Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, 2024

«Απουσία σχεδίου αντιμετώπισης» καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη φωτιά στο Ξυλόκαστρο

Σε ερώτημα που κατατίθεται στην Βουλή γίνεται λόγος για «προτεραιότητα της Κυβέρνησης η επικοινωνιακή διαχείριση της εικόνας της»

- Advertisement -

Η φονική πυρκαγιά στην Κορινθία – που κόστισε δυο ανθρώπινες ζωές, την καταστροφή σπιτιών και δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων δάσους και πυκνής βλάστησης – προκάλεσε την άμεση κοινοβουλευτική παρέμβαση 19 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Με πρωτοβουλία της Βουλευτή Επικρατείας Πόπης Τσαπανίδου και του Βουλευτή Κορινθίας Γιώργου Ψυχογιού κατατέθηκε ερώτηση για την παντελή απουσία σχεδίου αντιμετώπισης πυρκαγιών – ακόμα και το φθινόπωρο – άλλα και για το θλιβερό γεγονός ότι, μετά από κάθε καταστροφή, προτεραιότητα της Κυβέρνησης παραμένει η επικοινωνιακή διαχείριση της εικόνας της.

Οι Βουλευτές αναφέρουν ότι – ενώ είναι ακόμα νωπές οι μνήμες από την καταστροφική πυρκαγιά της 11ης Αυγούστου, που ξεκίνησε από το Βαρνάβα Αττικής και με τη μνημειώδη ολιγωρία της Κυβέρνησης έφτασε έως τα Βριλήσσια και το Χαλάνδρι, η Κυβέρνηση «συνεπής» στην προτεραιότητά της για επικοινωνιακή διαχείριση κάθε κρίσης προκειμένου να μην πληγεί η εικόνα της, πανηγύριζε πρόσφατα – δια του κ. Κικίλια – για το φετινό ιστορικό χαμηλό της εικοσαετίας καμένων εκτάσεων στη χώρα μας και διαβεβαίωνε το πανελλήνιο για την επιχειρησιακή ετοιμότητα της πολιτικής προστασίας όπου με τη χρήση ραντάρ, μετεωρολογικών σταθμών, τεχνητής νοημοσύνης και drones «ανεβαίνουμε επίπεδο».

Περαιτέρω, τονίζεται στο κείμενο της ερώτησης ότι παρά το γεγονός ότι η περιοχή της Κορινθίας ήταν σε καθεστώς πορτοκαλί συναγερμού (Κατηγορία 4) και, θεωρητικά τουλάχιστον, ο βαθμός ετοιμότητας στην περιοχή θα έπρεπε να είναι υψηλός, υπήρξε έλλειψη συντονισμού, σχεδιασμού και κατανομής των δυνάμεων που κατέφθασαν για να επιχειρήσουν στο πύρινο μέτωπο.

Στη συνέχεια της παρέμβασής τους, οι βουλευτές τους ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στηλιτεύουν έντονα την απόφαση της Κυβέρνησης να μην ανανεώσει τις συμβάσεις 2500 εποχικών πυροσβεστών που λήγουν την 31η Οκτωβρίου, στερώντας από το κρατικό μηχανισμό – και συγκεκριμένα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία – έμπειρο, εξειδικευμένο και άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό με ιδιαίτερη γνώση και εμπειρία στον τομέα της πυροπροστασίας και πυρόσβεσης. Σημειώνεται, δε, ότι στην ως άνω απόφαση περιλαμβάνονται 116 εποχικοί πυροσβέστες από την Κορινθία και αυτή την ώρα βρίσκονται στα μέτωπα της φωτιάς.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλούν την Κυβέρνηση και τον αρμόδιο Υπουργό να ανακαλέσει την απόφαση μη ανανέωσης των συμβάσεων 2500 εποχικών πυροσβεστών, να προχωρήσει στον επανασχεδιασμό του – εκ του αποτελέσματος αποτυχημένου – μοντέλου πυροπροστασίας και πυρόσβεσης της χώρας και να δοθούν σαφείς απαντήσεις για τον χρόνο της αίτησης αλλά και της παροχής συνδρομής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας για την φωτιά στην Κορινθία.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog