Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

Απάντηση Δήμου Λουτρακίου σε κοινοβουλευτική ερώτηση για το νερό

- Advertisement -

Η Ελληνική λύση κατέθεσε ερώτημα στη Βουλή αναφορικά με τη λειψυδρία στο δήμο μας.

Ο Δήμος Λουτρακίου απάντησε:

Η λειψυδρία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα της εποχής μας, επηρεάζοντας την υδρολογική κατάσταση ολόκληρης της Χώρας, από την Κρήτη έως την Αλεξανδρούπολη.

Η τελευταία τριετία χαρακτηρίστηκε από εξαιρετικά περιορισμένες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις, με αποτέλεσμα η καθίζηση του νερού στους υδροφόρους να μειώνεται δραματικά, με το φαινόμενο να συνεχίζεται και κατά το τρέχον έτος, 2024.

Η παρατεταμένη λειψυδρία σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες και τις καταστροφικές πυρκαγιές (2023) που έπληξαν τον Δήμο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων έχουν προκαλέσει σημαντική επιδείνωση των ποσοτικών χαρακτηριστικών των υδατικών πόρων σε όλη την επικράτεια του Δήμου.

Τα μέτρα ορθολογικής διαχείρισης που έχουν ήδη ληφθεί, δεν επαρκούν για την κάλυψη του ελλειμματικού ισοζυγίου, με κίνδυνο την πλήρη αποσταθεροποίηση της ομαλής υδροδότησης αλλά και την ποιοτική υποβάθμιση των υδατικών συστημάτων του Δήμου.

Ο Δήμος μας διαθέτει έναν διεθνούς φήμης αναγνωρισμένο Υδροφόρο Ορίζοντα Φυσικού Μεταλλικού Νερού (Π.Δ. 630/1985 περί προστασίας του) που είναι φυσικό να

ανατροφοδοτείται από τις βροχοπτώσεις, οι οποίες όμως την τελευταία τριετία παρατηρούνται ιδιαίτερα χαμηλές. Αποτέλεσμα αυτής της λειψυδρίας είναι να παρατηρηθούν -μικρά για την ώρα-, στοιχεία ποσοτικής και ποιοτικής υποβάθμισης του υδροφόρου Ορίζοντα, τα οποία όμως κρούουν το καμπανάκι επικινδυνότητας για περαιτέρω υποβάθμιση.

Στο πλαίσιο όλων των ανωτέρω, πραγματοποιήθηκε η υποβολή αρμοδίως, Αιτήματος για την κήρυξη του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση του φαινομένου της λειψυδρίας, αίτημα το οποίο έγινε αποδεκτό από το αρμόδιο Υπουργείο.

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΔΕΥΑΛ  ΑΓ.Θ.

  • Η ΔΕΥΑ Λουτρακίου – Αγ. Θεοδώρων αντιλαμβανόμενη την σαφή τάση επιδείνωσης του υδατικού ισοζυγίου, από τον πρώτο κιόλας χρόνο λειψυδρίας (2022), προχώρησε στην εκπόνηση δύο (2) μελετών, που εντάχθηκαν και στη συνέχεια εγκρίθηκαν (18-05-2023), για χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και αφορούν στην εγκατάσταση δύο (2) μονάδων αφαλάτωσης δυναμικότητας 500 m3 πόσιμου νερού ανά ημέρα στην περιοχή της Ισθμίας και των Αγίων Θεοδώρων αντίστοιχα. Οι μονάδες αφαλάτωσης έχουν ήδη τεθεί σε λειτουργία με σκοπό την καλύτερη υδροδότηση των καταναλωτών, την βελτίωση του υδρευτικού ισοζυγίου και την διατήρηση της καλής ποσοτικής και ποιοτικής κατάστασης των υδατικών πόρων στην περιοχή αρμοδιότητας τους.

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε την σημαντική οικονομική-τεχνική βοήθεια της Εταιρείας “MOTOR OIL” του «Ομίλου ‘Βαρδινογιάννη» για εγκατάσταση συμπληρωματικών μονάδων αφαλάτωσης στους Αγ. Θεοδώρους και τα Ίσθμια, οι οποίες βρίσκονται σε λειτουργία από πέρυσι (2023).

  • Η ΔΕΥΑ Λουτρακίου – Αγ. Θεοδώρων μέσω χρηματοδοτούμενων έργων (εγκρίσεις από το 2018) έχει ήδη εγκαταστήσει τηλεμετρικούς υδρομετρητές τελευταίας τεχνολογίας και κεντρικό τηλεμετρικό σύστημα ελέγχου διαχείρισης νερού, οι οποίοι συμβάλλουν ενεργά στην ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων, την έγκαιρη παρακολούθηση των διαρροών και την εξοικονόμηση υδάτινων πόρων.
  • Η ΔΕΥΑ Λουτρακίου-Αγ. Θεοδώρων από κοινού με την ΔΕΥΑ Κορίνθου, ήδη από το 2021 εκπόνησαν σχετικές μελέτες, έγινε υποβολή αρμοδίως για χρηματοδότηση μεγάλου έργου αποχέτευσης (περίπου 60 εκ. €), το οποίο εγκρίθηκε και βρίσκεται

σήμερα στις διαγωνιστικές διαδικασίες, στο οποίο, εκτός των άλλων, προβλέπεται η αναβάθμιση του εν λειτουργία κοινού βιολογικού καθαρισμού (Λουτράκι – Κόρινθος) από Β’ θμια επεξεργασία σε Γ’ βάθμια, όπου το τελικό νερό θα είναι κατάλληλο για άρδευση και θα χρησιμοποιηθεί σε χρήσεις αρδευτικές (ποτίσματα Δημοτικού πρασίνου, σιντριβάνια κ.λπ.), με αποτέλεσμα την σοβαρή εξοικονόμηση υδάτινων πόρων.

  • Οι διενεργούμενες χημικές-μικροβιολογικές αναλύσεις, είναι πολύ περισσότερες από ότι προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, αναρτώνται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα την Ένωσης των ΔΕΥΑ (ΕΔΕΥΑ) και κοινοποιούνται στο Υπουργείο Υγείας.
  • Επίσης, η ΔΕΥΑ εκδίδει σχεδόν καθημερινά Δελτία Νερού, όπου ενημερώνει τους δημότες για ζητήματα λειψυδρίας, υδροδότησης, βλαβών αλλά και προτροπών προς τους καταναλωτές να επιδεικνύουν σύνεση – εγκράτεια στην κατανάλωση νερού μόνο για οικιακή χρήση.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι στα έργα της Αντιπλημμυρικής θωράκισης του Λουτρακίου και της ευρύτερης περιοχής που εκτελούνται στον Δήμο μας, περιλαμβάνεται η δημιουργία ειδικών λεκανών συγκράτησης φερτών υλικών, οι οποίες λειτουργούν προς εμπλουτισμό του Υδροφόρου ορίζοντα καθώς η περιοχή που διέρχεται το κύριο ρέμα του Πραθίου, βρίσκεται εντός της οριοθετημένης περιοχής του υδροφόρου ορίζοντα.

Τέλος, να σημειωθεί πως το νερό με το οποίο «τροφοδοτούνται» τα ντουζ της παραλίας του Λουτρακίου είναι ιαματικό νερό, το οποίο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κανέναν άλλο σκοπό, διαφορετικά θα χανόταν στη θάλασσα.

Δυστυχώς τα αποτελέσματα από την «ατομική ευθύνη» και την ζητούμενη «Υδατική Συνείδηση» των καταναλωτών δεν είναι ενθαρρυντικά. Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσπάθεια για την αλλαγή νοοτροπίας στην κατανάλωση νερού, η οποία θεωρούμε ότι πρέπει να αρχίσει να δημιουργείται μέσω «Κεντρικής Κρατικής Στρατηγικής» με προτάσεις- ενέργειες από την σχολική ηλικία των παιδιών.

H ερώτηση του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης (Κουπέσογλου Συμεών)

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με ενημέρωση κατοίκων του Λουτρακίου Κορινθίας, η λειψυδρία είναι διαχρονικό πρόβλημα στην περιοχή τους και οξύνεται κατά τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Καταγγέλλουν οι ως άνω ότι είναι σχεδόν μηδενικές οι δράσεις για τη διαχείριση του νερού από όλους τους αρμόδιους Φορείς διαχρονικά, καθώς κρύβονται πίσω από δικαιολογίες, όπως της υπερκατανάλωσης και των πιθανών τεχνικών βλαβών. Μας μετέφεραν οι ως άνω ότι: 1) το νερό εδώ και μια εβδομάδα κόβεται νωρίς το απόγευμα μέχρι το πρωί, 2) η φροντίδα στα νοικοκυριά είναι προβληματική λόγω της έλλειψης του νερού, 3) η ποιότητα του νερού είναι αμφίβολη για την υγεία των κατοίκων, 4) οι αγροτικές καλλιέργειες καταστρέφονται, καθώς δεν ποτίζονται συστηματικά, 5) τίθενται ζητήματα πυρασφάλειας λόγω έλλειψης νερού, 6) η αποκατάσταση του δικτύου λόγω της καταστροφής του από τις περσινές πυρκαγιές είναι στις καλένδες, 7) επείγει η αντικατάσταση των παλαιών σωληνώσεων που προξενούν αρρώστιες στους συνάνθρωπούς τους, 8) εγγειοβελτιωτικά έργα τύπου αφαλάτωσης γίνονται με το σταγονόμετρο. Επισημαίνουν οι ως άνω ότι αντίθετα με την πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής τους που ταλαιπωρούνται από την έλλειψη του νερού στις ντουζιέρες των παραλίων και στα μεγάλα ξενοδοχεία τρέχει το νερό με πίεση, ενώ θεωρούν ότι γίνεται συστηματική μεθόδευση ιδιωτικοποίησης του νερού. Ζητούν οι ως άνω κάτοικοι από την Πολιτεία άμεσες ενέργειες και σοβαρό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, ώστε να διασφαλιστεί για όλη την χρονιά η επάρκεια νερού για όλους τους κατοίκους και τις ανάγκες του Δήμου τους.

Η απάντηση του Υπουργού

Σε απάντηση της ανωτέρω Ερώτησης, διαβιβάζουμε, για ενημέρωση, το υπ’ αριθμ. πρωτ. 256913/29-08-2024 έγγραφο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με το συνημμένο σε αυτό και το υπ’ αριθμ. πρωτ. 14029/08-08-2024 έγγραφο του Δήμου Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγ. Θεοδώρων και επιπλέον σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Στο πλαίσιο του Τομεακού Προγράμματος Ανάπτυξης του Υπουργείου Εσωτερικών Προγραμματικής Περιόδου 2021_2025, στον άξονα Προτεραιότητας 2.6 «Παροχή πόσιμου νερού και διαχείριση υδάτων», εκδόθηκε η Πρόσκληση Α/Α ΟΠΣ 7891 (Α.Δ.Α.: ΨΧΟΣ46ΜΤΛ6-022) και τίτλο «ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΛΕΙΨΥΔΡΙΑΣ ΙΙ».

Ειδικότερα με την παρούσα πρόσκληση χρηματοδοτούνται αποκλειστικά οι παρακάτω δράσεις :

α) Ανόρυξη και αξιοποίηση νέων ή αναβάθμιση υφιστάμενων υδρευτικών γεωτρήσεων

β) Υπηρεσία παροχής αφαλατωμένου νερού μέσω ενοικίασης συστημάτων αφαλάτωσης και γ) Υδρομαστεύσεις

Ο Δήμος Λουτρακίου -Περαχώρας -Αγ Θεοδώρων είναι δυνητικός δικαιούχος.

Επιπλέον, οι πρωτοβάθμιοι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), για την εκπλήρωση της αποστολής τους και την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, χρηματοδοτούνται ετησίως με τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.), οι οποίοι εγγράφονται κάθε έτος στον Κρατικό Προϋπολογισμό που ψηφίζεται από τη Βουλή των Ελλήνων. Εν συνεχεία, με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, η οποία εκδίδεται ύστερα από πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.), καθορίζεται το ύψος των πιστώσεων που προορίζονται για την κάλυψη επενδυτικών καθώς και λειτουργικών δαπανών.

Ειδικότερα, από τους Κ.Α.Π. έτους 2024 έχει προγραμματιστεί να κατανεμηθεί στον Δήμο Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων ποσό ύψους 285.660,00€ για την κάλυψη επενδυτικών δαπανών, ενώ το ίδιο ποσό είχε κατανεμηθεί και κατά το προηγούμενο έτος.

Η περαιτέρω διαχείριση των πιστώσεων αυτών γίνεται κατόπιν σχετικών αποφάσεων των οικείων δημοτικών συμβουλίων υπό την εποπτεία του κράτους, η οποία συνίσταται αποκλειστικά σε έλεγχο νομιμότητας των πράξεών τους και σε πειθαρχικό έλεγχο των αιρετών.

Τέλος, το Υπουργείο Εσωτερικών, στο πλαίσιο του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος με την ονομασία «Αντώνης Τρίτσης», είχε εκδώσει την με αριθμ. πρωτ. 14573/24-07-2020 Πρόσκληση ΑΤ01 με τίτλο «Υποδομές Ύδρευσης» (Α.Δ.Α. : ΨΓ3Ε46ΜΤΛ6-ΥΡ2).

Η Δ.Ε.Υ.Α. Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων έχει υποβάλλει την πρόταση «Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία συστήματος ασύρματου ελέγχου καταναλώσεων ύδρευσης πόλης Λουτρακίου» προϋπολογισμού 3.747.000.00€, η οποία έχει ήδη ενταχθεί και υλοποιείται.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΛΙΒΑΝΙΟΣ

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog