Κυριακή, 25 Αυγούστου, 2024

Αυτή η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα επιβραβεύει τους τουρίστες της με δωρεάν γεύματα, κρασί και όχι μόνο

- Advertisement -

Με έναν πληθυσμό που ασπάζεται την ποδηλασία και απολαμβάνει μια στενή σχέση με τη φύση, η Κοπεγχάγη θεωρείται εδώ και καιρό μια από τις πιο ευτυχισμένες και πράσινες πόλεις της Ευρώπης.

Η πρωτεύουσα της Δανίας διαθέτει πολλαπλά σημεία κολύμβησης, μια πίστα σκι στην κορυφή ενός σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, μια ακμάζουσα σκηνή βιολογικών τροφίμων και ένα ταχύτατα ηλεκτροκίνητο σύστημα μεταφορών. Περισσότερα από τα δύο τρίτα των ξενοδοχείων της πόλης διαθέτουν οικολογικό πιστοποιητικό.

Τώρα, οι υπεύθυνοι της πόλης θέλουν να χτίσουν πάνω σε αυτή τη βιώσιμη βάση και να προσκαλέσουν τους τουρίστες να συμμετάσχουν στον πράσινο τρόπο ζωής της Κοπεγχάγης.

Ένα νέο πιλοτικό πρόγραμμα, το “CopenPay”, θα ανταμείβει δράσεις όπως η ποδηλασία στην πόλη, η συμμετοχή σε έργα καθαρισμού ή ο εθελοντισμός σε πράσινα έργα με ποικίλες ανταμοιβές και εμπειρίες, όπως ξεναγήσεις σε μουσεία, ενοικιάσεις καγιάκ, δωρεάν καφέ ή ακόμη και ένα γεύμα με τοπικά εδέσματα.

Ουσιαστικά, οι πράσινες δράσεις γίνονται το νόμισμα για να απολαμβάνετε πολιτιστικές εμπειρίες στην Κοπεγχάγη.

Με πολλές ευρωπαϊκές πόλεις να υποφέρουν από τον υπερτουρισμό και να εισάγουν ενεργά μέτρα για τον περιορισμό του αριθμού των επισκεπτών είναι αναζωογονητικό να βλέπεις μια πόλη να εστιάζει στην προσέλκυση ενός διαφορετικού είδους τουρίστα που είναι περισσότερο σύμφωνος με τις αξίες του τοπικού πληθυσμού.

Όπως αναφέρουν τοπικά site: «Υπάρχει ανάγκη να αλλάξει η νοοτροπία των τουριστών και να ενθαρρύνονται οι πράσινες επιλογές. Τα στοιχεία δείχνουν μια μεγάλη προθυμία, καθώς το 82% των τουριστών δηλώνει ότι θέλει να ενεργεί βιώσιμα, αλλά μόνο το 22% έχει αλλάξει τη συμπεριφορά του».

Ο Mikkel Aarø-Hansen, Διευθύνων Σύμβουλος του Wonderful Copenhagen, του τουριστικού οργανισμού της πόλης, δήλωσε ότι ο τουρισμός πρέπει να μετατραπεί από περιβαλλοντικό βάρος σε δύναμη θετικής αλλαγής.

Είπε ότι ένα σημαντικό βήμα σε μια τέτοια μεταμόρφωση είναι «να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο κινούμαστε σε έναν προορισμό, τι καταναλώνουμε και πώς αλληλεπιδρούμε με τους ντόπιους».

«Το έργο είναι απίθανο να οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές από μόνο του, καθώς υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ των επιθυμιών των επισκεπτών να ενεργούν βιώσιμα και της πραγματικής τους συμπεριφοράς. Το CopenPay είναι ένα μικρό, πειραματικό βήμα προς τη δημιουργία μιας νέας νοοτροπίας μεταξύ των ταξιδιωτών».

Πώς λειτουργεί το “CopenPay”

Η απλότητα του συστήματος επιτρέπει και την εύκολη συμμετοχή: Οι τουρίστες μπορούν να επιδείξουν ένα εισιτήριο τρένου, να φτάσουν με ποδήλατο ή να παρουσιάσουν άλλες απλές αποδείξεις πράσινων ενεργειών για να εξαργυρώσουν τις ανταμοιβές τους.

Για παράδειγμα, οι επισκέπτες που φτάνουν στην Εθνική Πινακοθήκη της Δανίας με πλαστικά απορρίμματα καλούνται σε ένα εργαστήριο για να τα μετατρέψουν σε έργο τέχνης. Παρομοίως, η μετακίνηση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή με ποδήλατο στο εμβληματικό εργοστάσιο θέρμανσης της Κοπεγχάγης παρέχει μια μοναδική εμπειρία σκι στην πλαγιά του στην οροφή του κτιρίου.

Αυτό το καλοκαίρι, όλοι οι τουρίστες καλούνται να συμμετάσχουν στο CopenPay, με τακτικές ενημερώσεις σχετικά με τα διαθέσιμα αξιοθέατα και τις ανταμοιβές στο copenpay.com.

Ξεκινώντας με περισσότερα από 20 αξιοθέατα το CopenPay έχει ως στόχο όχι μόνο να βελτιώσει την τοπική εμπειρία των επισκεπτών, αλλά και να εμπνεύσει άλλους προορισμούς.

Το πιλοτικό πρόγραμμα θα διήρκεσε καθ’ όλη τη διάρκεια της υψηλής τουριστικής περιόδου της Κοπεγχάγης από τις 15 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου.

- Advertisement -
ΠΗΓΗmarie claire

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Περιεχόμενα άρθρου

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog