Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου, 2024

Μια ημέρα αφιερωμένη σε 4 συμπατριώτες μας που εκτελέσθηκαν στα Ίσθμια στις 3 Σεπτεμβρίου 1944 (ΦΩΤΟ)

Η θυσία των εκτελεσθέντων πατριωτών θα μείνει στο διηνεκές ως μια λαμπρή σελίδα στην ιστορία του τόπου μας.

- Advertisement -

Βρισκόμαστε σήμερά εδώ, στο όμορφο χωριό της Κυρας-Βρύση για να εκπληρώσουμε ένα οφειλόμενο χρέος τιμής και μνήμης στα αθώα θύματα που εκτελέσθηκαν από τους Γερμανούς: Τον ΚΑΤΖΗΛΙΕΡΗ ΜΙΧΑΗΛ, Τον ΚΑΤΖΗΛΙΕΡΗ ΓΕΩΡΓΙΟ, Τον ΤΟΓΙΑ ΠΕΤΡΟ και Τον ΤΣΑΟΥΣΟΓΛΟΥ ΑΝΔΡΕΑ.

Τέλη Αυγούστου του ’44, δύο μέλη της πυροβολαρχίας στη ζώνη της Διώρυγας του Ισθμού δέχθηκαν πυροβολισμούς από πολίτες, ενώ, το καλώδιο του τηλεφώνου που περνούσε από εκεί προς το απόσπασμα, διαπιστώθηκε πως είχε κοπεί πολλές φορές.

Τότε, ξεκίνησαν οι έρευνες από τους στρατιωτικούς της Βέρμαχτ με επικεφαλής τον Γερμανό αξιωματικό Claus ERB για να βρεθούν οι Έλληνες αντάρτες και διαπιστώθηκε πως επρόκειτο για «φωλιά συμμοριών» που διέμεναν στο χωριό της Κυρας – Βρύση.

Ήταν 3η Σεπτεμβρίου 1944, όταν η βάση ειδοποιήθηκε για πυροβολισμούς από την κατεύθυνση της Ισθμίας.

Το γερμανικό απόσπασμα έφθασε στην Κυρα – Βρύση. Τέσσερις ύποπτοι άνδρες που ταίριαζαν στις περιγραφές πυροβολήθηκαν στον τόπο τους εγκλήματος ως μέτρο εξιλέωσης.

Οι κάτοικοι των εκκενωμένων σπιτιών παραδόθηκαν στο στρατόπεδο των φυλακών Κορίνθου για ανάκριση.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, δόθηκε εντολή για να πυρποληθεί το σπίτι, το οποίο κάηκε ολοσχερώς. Μόνο ένα μικρό δωμάτιο όπου έμενε ένας από τους ανθρώπους που είχαν σκοτωθεί, είχε γλυτώσει. Εκεί κρυβόταν ένας άνδρας και μια γυναίκα με ένα παιδί.

Σήμερα, βρισκόμαστε εδώ για να τιμήσουμε τους νεκρούς μας και να σεβαστούμε την ιστορία μας
ως ένα χρέος ηθικό, εθνικό και πατριωτικό. Ένα χρέος όλων εσάς των κατοίκων που το ζητήσατε αλλά και μια πρωτοβουλία του Αντιδημάρχου Σωτήρη Πέρρα και του ανηψιού του Γερμανού αξιωματικού Claus-Uwe ERB, τον οποίον έχουμε την τιμή να έχουμε σήμερα μαζί μας, ως μια ελάχιστη ένδειξη μνήμης, τιμής και μεταμέλειας των πράξεων του θείου του.

Το σημερινό μνημόσυνο αποτελεί σύμβολο ειρήνης αλλά και αντίστασης και καταδίκης σε κάθε μορφής βαρβαρότητα.

Αποτελεί σύμβολο ηρωισμού και γενναιότητας, εθνικής συνείδησης και εθνικής μνήμης. Μνήμη που δεν οφείλουμε μόνο να διατηρούμε άσβεστη, αλλά και να υπηρετούμε ενισχύοντάς την διαρκώς, από γενιά σε γενιά. Η θυσία των εκτελεσθέντων πατριωτών
θα μείνει στο διηνεκές ως μια λαμπρή σελίδα στην ιστορία του τόπου μας.

Αυτό, το μνημείο ηρώων, που σε λίγο θα αποκαλύψουμε, αποτελεί ένδειξη τιμής στους νεκρούς μας, τους ήρωες της Κυρας – Βρύση. Ένα μνημείο που θα μας διδάσκει τις αξίες της ειρήνης, της ελευθερίας και της δημοκρατίας και αποτελεί φάρο φωτεινό στους αγώνες των προγόνων μας.

Ο τόπος αυτός, είναι τόπος ηρώων. Αιωνία σας η μνήμη αθάνατοι νεκροί μας. Η θυσία και τα οράματά σας παραμένουν για πάντα ζωντανά και επίκαιρα στις ψυχές μας.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog