Παρασκευή, 30 Αυγούστου, 2024

ΛΟΥΤΡΑΚΙ: Έρχεται δωρεάν προβολή ταινίας στον Κινηματγράφο ΗΛΕΚΤΡΑ

Το ντοκιμαντέρ έχει θέμα την αισθητική του έργου του Κώστα Μπαλάφα

- Advertisement -

Στις 11 Σεπτεμβρίου και ώρα έναρξης της προβολής στις 20:30 στο Θερινό Σινεμά Ηλέκτρα στο Λουτράκι, προβάλεται με δωρεάν είσοδο το βραβευμένο ντοκιμαντέρ “Ο Φωτογράφος, ο Άνθρωπος κι ο Τόπος του – ο φωτογράφος Κώστας Μπαλάφας” του σκηνοθέτη και πανεπιστημιακού Γιάννη Σκοπετέα.

Το ντοκιμαντέρ έχει θέμα την αισθητική του έργου του Κώστα Μπαλάφα, ο οποίος φωτογράφιζε την Ελλάδα και την ελληνική κοινωνία από το 1936 ως το θάνατο του το 2011. Το έργο βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ της Δράμας και στα Κρατικά βραβεία Κινηματογράφου. Σε αντίθεση με τους περισσότερους της γενιάς του, γνώριζε, ένιωθε και εφάρμοζε στην πράξη καλλιτεχνικές αντιλήψεις και αναζητήσεις που ξεπερνούσαν κατά πολύ τη τεχνική ή την απλή αποτύπωση γεγονότων.

Το γεγονός ότι δεν κέρδισε ποτέ χρήματα, ότι δεν προσπάθησε να εκμεταλλευτεί εμπορικά τις σημαντικές ιστορικές στιγμές που κατεγράφε ανελλιπώς επί εξήντα τέσσερα χρόνια αναζητώντας πρώτα απ΄όλα την αισθητική παράμετρο, τον καταστούν περίπτωση μοναδική.

Ένα μεταμοντέρνο δοκίμιο πάνω στην Φωτογραφική Εικόνα και την Αφήγηση, στην Τέχνη της Φωτογραφίας και τη Νεωτερικότητα, πηγή πληροφοριών για σημαντικά γεγονότα της ελληνικής ιστορίας του 20ου αιώνα, της εικόνας της μεταπολεμικής Ελλάδας, που φιλοδοξεί να μιλήσει για την οπτική και την αισθητική μιας ολόκληρης εποχής, καθώς και για την ιδιαίτερη ματιά του σπουδαίου δημιουργού.

Ο Γιάννης Σκοπετέας είναι καθηγητής σε θέματα Σκηνοθεσίας στο Τμήμα Ψηφιακών Τεχνων Κινηματογράφου στο ΕΚΠΑ.

Έχει διδακτορικό στην Αισθητική της Κινηματογραφικής Εικόνας από το Πανεπιστήμιο του Westminster στο Λονδίνο, ενώ έχει εργαστεί ως πολιτιστικός συντάκτης κι έχει σκηνοθετήσει ταινίες μυθοπλασίας μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ, βιομηχανικά βίντεο και διαφημιστικά.

Η ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΔΙΟΛΚΟΣ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΚΕ ΑΡΧΕΙΩΝ Π. ΜΑΣΟΥΡΗ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ, ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΑΓ.ΘΕΟΔΩΡΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΘΕΡΙΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΗΛΕΚΤΡΑ – ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog