Συνάντηση με τις κυριότερες οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο προσφυγικό και μεταναστευτικό και ευρύτερα στα ανθρώπινα δικαιώματα είχε χθες το απόγευμα στα γραφεία της Υπατης Αρμοστείας η Υποεπιτροπή του ΟΗΕ για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και άλλης Σκληρής, Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας (UN Subcommittee on Prevention of Torture and other Cruel, Inhuman or Degrading Treatment or Punishment – SPT), αντιπροσωπεία της οποίας επισκέπτεται τη χώρα μας.
Tην ώρα της συνάντησης, μέλη της ΚΕΕΡΦΑ πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία της Υπατης Αρμοστείας, διαμαρτυρόμενα για την αστυνομική βία και ατιμωρησία και θυμίζοντας εμβληματικές υποθέσεις φονικής αστυνομικής βίας, τις δολοφονίες του Βασίλη Μάγγου, του Κώστα Μανιουδάκη, των Ρομά Νίκου Σαμπάνη, Κώστα Φραγκούλη, Χρήστου Μιχαλόπουλου.
Η σχετικά νεοσύστατη υποεπιτροπή επισκέπτεται πρώτη φορά την Ελλάδα από το 2014, όταν η χώρα μας επικύρωσε το Προαιρετικό Πρωτόκολλο της Σύμβασης κατά των Βασανιστηρίων. Η επίσκεψη της τετραμελούς αντιπροσωπείας θα διαρκέσει έντεκα ημέρες, από τις 6 ώς τις 17 Οκτωβρίου.
Εχει σκοπό να αξιολογήσει τα μέτρα που έχει πάρει η Ελλάδα για την προστασία των κρατουμένων από τα βασανιστήρια και την κακομεταχείριση και να ενδυναμώσει τους δεσμούς της με τον Εθνικό Μηχανισμό Πρόληψης κατά των Βασανιστηρίων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αυτοψία σε φυλακές, αστυνομικά τμήματα, κέντρα κράτησης και άλλους χώρους στέρησης της ελευθερίας, όπως και συναντήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους, τον Συνήγορο του Πολίτη, οργανώσεις και οργανισμούς του ΟΗΕ.
Νωποί θάνατοι
Η επίσκεψη γίνεται σε μια περίοδο με νωπή την «αυτοκτονία» κρατούμενου μετανάστη στο Α.Τ. Ομονοίας και τον θάνατο κρατούμενου μετανάστη στο Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα, στο πτώμα του οποίου εντοπίστηκαν μώλωπες, χτυπήματα κυριολεκτικά σε όλο το σώμα και σημάδια από χειροπέδες που παραπέμπουν στον άγριο ξυλοδαρμό του μέχρι θανάτου από αστυνομικούς στο αστυνομικό τμήμα.
Συνεχίζονται άλλωστε οι καταγγελίες για παράνομες βίαιες επαναπροωθήσεις προσφύγων από το Λιμενικό και την ΕΛ.ΑΣ., ενώ είναι πρόσφατες οι τελευταίες παρατηρήσεις της Επιτροπής Κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης, της γνωστής CPT, που σημειώνει ότι παραμένουν, παρά τις παρατηρήσεις της από προηγούμενες επισκέψεις, οι άθλιες συνθήκες σε αστυνομικά τμήματα, κέντρα κράτησης και φυλακές, συνθήκες που συχνά ισοδυναμούν με απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, αν όχι βασανιστήρια.
Απαντώντας σε ερώτηση κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να αποφύγει την ουσία της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα μας στα θέματα της αστυνομικής βίας, σημειώνοντας ότι η επίσκεψη της υποεπιτροπής ήταν προγραμματισμένη στο πλαίσιο των τακτικών επισκέψεών της σε χώρες που έχουν επικυρώσει το πλαίσιο για την πρόληψη των βασανιστηρίων και δεν είναι αποτέλεσμα των πρόσφατων τραγικών θανάτων κρατουμένων μέσα σε αστυνομικά τμήματα.
«Είναι άλλο ένα παραμύθι, το οποίο προσπάθησαν κάποιοι να φτιάξουν πάνω στην τραγική είδηση της απώλειας δύο ανθρώπων, να την εργαλειοποιήσουν, να δημιουργήσουν πάλι μια κακή εικόνα για την Ελλάδα, να φτιάξουν ένα αφήγημα ότι η Ελλάδα, η χώρα μας, ελέγχεται από το εξωτερικό.
Είναι πάρα πολλές φορές που το έχουμε ζήσει αυτό, εμείς εδώ θα είμαστε, να λέμε την αλήθεια και να τους χαλάμε τη σούπα», σημείωσε με τη γνωστή προπέτεια του κυβερνητικού αφηγήματος, χωρίς να πει τίποτα για την ταμπακέρα της αστυνομικής βίας στη χώρα μας, η οποία εκ των πραγμάτων θα ελεγχθεί και από αυτό το διεθνές όργανο – όσο κι αν η κυβέρνηση θέλει να δείχνει ότι δεν ιδρώνει το αυτί της από παρόμοιους αυστηρούς ελέγχους και αρνητικές αξιολογήσεις.