Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024

Τ.ΜΑΣΤΡΑΝΤΩΝΑΚΗΣ: OXI στις συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ, ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση του νερού, ΟΧΙ στην γεώτρηση της NU AQUA (BINTEO)

- Advertisement -

O Tάσος Μαστραντωνάκης, διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης του δήμου Λουτρακίου-Π-Αγ.Θ. τοποθετήθηκε για μια ακόμη φορά στο δημοτικό συμβούλιο, με την ιδιότητα του Προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ-Αγ.Θ..

Για μια ακόμα φορά, μίλησε για το σχέδιο της Κυβέρνησης να συγχωνεύσει τις ΔΕΥΑ των νομών Κορινθίας, Bοιωτίας και Φωκίδας και υπολοίπου Αττικής, το οποίο έχει προγραμματισθεί να υλοποιηθεί εδω και αρκετά χρόνια.

Ξεκάθαρος στις απόψεις του, τόνισε ότι διαφωνεί με τις συγχωνεύσεις και αναπτύσσοντας το σκεπτικό του στο ΔΣ, είναι αντίθετος όπως τόνισε με τα σχέδια της Κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση του νερού. Το νερό, είπε, είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να το έχουν όλοι οι πολίτες, χωρίς αυτό δεν ζουν.

Ο κ. Μαστραντωνάκης είπε επίσης ότι η άδεια ανόρυξης γεώτρησης έγινε κατά παράβαση του Νόμου και εν γνώσει της εταιρείας. Η άδεια μπορεί να ανακληθεί, δεν αποφασίζει μόνο η Αποκεντρωμένη Διοίκηση για τέτοια ζητήματα, υπάρχουν και άλλα όργανα που μπορούν να επιλύσουν τέτοιες διαφορές, τόνισε!

Εχει μεγάλο ενδιαφέρον να ακούσετε όσα είπε στο δημοτικό συμβούλιο.

Διαβάστε παρακάτω το Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης Εργαζόμενων στη ΔΕΥΑ Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων.
Στην συνέλευση αποφασίστηκε να κληθούν τα μέλη του ΔΣ της ΔΕΥΑΛ-Αγ.Θ να παραστούν στην έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της Ένωσης των ΔΕΥΑ την Τρίτη 17/9 ώρα 13:00 στα γραφεία της ΚΕΔΕ στην Αθήνα.

Όχι στο ξεπούλημα του νερού στην ΕΥΔΑΠ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΕΥΑ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ-ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠ’ ΤΟ ΝΕΡΟ, ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΥΔΑΠ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

Τις προηγούμενες μέρες με αφορμή συνέντευξη τύπου του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την λειψυδρία η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει την επέκταση της ΕΥΔΑΠ στους νομούς Κορινθίας, Βοιωτίας και Φωκίδας.

Ο εμπαιγμός της Κυβέρνησης ότι δήθεν θα προχωρήσει σε διάλογο με τις ΔΕΥΑ, τους εργαζόμενους και τους Δήμους για να καταθέσει νόμο για τον εκσυγχρονισμό και την εξυγίανση των ΔΕΥΑ συνεχίζεται από τον Δεκέμβριο του 2023.

Κανένα κείμενο ή πρόταση δεν έχει κατατεθεί εκ μέρους της σαν βάση συζήτησης.

Οι εργαζόμενοι και η Ένωση των ΔΕΥΑ αντίθετα κατέθεσαν αμέσως προτάσεις να ψηφιστούν άμεσες νομοθετικές ρυθμίσεις, ώστε:

  • Να επιτραπεί στις ΔΕΥΑ η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με προκηρύξεις ανά ΔΕΥΑ και τον έλεγχο του ΑΣΕΠ.
  • Να ενταχθούν οι ΔΕΥΑ σε μειωμένο βιομηχανικό τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος, αναδρομικά από τον Σεπτέμβριο 2021. Η σχετική διαφορά να καλυφθεί στο σύνολο της από το κράτος.
  • Να κατοχυρωθεί νομοθετικά ο χαρακτήρας του νερού ως φυσικό αγαθό που δεν είναι εμπορικό προϊόν, και ο δημόσιος κοινωνικός χαρακτήρας των υπηρεσιών ύδρευσης-αποχέτευσης.
  • Να καταργηθεί ο ΦΠΑ στο νερό.

Καμία απάντηση εκ μέρους της Κυβέρνησης μέχρι σήμερα.

Αντί για διάλογο η Κυβέρνηση επιλέγει τις συστηματικές διαρροές μέρους των σχεδίων της  προς τον τύπο, ο οποίος στα πλαίσια της απόλυτης χειραγώγησής του, τις αναπαράγει μονομερώς χωρίς να δημοσιεύει οποιαδήποτε αντίθετη άποψη.

Ο κ. Υπουργός δεν θέλει να βοηθήσει τις ΔΕΥΑ και τους Δήμους. Θέλει να χαρίσει το νερό τους στους ιδιώτες, όπως έγινε όλες τις υπόλοιπες υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (ηλεκτρική ενέργεια, επικοινωνίες, μεταφορές κλπ), και ύστερα να χαρίσει σ’ αυτούς τα «χρέη».

Η Κυβέρνηση αυτοπαρουσιάζεται ως σωτήρας των προβλημάτων λειτουργίας των ΔΕΥΑ, κρύβοντας ότι με τις πολιτικές όλων των προηγούμενων χρόνων όλες οι Κυβερνήσεις εφαρμόζουν συστηματικό σχέδιο εξόντωσης των ΔΕΥΑ. Συγκεκριμένα:

  • Επιβλήθηκε ουσιαστική απαγόρευση των προσλήψεων νέου μόνιμου προσωπικού εδώ και 15 χρόνια. Αποτέλεσμα: Το προσωπικό των ΔΕΥΑ είναι σήμερα ελάχιστο και μεγάλο σε ηλικία. Η εμπειρία όσων βγαίνουν στην σύνταξη δεν μεταδίδεται σε νεότερους και χάνεται σιγά-σιγά.
  • Η πλειοψηφία των ΔΕΥΑ δεν αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021. Το ίδιο και η ΔΕΥΑ Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων που δεν χρωστούσε ως τότε ούτε ένα ευρώ! Από τότε με την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και την ρήτρα αναπροσαρμογής σχεδόν όλες οι ΔΕΥΑ απέκτησαν χρέη. Ύστερα από 3 μόλις χρόνια και  η ΔΕΥΑ Λουτρακίου έχει χρέος προς την ΔΕΗ πάνω από 2,5 εκατομμύρια ευρώ!!! Μάταια οι ΔΕΥΑ ζητούν να ενταχθούν σε ειδικό βιομηχανικό τιμολόγιο. Όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων 20 χρόνων τους το αρνούνται κάνοντας πως δεν γνωρίζουν ότι οι ΔΕΥΑ είναι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία μάλιστα χρησιμοποιείται για κοινωφελείς σκοπούς.

Κύριε Υπουργέ λυπούμαστε αλλά δεν μπορούμε να σας πιστέψουμε.

Επιχειρείτε να χαρίσετε ό,τι δεν σας ανήκει: Το φυσικό αγαθό του νερού!

Η ιστορία του Λουτρακίου είναι άρρηκτα συνδεμένη με το νερό. Με τα σχέδια της κυβέρνησης καταστρατηγείται το δικαίωμα του Δήμου μας για αποκλειστική εκμετάλλευση του φυσικού μεταλλικού νερού Λουτρακίου που έχει θεσπιστεί με το Νομοθετικό Διάταγμα 262/1947.

Ακόμη σήμερα βρίσκονται σε λειτουργία δίκτυα που οι πρόγονοι μας τα κουβάλησαν στις πλάτες τους και συνεχίζουν να φέρνουν  το νερό στα σπίτια μας.

Τιμώντας την ιστορία του τόπου θα διατηρήσουμε το νερό ως φυσικό αγαθό για τις επόμενες γενιές!

Όπως απέτυχε η χούντα να πάρει το νερό θα αποτύχετε και εσείς!

Το νερό δεν είναι εμπορικό προϊόν!

ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ-ΦΥΣΙΚΟ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΣΥΝΔΕΜΕΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΖΩΗ!

ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΑΣ ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ Η ΥΠΟΣΤΑΣΗ ΤΟΥ!

Καλούμε όλους τους βουλευτές του Νομού να τοποθετηθούν για τις παραπάνω προτάσεις, και να εκφράσουν δημόσια τη θέση τους για τα σχέδια της κυβέρνησης.

Καλούμε όλους τους τοπικούς άρχοντες, τον Δήμαρχο, τον  Αντιπεριφερειάρχη, αντιδημάρχους, δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους, να τοποθετηθούν δημόσια και να ζητήσουν την κατεπείγουσα συζήτηση του θέματος στα συμβούλια της τοπικής αυτοδιοίκησης, με στόχο τον συντονισμό με τους δήμους του νομού μας και των γειτονικών νομών όπου θέλουν να επεκτείνουν την ΕΥΔΑΠ.

Καλούμε όλους τους τοπικούς φορείς τους συνδημότες μας να αγωνιστούν απέναντι στην καταπάτηση των ιστορικών δικαιωμάτων του Δήμου, να διατρανώσουν μαζί μας την αντίθεση στην εμπορευματοποίηση του νερού, να διαφυλάξουμε το συνταγματικά κατοχυρωμένο ως δημόσιο κοινωνικό αγαθό, το νερό που είναι πηγή ζωής, ως υποχρέωσή μας για τις επόμενες γενιές!

Ζητούμε από όλα τα ΜΜΕ να προβάλλουν τον αγώνα μας συνδράμοντας στην απόσυρση των σχεδίων της κυβέρνησης που οδηγούν στην εμπορευματοποίηση και την παράδοση του στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.

Λουτράκι 13/9/2024

Η Γενική Συνέλευση των εργαζόμενων

στη ΔΕΥΑ Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων

- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog