Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

‘Eρχονται μαύρες μέρες! Ιδιωτικοποίηση νερού, αντιδράσεις από τις ΔΕΥΑ και τους πολίτες

- Advertisement -

Τα τελευταία χρόνια, η συζήτηση για την ιδιωτικοποίηση του νερού έχει προκαλέσει έντονο διάλογο και αντιπαραθέσεις σε διεθνές επίπεδο.

Στην Ελλάδα, η πρόταση για ιδιωτικοποίηση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) έχει συναντήσει σημαντικές αντιδράσεις από τις ίδιες τις επιχειρήσεις, δημάρχους, καθώς και την κοινωνία των πολιτών.

Οι Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης

Οι ΔΕΥΑ εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η ιδιωτικοποίηση στην πρόσβαση και την ποιότητα του νερού. Οι αντιδράσεις των ΔΕΥΑ βασίζονται στην αντίληψη ότι το νερό είναι ένα κοινωνικό αγαθό και η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του εξασφαλίζει τη δίκαιη και ανέξοδη πρόσβαση όλων των πολιτών. Εκπρόσωποι των ΔΕΥΑ υποστηρίζουν ότι η ιδιωτικοποίηση μπορεί να οδηγήσει σε αυξήσεις τιμών, επιδεινώσεις της ποιότητας των υπηρεσιών, και περιορισμένη πρόσβαση για τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα.

‘Αρδευση

Ταυτόχρονα εκφράζονται ανησυχίες, ότι το επόμενο βήμα των συγχωνεύεσεων είναι η ιδιωτικοποίηση του νερού της άρδευσης. Αυτό θα σημάνει υπερτιμολόγηση του νερού με αποτέλεσμα οι αγρότες να μην μπορούν να ανταποκριθούν στο αβάσταχτο βάρος, με αποτέλεσμα να παρατήσουν τις καλλιέργειες. Αυτό, αν συμβεί, θα σημάνει το τέλος της Κορινθίας.

Αντιδράσεις από την Κοινωνία των Πολιτών

Οργανώσεις πολιτών και περιβαλλοντικές ομάδες έχουν επίσης εκφράσει τις αντιθέσεις τους, υπογραμμίζοντας ότι το νερό είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα και η διαχείρισή του δεν θα πρέπει να υπόκειται σε εμπορικά κριτήρια. Πολλοί πολίτες ανησυχούν ότι η μετατροπή του νερού σε προϊόν εμπορίας μπορεί να προκαλέσει ριζική αλλαγή στις κοινωνικές δομές και τη σχέση που έχουμε με τους φυσικούς πόρους.

Αντιδράσεις από Λουτράκι και Κιάτο.

Εντονες είναι οι αντιδράσεις από τους δήμους Λουτρακίου και Σικυωνίων. Μάλιστα οι δύο δήμαρχοι έδωσαν το παρών στην έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΔΕΥΑ. την προηγούμενη εβδομαδα (Δείτε εδώ). Οι δύο δήμαρχοι, Γκιώνης και Σταματόπουλος, εξέφρασαν την διαφωνία τους για τις συγχωνεύσεις. Μάλιστα στο αυριανό δημοτικό συμβούλιο του Λουτρακίου, πρώτο θέμα της συνεδρίασης είναι το νερό, ενώ αναμένεται να ψηφιστεί ΟΜΟΦΩΝΑ το ψήφισμα των εργαζομένων της ΔΕΥΑ Λουτρακίου, οι οποίοι έχουν από καιρό εναντιωθεί σε αυτή την απόφαση της Κυβέρνησης.

Εκκωφαντική ήταν η απουσία στην ΚΕΔΕ, των δημάρχων Κορινθίων κ. Νίκου Σταυρέλη, Νεμέας κ. Κώστα Φρούσιου, Ξυλοκάστρου- Ευρωστίνης κ. Βλάση Τσιώτου, Βέλου-Βόχας κ. Θανάση Μανάβη, ο οποίος όμως, λόγω του εντονότατου προβλήματος με το νερό και την έλλειψή του, έχει ήδη κάνει αίτημα στην ΕΥΔΑΠ για τη διαχείρισή του.

Οδηγία από τον Αρειο Πάγο στους Εισαγγελείς και τα Αστυνομικά τμήματα

Σύμφωνα με πληροφορίες του LB, o ‘Αρειος Πάγος απέστειλε εντολή-οδηγία στους κατά τόπους ΕΙσαγγελείς, οι οποίοι με τη σειρά τους, διαβίβασαν στα Αστυνομικά Τμήματα της Επικράτειας, να ελεγχθούν όλες οι ιδιωτικές γεωτρήσεις, πηγάδια κλπ, παράνομες γεωτρήσεις κλπ, σύμφωνα με την κείμενη Νομοθεσία.

Εμπειρίες Από Άλλες Χώρες

Παγκόσμιες εμπειρίες μας δείχνουν ότι, σε πολλές περιπτώσεις, η ιδιωτικοποίηση του νερού έχει οδηγήσει σε σημαντικές προκλήσεις και προβλήματα. Για παράδειγμα, ενώ σε ορισμένες χώρες υπήρξαν υποσχέσεις για την αύξηση της αποδοτικότητας και την προσφορά καλύτερων υπηρεσιών, έχουν υπάρξει περιπτώσεις όπου αντί για βελτιώσεις προέκυψαν αυξήσεις στα κόστη και υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Συμπέρασμα

Η ιδιωτικοποίηση του νερού είναι ένα πολύπλοκη θέμα, που απαιτεί βαθιά κατανόηση των ενδεχόμενων κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Η συζήτηση πρέπει να συνεχιστεί με βάση την διαφάνεια και την ενεργή συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων μερών, ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται θα εξυπηρετούν το κοινό καλό και όχι μόνο ιδιοτελή συμφέροντα.

Διαβάστε επίσης

ΜΑΣΤΡΑΝΤΩΝΑΚΗΣ: OXI στις συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ, ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση του νερού, ΟΧΙ στην γεώτρηση της NU AQUA (BINTEO)

Δείτε την τοποθέτηση του κ. Μαστραντωνάκη στο δημοτικό συμβούλιο γι΄αυτό το θέμα

Χ@ρα

- Advertisement -

7 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Απλή ερωτησούλα, και μαζί, και εύλογη – λογική, αποριούλα: Ρωτώ, λοιπόν: Πόσο πήρε εις τας εθνικάς εκλογάς, του Ιουνίου, του Σωτηρίου Έτους 2023, στον νομό Κορινθίας (αλλά και γενικότερα στην Ελλαδίτσα), η ΝΔ?? Και το ρωτώ αυτό, διότι για το οτιδήποτε μας συμβαίνει – εν προκειμένω – δυσάρεστο, άσχημο, επώδυνο, ψυχοφθόρο, αρνητικό, οδυνηρό & κακό, δεν θα πρέπει κάποια στιγμούλα (επιτέλους), να κάνουμε και την όποια αυτοκριτική μας (σαν ελληνικός λαός), λέγω εγώ…

  2. το πιο ευχάριστο όμορφο ανώδυνο ελπιδοφόρο θετικό ανώδυνο και καλό είναι που πήρε τις εκλογές η ΝΔ…όλα ιδιωτικά θα έπρεπε να είναι εδώ κ χρόνια… δυστυχώς που το λέω αλλά έτσι είναι….κ ας πονάει η αλήθεια…

  3. ΜΙΧΑΛΗΣ Kαταλαβα εισαι απο αυτους του 41% που περνανε καλα λογω κομματος και δεν νοιαζονται για τον φτωχο ταλαιπωρημενο Ελληνικο λαο αλλα μονο για τον μπιθα σου χιλιες φορες να ηταν ολα κρατικα παρα ιδιωτικα

  4. Να χαιρετήσω τον φίλο μας τον καλό τον Τάσο που είχαμε καιρό να τον δούμε εδώ στα άδυτα του loutrakiblog (λόγο διακοπή σχόλια από το μπλογκ )να μας γράφει με τον δικό του τρόπο και ύφος τα σχόλια !!Να πω στον φίλο τον Τάσο και στο Μιχάλη και τον άλλο σχολιαστη κάτι που άκουσα πριν λίγες μέρες και μου αρεσε παρά πολύ !!»θα ήθελα να ξυπνήσω με τον Αντρέα πρωθυπουργό και δεκάρι τον Καραπιαλη στον θρύλο «!!Τι είπε ο άνθρωπος !!!Δυο μεγάλες αλήθειες που θελουμε δεν θελουμε δεν ξαναγίνονται !!Ο φίλος 1642’που λόγο του «μπιθα «που έγραψε είναι σίγουρα Περαχωριτης ,είπε και αυτός την αλήθεια !!Το κακό στην περίπτωση της Ελλάδας τουλαχιστον τα τελευταία 50 χρονια που εγώ ηλικακα έχω ζήσει και μπορώ να πω τι έχω καταλάβει ,και λόγο της μόνιμης διαμονής μου στο εξωτερικό έχω άλλη οπτική γωνία !!Ο μέσος Έλληνας σας εμάς που σχολιάζουμε εδώ μέσα πχ είχαν μια μεγάλη αλλαγη στην ζωή τους οικονομικά ,τεχνολογικά τουλαχιστον από την μεταπολίτευση και μέχρι το Ευρο !!Πιστευω να καταλαβαινετε τι λέω !!Κοιταζαν να περνάνε καλά στις χρυσέ εποχές του ΠΑΣΟΚ κυρίως ήρθε και η τεχνολογια με τα επακόλουθα και αυτή και τώρα πήρε φωτιά ο μπιθας μας μην γράψω από τι «μας βάζουν «!!Λογικο αυτο από την ακμή στη παρακμή !!Ποιος Λοιπον δεν θα ήθελε ξανα τον Άντρεα στη εξουσία ,και τον Καραπιαλη στα κόλπα !!Αυτα γιατί γραψαμε κατεβατό !!Ο φίλος ο Τάσος θα το καταλάβει το σχόλιο μου και ο 1642 !!Ο Μιχάλης δεν ξέρω

  5. O Μι.φι. έφτιαξε το μπλογκ με πολύ μεράκι και ενθουσιασμό. Ας μην είμαστε χοντρόπετσοι. Οφείλουμε να σεβόμαστε τη φιλοξενία που μας προσφέρει, αντί να το χρησιμοποιούμε για να χαιρετάει ο ένας τον άλλον ή να λέει ό,τι του κατέβει που δεν σχετίζεται καθόλου με το θέμα.

  6. Ο Μιχάλης και η Χαρά εφτιαξαν αυτο το μπλογκ που δίνει σε όλους εμάς την δυνατότητα να λεμε την γνώμη μας για τα άρθρα που ανεβάζουν να κανουμε την κριτική μας κλπ !Επισης δίνει την δυνατότητα να λεμε και αλλά διαφορά για την επικαιρότητα ,να κάνουμε διάλογο με τους άλλους σχολιαστές να τους χαιρετάει που λες και εσυ !Επισης επιτρέπει και σε σχολιαστές σαν εσένα να κανείς την κριτική σου σε τι γράφει ο καθένας σε ποιον χαιρετάει και να χαρακτηρίζεις «χοντρόπετσοι «αυτούς που αναφέρεις !!Αν γράψω εγώ «χοντρόπετσοι «1858 θα μου το κόψει η Χαρά !!Αλλα επειδη εγώ σεβομαι το βήμα και την φιλοξενία δεν κάνω τέτοιες κριτικές και χαρακτηρισμούς !Χαιρεταω τους σχολιαστές !Αντε γεια σου και εσένα και Ελπιζω να περάσει το σχόλιο η Χαρά να το δεις μπας και κόψεις την συνήθεια αυτή μολις βλέπεις τα σχόλια του Αντρέα να μας «την λες «!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog