Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024

«Κρείττον του λαλείν το σιγάν»: Δεν ισχύει στις εκλογές!

Για τους περισσότερους ανθρώπους τα μη-νέα είναι καλά νέα. Για τον Τύπο, τα καλά νέα είναι μη-νέα. Τζων Κέννεντυ

- Advertisement -

Μια άποψη που επικρατεί, είναι ότι οι πολιτικοί δε σπάνε αυγά. Δικαίως! Αυτό συμβαίνει σε όλες τις βαθμίδες και εκφάνσεις της πολιτικής ζωής, σε εθνικό, τοπικό και περιφερειακό επίπεδο και δεν χρειάζεται ανάλυση περαιτέρω.


Η ίδια άποψη επικρατεί και για τους δημοσιογράφους. Δεν σπάνε αυγά, δεν έχουν το θάρρος και την παρρησία να αναδείξουν, να αποκαλύψουν, να καταγγείλουν όσα διαδραματίζονται στην πολιτική ζωή του τόπου.


Κρύβοντας πράγματα και ειδήσεις, φτάσαμε στο σημείο, να έχουν συγκαλυφθεί σκάνδαλα, να έχουν αποσιωποιηθεί τραγωδίες. Εχουν δίκιο λοιπόν οι πολίτες που ασκούν δριμεία κριτική και στους δημοσιογράφους.


O δημοσιογράφος ασκεί λειτούργημα. Από την άποψη ότι ο δημοσιογράφος επιτελεί κοινωνικό έργο, εργάζεται προς όφελος του συνόλου της κοινωνίας και συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία της (π.χ. με την αποκάλυψη σκανδάλων). Στην κριτική του οφείλει να μην έχει φιλίες, να μην έχει εμπάθεια, ούτε εμμονές όμως.

Δημοσιογραφία είναι η συγκέντρωση ειδήσεων και πληροφοριών, και η διάδοση τους μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης με στόχο την κατά το δυνατόν ορθή πληροφόρηση των πολιτών.

Επιμελητήριο Κορινθίας


Άλλο πράγμα είναι καταγγέλω μια πραγματικότητα με αδιάσειστα στοιχεία και άλλο πράγμα διασύρω προσωπικότητες, πρέπει να είναι εντελώς διακριτό.


Είναι ακραία προκλητικό να δίνουμε θέσεις σε ανθρώπους που χρωστούν εκατομμύρια, όταν σε κάποιους άλλους κόβουν το νερό και το ρεύμα για μικροποσά.
Είναι ακραία προκλητικό, άδικο, άνισο και αντιδεοντολογικό να μην παίρνεις φορολογική ενημερότητα για μικροποσά, τη στιγμή που κάποιος χρωστά εκατομμύρια και έρχεται να διοικήσει για να σε «σώσει».
Είναι πραγματικά λυπηρό να ακούς από τα χείλη όσων έχουν δημόσιο λόγο, ότι δεν είναι σωστό να δημοσιεύονται τέτοιες καταγγελίες. Ας γράψουμε λοιπόν για τα ηλιοβασιλέματα και τις πεταλούδες! Ας κάνουμε lifestyle εκπομπές και ας χαζογελούμε ολημερίς!

Το θέμα είναi άκρως κοινωνικοπολιτικό και το ερώτημα ένα! Πως θα βοηθήσει κάποιος που έχει οικονομικά καταστραφεί, έναν επιχειρηματία που παλεύει να επιβιώσει; Tι συμβουλές μπορεί να του δώσει;

Είναι ακραία υποκριτικό να γνωρίζεις, να κάνεις την πάπια και κατόπιν εορτής να έρχεσαι σαν εν Χριστώ προφήτης τάχα να αναδείξεις όσα δεν τόλμησες εγκαίρως.

Είναι ακραία τραγελαφικό να σε προκαλούν να «δώσεις» ονόματα. Σκοπός δεν είναι ο διασυρμός, σκοπός είναι η τήρηση των κανόνων. Αν χρειαστεί δίνεις και τα ονόματα, πριν φτάσεις εκεί, δίνεις ευκαιρίες.

Φίλοι δεν υπάρχουν στις εκλογές! Υποστηρίζεις αυτό που θεωρείς δίκαιο, νόμιμο, ηθικό! Αυτό που σε εκφράζει σαν άνθρωπο και σαν επαγγελματία.

Πλέον τα ηλεκτρονικά Μέσα είναι σε μεγάλο βαθμό συμμετοχικά, επιτρέπουν την αλληλεπίδραση του αναγνώστη με τον δημοσιογράφο άρα σημασία έχει η πρωτογενής δημοσιογραφία, η ερευνητική δημοσιογραφία, οι συνεντεύξεις, τη στιγμή που τεράστιοι όγκοι πανομοιότυπων κειμένων αναπαράγονται γρήγορα στη βαριά βιομηχανία της ενημέρωσης.Αυτό αποτελεί μια τεράστια ευθύνη. Άλλοι βλέπουν μονο τα κλικς ή επιλέγουν απλά να είναι αρεστοί.

Με εκτίμηση Η δημοσιογραφική ομάδα του loutrakiblog.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Περιεχόμενα άρθρου

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog