Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου, 2024

ΤΕΜΠΗ: Ελεύθερη με περιοριστικούς όρους η Πρόεδρος της ΡΑΣ

Τις επόμενες ημέρες, ο εφέτης ανακριτής θα αποφασίσει επί του αιτήματος πατέρα θύματος για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών αξιωματούχων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, σχετικά με τον τρόπο περισυλλογής βιολογικού υλικού από το Κουλούρι

- Advertisement -

Ολοκληρώθηκε ενώπιον του εφέτη ανακριτή, Σωτήρη Μπακαΐμη, που διερευνά την υπόθεση του πολύνεκρου δυστυχήματος στα Τέμπη, η πολύωρη απολογία της Ιωάννας Τσιαπαρίκου, με την πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) να αφήνεται ελεύθερη με περιοριστικούς όρους.

Η κ. Τσιαπαρίκου κατηγορείται, μετά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος της τον περασμένο Ιούλιο, για διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών, κακούργημα που επισύρει ποινή κάθειρξης από 10 χρόνια έως και ισόβια.

Αντιμετωπίζει επίσης τα πλημμελήματα της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας και της (βαριάς, απλής) σωματικής βλάβης από αμέλεια από υπόχρεο λόγω του επαγγέλματός του να καταβάλει ιδιαίτερη επιμέλεια και προσοχή

Σύμφωνα, με πληροφορίες, στην απολογία της ισχυρίστηκε ότι εκ της θέσης της, δεν έχει αρμοδιότητα για την ασφάλεια του σιδηροδρόμου, αφήνοντας υπαινιγμούς για ανώτερα κλιμάκια σχετικά με τις ευθύνες που προκύπτουν.

Οι όροι που της επιβλήθηκαν μέχρι τη δίκη είναι η υποχρεωτική διαμονή στην οικία της (και όχι άλλη σε άλλη διεύθυνση ή σπίτι, ενώ θα πρέπει να ενημερώσει τις εισαγγελικές αρχές σε περίπτωση μετακόμισης) και η υποχρεωτική εμφάνιση στο Α.Τ περιοχής της το πρώτο 10ημερο κάθε μήνα.

Η πρόεδρος της ΡΑΣ αποτελεί μια εκ των 41 κατηγορούμενων για τη σιδηροδρομική τραγωδία, το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου του 2023. Μέχρι στιγμής, για το δυστύχημα κατηγορούνται 34 άτομα για αδικήματα που αφορούν στη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών και επτά σχετικά με τις παρεμβάσεις στον χώρο του δυστυχήματος (μπάζωμα) και για την έρευνα σχετικά με τη φωτιά που ακολούθησε της σύγκρουσης.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, το επόμενο διάστημα αναμένεται να διευρυνθεί περαιτέρω ο κύκλος των διώξεων.

Στο μεταξύ, αναμένονται το πόρισμα του εμπειρογνώμονα του ΕΜΠ σχετικά με την έκρηξη και τη φωτιά που ακολούθησε τη σύγκρουση των τρένων, έρευνα που είχε παραγγείλει ο εφέτης ανακριτής, το πόρισμα ειδικού μεταλλειολόγου που εξέτασε βαγόνι της εμπορικής αμαξοστοιχίας, το οποίο είχε μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη, αλλά και τα αποτελέσματα της έρευνας επί του βιντεοληπτικού υλικού που ανέκτησε εξειδικευμένο εργαστήριο στην Αγγλία και έστειλε στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών στην Ελλάδα και αφορά στη μοιραία διαδρομή της εμπορικής αμαξοστοιχίας από τη Θεσσαλονίκη ως τους Νέους Πόρους.

Τις επόμενες ημέρες, ο εφέτης ανακριτής θα αποφασίσει επί του αιτήματος πατέρα θύματος για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών αξιωματούχων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, σχετικά με τον τρόπο περισυλλογής βιολογικού υλικού από το Κουλούρι.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog