Τρίτη, 15 Οκτωβρίου, 2024

ΚΟΡΙΝΘΙΑ:«Μπλοκ» των 6 δήμων στις συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ

Σε εξέλιξη η, ιστορική, όπως χαρακτηρίστηκε από τους 6 δημάρχους της Κορινθίας που παρίστανται, συνεδρίαση του ΔΣ Κορινθίων με αντικείμενο τις υποχρεωτικές συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ

- Advertisement -

«Μπλοκ» με δυο «όχι» και ένα «ναι» δημιουργεί η Κορινθία έναντι των κυβερνητικών προθέσεων περι των αναγκαστικών συγχωνεύσεων των ΔΕΥΑ και την επέκταση της ΕΥΔΑΠ. Οι 6 δήμαρχοι της Κορίνθιας έχουν ήδη σε προσυνάντηση αποφασίσει να πουν όχι στις αναγκαστικές συγχωνεύσεις και στην επέκταση της ΕΥΔΑΠ στην Κορινθία και ναι στις προαιρετικές και συναινετικές συγχωνεύσεις μεταξύ των δήμων.

ΟΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ

ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΥΡΕΛΗΣ – Δήμαρχος Κορινθίων : Στόχος είναι τα νερά της Στυμφαλίας!
«Καλωσορίζω στην ιστορική συνεδρίαση του σώματος τους φίλους δημάρχους αλλά και στα στελέχη των δήμων που βρίσκονται εδώ.

Έχουμε γίνει ένα μπλοκ οι 6 δήμαρχοι για ένα θέμα που απασχολεί, το νερό!
Σχεδιάζεται απο την κυβέρνηση αν και δεν υπάρχει γραπτό κείμενο, η κατάργηση των ΔΕΥΑ και η δημιουργία ενιαίων δημοτικών επιχειρήσεων, αρχικά ανα περιφέρεια έλεγαν τελικά, με παρέμβαση ΚΕΔΕ θα είναι ανα νομό. Εμείς έχουμε ιδιαιτερότητα να μας προτείνουν να ενταχθούμε στην ΕΥΔΑΠ ,η Κορινθία ,η Βοιωτία και η Φωκίδα.
Στην τελευταία συνάντηση ο ΓΓ Υδάτων είπε και η Φωκίδα που απέχει παρα σάγκας από την Αττική,
τα σχέδια έιναι ξεκάθαρα το νερό της Στυμφαλίας.
Ένα σχέδιο που υπάρχει απο 1889 να πάει στην Αθήνα το νερό , δεν έχουν πάψει να εποφθαλμιούν την περιοχή! Και βέβαια δεν έχουν στο μυαλό τους τις δυο πηγές που παίρνει η Κόρινθος και το Κιάτο, προφανώς έχουν σχέδιο για μεγάλα έργα στη λίμνη,
το θεωρώ δεδομένο, αλλιώς γιατί έχουν εντάξει την Κορινθία, και το δήμο Σικυωνίων; και τι δουλειά έχει η Φωκίδα. Τα νερά είναι το ζητούμενο για να δώσουν παροχές στην αττική.

Εμείς είμαστε κάθετα αντίθετοι σε αυτήν την κατάργηση των ΔΕΥΑ και λέμε 3 πράγματα:
1.Είμαστε αντίθετοι κάθετα στην σχεδιαζόμενη υπαγωγή της Κορινθίας στην ΕΥΔΑΠ
2.Κάθετα αντίθετοι στις αναγκαστικές συνενώσεις ΔΕΥΑ έστω και σε μορφή περιφερειακής ενότητας
3.Είμαστε υπέρμαχοι των εθελοντικών συνενώσεων

Το παράπονο μου θα σας πω σαν αιρετός, αυτοδιοικητικός ,για την ΚΕΔΕ.
Δεν τους νοιάζει και πολύ, γιατί, 60 και 70 δήμοι στην Αττική δεν το έχουν ακουμπήσει διότι η ΕΥΔΑΠ είναι ενταγμένη στο χρηματιστήριο και στην Θεσσαλονίκη στην ΕΥΑΛΘ δεν το έχουν ακουμπήσει. Υπάρχει φορέας γι αυτούς και μόνο.
Οι γύρω περιοχές ψάχνουν πηγές, πηγάδια, κάθε μέσο και τρόπο για να δοθεί νερό
και μην φανταστείτε, αν ενταχθούμε στην ΕΥΔΑΠ θα τρέξει να δώσει νερό στο Αγγελόκαστρο! Τα φιλέτα τους ενδιαφέρουν, καμία αμφιβολία να μην έχετε.»

ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ- Δήμαρχος Σικυωνίων: Πολιτική, νομική και…επαναστατική αντιμετώπιση!


«Επιχειρείται εδώ και 1,5 έτος, είχε προαναφερθεί έμμεσα, η συγχώνευση των ΔΕΥΑ . Πρόκειται για προάγγελο της ιδιωτικοποίησης νερού, είναι η χαριστική βολή για την ΤΑ. Και το λέω διότι, τα έσοδα των δήμων απο που προέρχονται; Από τα ανταποδοτικά και τις ΔΕΥΑ . Είναι τα βασικά. Ποια είναι η εξέλιξη ως τώρα; Η διαχείριση απορριμμάτων πέρασε σε ιδιωτικά χέρια παρά τους αγώνες μας για διαχείριση ανα νομό, από 25 ευρώ τον τόνο πληρώνουμε 125 και πάνω. Πήγαμε στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, έγινε φθηνότερο το ρεύμα; Ποιο είναι το επόμενο βήμα; το νερό! Άρα τα έσοδα θα περάσουν σε ιδιωτικά χέρια.
Δυο οι στόχοι!
Ιδιωτικοποίηση νερού, συγχώνευση ΔΕΥΑ με ασαφές το πλαίσιο. Τι προβλέπει αυτό σύμφωνα με τις εξαγγελίες Βαρελίδη, προβλέπει 1 ΔΕΥΑ ανα νομό και δυο ανα νομό σε ειδικές περιπτώσεις. Δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο. θα συμμετέχουν αιρετοί; Θα γίνουν ΑΕ;
Το 2ο σενάριο είναι να επεκταθεί, κι αυτό αφορά εμάς, η ΕΥΔΑΠ στηνΦωκίδα στην Βοιωτία και στην Κορινθία.
Πως λειτουργεί η ΕΥΔΑΠ. Με πρόσχημα την ένταση στην Κορινθία θα επεκτείνουν τη ΕΥΔΑΠ για να λύσει το πρόβλημα. Δεν το έχω καταλάβει, ούτε την ένταση ούτε την λύση!
Γνωρίζουμε μόνο οτι η ΕΥΔΑΠ πουλάει νερό στους πολίτες το οποίο το αγοράζει απο το κράτος σε εξευτελιστική τιμή, ένα λεπτό το κυβικό και το πουλάει 42 ευρώ τα 30 κυβικά.
Την ΕΥΔΑΠ δεν τη νοιάζει αν υπάρχει νερό ή όχι, έρχεται να λύσει το πρόβλημα της διαχείρισης,
θα μας πει λοιπόν, εγώ πουλάω νερό, εσύ είσαι υποχρεωμένος να μου βρεις το νερό!
δεν έρχεται να λύσει το θέμα της λειψυδρίας αλλά της διαχείρισης. Λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, είναι εταιρία ενταγμένη στο χρηματιστήριο.

Πρόσχημα το θέμα της λειψυδρίας.
Δεν συναινούμε σε καμία περίπτωση για επέκταση της ΕΥΔΑΠ. Θέλουν να ελεγχθούν οι υδροληψίες, αυτό θέλουν. Να είμαστε σε ετοιμότητα!

Καταστρατηγείται ο δημόσιος χαρακτήρας του νερού, πρέπει να το διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού. Είναι το τελευταίο προπύργιο και η αξιοπρέπεια που πρέπει να διασώσουμε ως ΤΑ. Έχουν ιδιωτικοποιηθεί τα πάντα. Τα μόνα έσοδα που θα μας μείνουν θα είναι των νεκροταφείων, έξω απο δω . Όμηροι του εσωτερικών θα είμαστε για χρήματοδοτήσεις!

3 είναι οι επιλογές!
Πολιτική επίλυση, νομική επίλυση, επαναστατική επίλυση
ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΟΛΟΙ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΩΝΗΣ – Δήμαρχος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων : Η Κορινθία να βγει ενωμένη, όποιες διαφορές κι αν έχουμε!


«Βρεθήκαμε δυο φορές οι δήμαρχοι και αποφασίσαμε να είμαστε όλοι μαζί! Κινείται εδώ και μερικά χρόνια το σχέδιο.
Διάλυση τιμολογίου, απαγόρευση προσλήψεων, μας έχουν αφήσει στα κρύα του λουτρού για ένα δημόσιο αγαθό για να έρθει στα χέρια του κράτους. Έχουμε συζητήσει για όλα και είμαστε εδώ όλοι να αποφασίσουμε να μην περάσει στα χέρια του δημοσίου, ξέρετε τι θα γίνει ένα έρθει ΕΥΔΑΠ εδώ. Είχα συζητήσει με την ΕΥΔΑΠ για το θέμα των Αγίων Θεοδώρων, στο τέλος μου είχε ζητήσει γεωτρήσεις, ρολόγια και δίκτυα ώστε να λύσει το θέμα.
Κινείται σαν ιδιώτης η ΕΥΔΑΠ.
Στην Κινέτα το νερό έρχεται εδώ και 5 χρόνια , κάτι τέτοιο θα συμβεί και για τους υπόλοιπους δήμους. ψάχνει τις πήγες το κράτος , όχι η ΕΥΔΑΠ
Να είμαστε ενωμένοι οι δήμαρχοι και οι πολίτες. Η κορινθία να βγει ενωμένη απο εδώ, όποιες διαφορές κι αν έχουμε.»

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΡΟΥΣΙΟΣ – Δήμαρχος Νεμέας : Δεν θα είναι η παρακαταθήκη μου η ιδιωτικοποίηση του νερού


«Έχουμε αντιληφθεί το θέμα, εν πολλοίς έχουν αποφασίσει για εμάς χωρίς εμάς. Το ζήτημα έρχεται απο καιρό όμως τα προβλήματα λόγω λειψυδρίας, είναι εφαλτήριο για να έρθει κάποιος ως σωτήρας να μας σώσει. Θα πω μονάχα οτι η ΕΥΔΑΠ κάποτε μπήκε στο υπερταμείο στο μνημόνιο, αυτό σημαίνει οτι κάποια στιγμή τα νερά να περάσουν σε τελείως ξένα χέρια. Είδαμε τι συνέβη με την ενέργεια. Στυμφαλία – Ζήρεια. Υδροδοτούν όλες τις περιοχές , τόσο έντονο είναι το πρόβλημα για την ΕΥΔΑΠ και έρχεται να μας το λύσει;
Έπρεπε να δώσουμε βάση σε έργα υποδομής για την αυτοδιαχείριση. Αλλιώς για ποια αυτοδιοίκηση μιλάμε;

Για να τα χω καλά με τον ευατό μου όσα χρόνια ζήσω, εγώ δεν θα είμαι αυτός που θα αφήσω αυτήν την παρακαταθήκη στα παιδιά, στα εγγόνια και στους συμπολίτες μου»

ΒΛΑΣΗΣ ΤΣΙΩΤΟΣ – Δήμαρχος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης
«Καμία με το ζόρι συγχώνευση, κίνητρα για συναίνεση, είμαστε αυτοδιοίκηση, ας μας αφήσουν να αυτοδιοικηθούμε!»

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΑΝΑΒΗΣ- Δήμαρχος Βέλου – Βόχας: Ναι στην αλληλεγγύη αλλά ο δήμος μου δεν έχει πηγή υδροληψίας!


«Είμαι χαρούμενος που είμαι εδώ, ως ο μικρότερος δήμαρχος σας λέω οτι έρχομαι από τον πολύπαθο δήμο Βέλου Βόχας, ο δήμος καταδικάστηκε απο την αδράνεια και την μηδενική προσπάθεια της προηγούμενης αρχής, καταδίκασε στη λειψυδρία τον ιστορικό κάμπο της Βόχας, αρδευτικά και υδρευτικά. Ακούω με προσοχή και συντάσσομαι 100% όμως άκουσα εδώ πως 5 νομούς υδρεύει η Ζήρεια και σκέφτομαι πως όλο αυτό το σύστημα να μην μπορεί να υδρεύσει 20.000 κορίνθιους που βασανίζονται εδώ και μια δεκαετία;

Όταν λέμε και συμφωνούμε απο την αρχή να πάμε με το δίκιο και με όσα πρέπει, ως κορίνθιοι, να μην έρθει η ΕΥΔΑΠ στην Κορινθία, πως ένας δήμαρχος μπορεί να αντισταθεί όταν δεν έχει επίσημη πηγή υδροληψίας;
Πολίτες Γ’ κατηγορίας είμαστε;
Ας το σκεφτούμε!
Θεωρώ οτι πρέπει όντως να πάμε ενωμένοι, για το σωστό αποτέλεσμα, όμως όταν μιλάμε για αλληλεγγύη, ποια είναι προς εμάς;
Λέει να βοηθήσει ο Γκιώνης. Θα στείλει ένα καράβι; Μια γεώτρηση λέει ο Σταυρέλης και τον ευχαριστώ, λέω λοιπόν ότι όταν όλοι θέλουμε να πάμε ενωμένοι πρέπει να έχουμε πηγή υδροληψίας. είμαι μαζί σας αλλά σκεφτείτε οτι ο δήμος μου δεν έχει πολίτες Γ’ κατηγορίας.»

Στην συνεδρίαση παρίστανται από το δήμο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων οι αντιδήμαρχοι Πέρρας και Ράτης καθώς και ο διευθυντής της ΔΕΥΑΛΘ Τάσος Μαστραντωνάκης.

Από το δήμο Σικυωνίων ο κ.Γιάννης Μυτάς ενώ παρίσταται και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων της ΔΕΥΑ Κορίνθου Πάρις Διονυσόπουλος.

Η συνεδρίαση είναι σε εξέλιξη….

https://www.korinthos.gr/simmetexo-live-council

update 21:25

Το δημοτικό συμβούλιο Κορινθίων απεφάνθη ομόφωνα στην εισήγηση του δημάρχου Κορινθίων ψηφίζοντας «όχι» στις αναγκαστικές συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ και την επέκταση της ΕΥΔΑΠ στην Κορινθία και «ναι» στις όποιες συναινετικές συγχωνεύσεις μπορεί να προκύψουν.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog