Τρίτη, 3 Σεπτεμβρίου, 2024

Μεγάρων γη: Ετοιμάζεται το μεγαλύτερο αγροφεστιβάλ της Δυτικής Αττικής για 6-9 Σεπτεμβρίου

Τις μέρες του αγροφεστιβάλ θα υπάρχουν συναυλίες, προβολές «πράσινου» κινηματογράφου καθώς και παραδοσιακά δρώμενα.

- Advertisement -

Ο Δήμος Μεγαρέων είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την 15η διοργάνωση του φεστιβάλ «Μεγάρων γη», στο άλσος Θεόγνιδος (Πευκάκια) στα Μέγαρα, το τετραήμερο 6, 7, 8, 9 Σεπτεμβρίου 2024, το οποίο φέτος εξελίσσεται σε ένα δυναμικό και καινοτόμο αγροφεστιβάλ.

Η μετατροπή της «Μεγάρων γη» σε αγροφεστιβάλ αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την τοπική κοινωνία, καθώς προσφέρει μία μοναδική πλατφόρμα για την προβολή των αγροτικών προϊόντων της περιοχής και τη σύνδεση της αγροτικής παράδοσης και πολιτισμού με την καινοτομία και την αειφορία.

Μέσα από την ενσωμάτωση βιωματικών, εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, το αγροφεστιβάλ θα συμβάλει στη συνοχή της τοπικής κοινωνίας και στη στήριξη της αγροτικής οικονομίας, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για τους παραγωγούς και μεταποιητές του Δήμου Μεγαρέων, και προσελκύοντας επισκέπτες από όλη την Ελλάδα.

Η επίσημη έναρξη θα είναι την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου, και θα έχουν προηγηθεί προφεστιβαλικές εκδηλώσεις στην πόλη των Μεγάρων την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου.

“Έμφαση στις Αξίες και στην Καινοτομία”

Το αγροφεστιβάλ «Μεγάρων γη» θα βασιστεί σε τέσσερις κεντρικές αξίες, που θα αποτελούν τη διαχρονική τοποθέτησή του:

  • Πρωτογενής Παραγωγή: Ανάδειξη της τοπικής παραγωγής (γεωργία, αλιεία, κτηνοτροφία, μελισσοκομία).
  • Δευτερογενής Παραγωγή: Εστίαση στην επεξεργασία και μεταποίηση των τοπικών προϊόντων.
  • Ιστορικότητα των Μεγάρων: Προβολή της πλούσιας αγροτικής κληρονομιάς των Μεγάρων.
  • Πολιτισμός και Μέλλον: Διασύνδεση με τις σύγχρονες πρακτικές, πολιτισμικές τάσεις και τη βιώσιμη ανάπτυξη, προβάλλοντας τις δυνατότητες της περιοχής στο παρόν και στο μέλλον

Το αγροφεστιβάλ «Μεγάρων γη» θα έχει σαν σημαντικό πόλο έλξης μία ζωντανή αγορά για την προώθηση της αγροτικής παραγωγής και της εξωστρέφειας.

Επιπροσθέτως θα ενσωματώσει πλούσια στοιχεία που θα τραβήξουν το ενδιαφέρον της πολιτιστικής κοινότητας από όλη την Ελλάδα.

Τις μέρες του αγροφεστιβάλ θα υπάρχουν συναυλίες, προβολές «πράσινου» κινηματογράφου καθώς και παραδοσιακά δρώμενα.

Σε όλη τη διάρκεια του αγροφεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν διάφορα βιωματικά εργαστήρια από τοπικούς παραγωγούς, προσφέροντας στους επισκέπτες όλων των ηλικιών τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά την τοπική παραγωγή και να συμμετάσχουν σε καινοτόμες δραστηριότητες.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις εξής συναυλίες:

Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου, 21:00: Swinging Cats (Rock n Roll/Swing)
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 21:00: Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή (Experimental Βαλκανικό/Παραδοσιακό)

Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου, 21:00: Ελένη Τσαλιγοπούλου (Λαϊκό/Έντεχνο)
Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Υπό την Αιγίδα

Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας

Το φετινό Αγροφεστιβάλ «Μεγάρων γη» τίθεται υπό την αιγίδα της Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών με σκοπό την ανάδειξη τόσο της αγροτικής μας παραγωγής, όσο και των στοιχείων πολιτισμού μέσω του δικτύου των ελληνικών αρχών στο εξωτερικό (πρεσβείες, προξενεία).

Οι απόδημοι Έλληνες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν δράσεις και εκδηλώσεις ζωντανά μέσω διαδικτύου, ενώ στη συνέχεια το οπτικοακουστικό υλικό που θα παραχθεί θα επικοινωνηθεί και σε όλο τον κόσμο. Ενισχύουμε με αυτόν τον τρόπο την προβολή του τόπου μας παράλληλα με τη διεθνή εικόνα της χώρας.

Υπό την αιγίδα της Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση της Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO που θα αφορά στην προώθηση στοιχείων άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου Μεγαρέων μέσω τοπικών φορέων (π.χ. συλλόγων, σωματείων κ.λ.π.).

Η θεματική της εκδήλωσης θα είναι η εξής: «Ήθη, έθιμα, παραδόσεις των Μεγάρων ως στοιχεία άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, προς ένταξη στην UNESCΟ».

Αγροφεστιβάλ 15η «Μεγάρων γη»
Διοργάνωση του Δήμου Μεγαρέων
Υπό την αιγίδα της Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών
Χορηγός ΣΤΑ.ΣΥ. (Σταθερές Συγκοινωνίες)

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog