Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Το μέλλον των λιγνιτικών μονάδων στην Πελοπόννησο – Παρέμβαση Μάκαρη

Ανάγκη για πραγματική δίκαιη μετάβαση και ορθολογική διαχείριση πόρων προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων.

- Advertisement -


Ο Μανώλης Μάκαρης πραγματοποίησε παρέμβαση σε εκδήλωση που διοργάνωσαν φορείς και σωματεία στην Μεγαλόπολη με θέμα το μέλλον της μετά την απολιγνιτοποίηση και ανέδειξε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την περιοχή και την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

  1. Βίαιη απολιγνιτοποίηση: Ο κ. Μάκαρης αναφέρθηκε στις σοβαρές επιπτώσεις της βίαιης απολιγνιτοποίησης στην περιοχή της Μεγαλόπολης, χωρίς τη λήψη κατάλληλων μέτρων για την οικονομική στήριξη και τη δίκαιη μετάβαση των τοπικών κοινωνιών. Η έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου έχει οδηγήσει την τοπική οικονομία σε κρίση. Το σχεδιαζόμενο πρόωρο κλείσιμο της λιγνιτικής μονάδας 4 θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.
  2. Ανεξέλεγκτη εγκατάσταση ΑΠΕ: Υπογράμμισε την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση ΑΠΕ (αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα) στην ευρύτερη περιοχή της Μεγαλόπολης και γενικότερα στην Πελοπόννησο, χωρίς τον απαραίτητο χωροταξικό σχεδιασμό. Οι επενδυτές ζητούν αδειοδοτήσεις σε περιοχές όπου επιθυμούν, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη περιβαλλοντικές και κοινωνικές παράμετροι.
  3. Ανεπαρκής υγειονομική κάλυψη: Αναφέρθηκε στα σοβαρά κενά στην υγειονομική κάλυψη της περιοχής, καθώς δεν καλύπτονται όλες οι βάρδιες των οδηγών ασθενοφόρου του Κέντρου Υγείας της Μεγαλόπολης, γεγονός που έχει οδηγήσει σε τραγικά περιστατικά και έχει θέσει σε κίνδυνο τη ζωή των κατοίκων.
  4. Καύση απορριμμάτων: Ο κ. Μάκαρης τόνισε ότι το ενδεχόμενο καύσης απορριμμάτων στη Μεγαλόπολη είναι απορριπτέο γιατί επιβαρύνει τόσο το περιβάλλον όσο και την υγεία των κατοίκων. Η μόνη αποδεκτή λύση είναι η βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων που βασίζεται στη διαλογή στην πηγή, στην ανακύκλωση και την κομποστοποίηση.
  5. Ατελής διαχείριση απορριμμάτων: Επισήμανε την ατελή διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, καθώς πάνω από το 80% των απορριμμάτων καταλήγουν σε ταφή στο εργοστάσιο της Καλλιρρόης, γεγονός που επιβαρύνει το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες.
  6. Τέλος ταφής απορριμμάτων: Κατήγγειλε την επιβολή του τέλους ταφής απορριμμάτων, το οποίο επιβαρύνει άδικα τα δημοτικά τέλη των κατοίκων, χωρίς να παρέχεται βιώσιμη λύση στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
  7. Υπανάπτυξη και μείωση πληθυσμού: Ο κ. Μάκαρης αναφέρθηκε και στη δραματική μείωση του πληθυσμού της Μεγαλόπολης κατά 17%, αποτέλεσμα της υποανάπτυξης της περιοχής, της έλλειψης υποδομών και της γενικότερης ζοφερής οικονομικής κατάστασης που αποθαρρύνει τους κατοίκους από το να παραμείνουν στην περιοχή.
  8. Ανεπαρκής αξιοποίηση του ΣΔΑΜ: Τέλος, επεσήμανε την αδυναμία αξιοποίησης του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) λόγω έλλειψης υποδομών, όπως επιχειρηματικό πάρκο, που θα μπορούσαν να προσελκύσουν νέες επενδύσεις και να αναζωογονήσουν την τοπική οικονομία.

Ο Μανώλης Μάκαρης υπογράμμισε την ανάγκη για ουσιαστική και δίκαιη στήριξη των κατοίκων της Μεγαλόπολης, με έναν βιώσιμο σχεδιασμό που θα λαμβάνει υπόψη τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες της περιοχής.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog