Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

ΙΝΚΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ: Δωρεάν διέλευση από τα διόδια της Αττικής Οδού για τα ΑΜΕΑ

αναλυτικά το κείμενο της Ανακοίνωσης

- Advertisement -

Ανακοίνωση – Ενημέρωση του Ινστιτούτου Καταναλωτών Νομού Κορινθίας σχετικά με το αίτημα των ΑΜΕΑ για δωρεάν διέλευση από τα διόδια της Αττική Οδού.

Παραθέτουμε, παρακάτω, αναλυτικά το κείμενο της Ανακοίνωσης:

  1. Με το με αρθ. 87/2024 έγγραφό μας και ενόψει του άρθρ. 17 του Ν. 2403 (46 Α΄ 2022) που προβλέπει ότι «…17. Στην Υπηρεσία Οδικών Τελών Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Οδικών Υποδομών ανατίθεται η αρμοδιότητα έκδοσης ενιαίας κάρτας για τη διέλευση των Ατόμων με Αναπηρία (Α.με.Α.) από όλους τους αυτοκινητόδρομους με διόδια. Η ενιαία κάρτα εκδίδεται μέσω κατάλληλης ηλεκτρονικής εφαρμογής από την Υπηρεσία Οδικών Τελών …» ζητήσαμε από την ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟ ΑΕ να μας γνωρίσει εάν έχει, με βάση την υποχρέωση της, συμμορφωθεί στο δικαίωμα της δωρεάν διέλευσης από τα διόδια των ΑΜΕΑ.
  2. Με το με αρθ. ΑΕ/ΑΟ/ΠΟΙ/εκ/F6-1/76310 έγγραφο της, η ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ ΑΕ, απάντησε ότι δεν της επιτρέπεται (sic) από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας της η εξαίρεση από τα τέλη διοδίων για τα οχήματα ΑΜΕΑ και ότι θα συνεχίζει να ζητά διόδιο τέλος από τα οχήματα ΑΜΕΑ.
  3. Ο παραπάνω ισχυρισμός της ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΑΕ είναι καταφανώς προσχηματικός και προσβλητικός για την προσωπικότητα τόσο των μελών μας, όσο και των ΑΜΕΑ που προσπαθεί –και δυστυχώς πετυχαίνει- να απομυζεί, παρά την δύσκολη οικονομική τους θέση, εισπράττοντας διόδια.
  4. Τούτο αναφέρουμε διότι τα όσα προβλέπει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας της εταιρείας ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ ΑΕ, προβλέπεται τόσο για τον ΜΟΡΕΑ ΑΕ, όσο και για την ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟ, όσο και για τις λοιπές εταιρείες που τους έχει παραχωρηθεί δημόσια περιουσία προς εκμετάλλευση (ενδεικτικά τα σχετικά αρθρ. 24 για τον ΜΟΡΕΑ ΑΕ, αρθρ. 6.γ για την ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟ, αρθρ. 25.4 για την ΝΕΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΔΟ, που συμπεριλαμβάνονται στα οικεία ΦΕΚ), οι οποίες επιτρέπουν ΑΤΕΛΩΣ στα οχήματα που εξυπηρετούν ΑΜΕΑ τις διελεύσεις τους, από όλους τους σταθμούς διοδίων που διαχειρίζονται.
  5. Τα όσα λοιπόν ισχυρίζεται η ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ ΑΕ, είναι προσχηματικές, αβάσιμες και προκλητικές δικαιολογίες για να καλύψει την παντελή έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας για τα ΑΜΕΑ και την απληστία της.
  6. Επειδή είναι φανερό ότι η ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ ΑΕ αποτολμά να εκθέτει στο άνω έγγραφο της τις έωλες δικαιολογίες της χάρη στην πολιτική κάλυψη των εκάστοτε κυβερνήσεων, γεγονός το οποίο μας αφήνει παγερά αδιάφορους ως ενεργά μέλη της κοινωνίας των πολιτών.
  7. Επειδή η ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ ΑΕ ΟΦΕΙΛΕΙ να προστατεύει την ευζωία και την ζωή των καταναλωτών ΑΜΕΑ που διαβιούν στην περιοχή της Κορινθίας και χρησιμοποιούν για ποικίλους λόγους την οδό που διαχειρίζεσαι (και φυσικά ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ της), όσο και της λοιπής Ελλάδας.
  8. Επειδή τονίσαμε στην ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟ ΑΕ ότι έχει την ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ να επιτρέπει την δωρεάν διέλευση από τα διόδια των ΑΜΕΑ είτε με την επίδειξη της ψηφιακής κάρτας αναπηρίας και είτε με την επίδειξη ειδικής κάρτας στάθμευσης (Μπλε Κάρτα), αφού αποζημιώνεται από το δημόσιο.
  9. Επειδή έχουμε δικαίωμα να ενεργούμε προς προστασία της ευζωίας και της ζωής των καταναλωτών ΑΜΕΑ που διαβιούν στην περιοχή της Κορινθίας και ιδίως των μελών μας που χρησιμοποιούν για ποικίλους λόγους την οδό που διαχειρίζεστε.
  10. Επειδή είναι σαφές ότι η προκλητική συμπεριφορά και πρακτική της ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ ΑΕ είναι επιεικώς απαράδεκτη και συνιστά προσβολή των ΑΜΕΑ.
  11. Επειδή το δημόσιο, με χρήματα των καταναλωτών, χρηματοδοτεί ΑΦΕΙΔΩΣ τις εταιρείες διαχείρισης των εθνικών οδών, ήτοι εταιρείες που ΕΛΑΧΙΣΤΑ προσφέρουν στην κοινωνία, όπως άλλωστε είδαμε σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις κακοκαιρίας και συνεπώς έχει την ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ να ενεργήσει για το δικαίωμα της δωρεάν διέλευσης από τα διόδια των ΑΜΕΑ
  12. Κατά ταύτα, καλέσαμε τόσο την ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ ΑΕ, όσο και τον Υπουργό Μεταφορών μέσα σε 10 εργάσιμες ημέρες το πολύ :

να επιτρέπεται η δωρεάν διέλευση από τα διόδια των ΑΜΕΑ είτε με την επίδειξη της ψηφιακής κάρτας αναπηρίας , είτε με την επίδειξη ειδικής κάρτας στάθμευσης (Μπλε Κάρτα).

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog