Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024

Πετρέλαιο: Φόβοι για εκτίναξη της τιμής του λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή

Ανησυχία επικρατεί στις αγορές πετρελαίου αλλά και στους καταναλωτές για ενδεχόμενη εκτίναξη της τιμής του εξαιτίας της γενικευμένης κρίσης στη Μέση Ανατολή.

- Advertisement -

«Έχουμε μια δύσκολη εβδομάδα διότι είδαμε την τιμή του αργού πετρελαίου τύπου Μπρεντ, να εκτοξεύεται από τα 70 δολάρια το βαρέλι στα 78. Πρόκειται για μια αύξηση άνω του 10% η οποία θα αρχίσει να φαίνεται στην εγχώρια αγορά την αμέσως επόμενη εβδομάδα. Μόλις τελειώσουν τα αποθέματα που έχουν τα πρατήρια υγρών καυσίμων, με τις νέες παραλαβές από τα ελληνικά διυλιστήρια προφανώς και θα δούμε τις τιμές να είναι ανεβασμένες σε επίπεδο 5 – 6% σε πρώτη φάση», λέει στο MEGA, ο πρόεδρος των πρατηριούχων εμπόρων καυσίμων Αττικής, Νίκος Παπαγεωργίου.

«Ενώ φαινόταν στις αρχές της εβδομάδας ότι θα υπάρχει συγκράτηση στις τιμές, δυστυχώς μια δήλωση του πρόεδρου της Αμερικής ήταν αρκετή για να δώσει την Παρασκευή με το κλείσιμο των χρηματιστηρίων ένα 5% αύξηση».

Όπως λέει ο ίδιος: «Το Ιράν καλύπτει περίπου το 20% από την ευρωπαϊκή αγορά, είναι μικρό ποσοστό που μπορεί να καλυφθεί από άλλες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες».

Πέρα από τη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης, αναμένεται να επηρεαστεί και το πετρέλαιο θέρμανσης.«Φέτος είχαμε ζητήσει σαν πανελλήνια ομοσπονδία η επιδότηση να περάσει οριζόντια στην τιμή που θα βγει από τα ελληνικά διυλιστήρια. Αυτό, αν γινόταν αποδεκτό από την κυβέρνηση, θα ωθούσε τις τιμές κάτω από ένα ευρώ, κοντά στα 90 λεπτά το λίτρο. Αν τώρα πάμε στα σενάρια όπου το πετρέλαιο τύπου Μπρεντ θα φτάσει τα 100 ή θα ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι, η τιμή θα είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, δηλαδή στο 1,40€».

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog