συμπαρασύρει προς τα κάτω και τα ενοίκια, και τις τιμές πώλησης. Κάποιες άλλες περιοχές στις οποίες εξετάζεται μείωση (όπως στον Πειραιά πχ, όπου έχω εικόνα ως ιδιοκτήτης ακινήτων εκεί), έχουν τιμές που έφτασαν τα 1800 έως και 2100 ευρώ σε συνοικίες εκτός κέντρου που γειτνιάζουν με τη θάλασσα (λόφος Καστέλλας, Πειραϊκή κλπ). Εκεί υπάρχει κάποιο περιθώριο μείωσης. Πριν το 2021, οι τιμές στις ίδιες τουριστικές γειτονιές του Πειραιά κυμαίνονταν στα 1350 έως 1600 ευρώ το τμ, για να καταλάβετε τη διαφορά με τις ισχύουσες αξίες. Εδώ τα 1250 ευρώ πόσο παρακάτω μπορούν να τα πάνε; Η ποιότητα ζωής και το αισθητικό κάλλος της περιοχής μας δεν συγκρίνεται με τα αντίστοιχα στοιχεία περιοχών του λεκανοπεδίου που έχουν σήμερα την ίδια τιμή. Να γίνουν μειώσεις εκεί που πράγματι πρέπει να γίνουν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog