Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Ακρίβεια: Νέο κύμα λόγω προβλημάτων στην τροφοδοσία

Η αναστάτωση που ξεκίνησε με τις επιθέσεις στο Σουέζ και φαινόταν αρχικά να έχει προσωρινό χαρακτήρα συνεχίζεται όλο το 2024

- Advertisement -

Πονοκέφαλο προκαλεί στις ελληνικές επιχειρήσεις η συνεχιζόμενη ένταση στη Μέση Ανατολή, καθώς η τεταμένη κατάσταση στην περιοχή φέρνει ανασφάλεια, καθυστερήσεις στις μεταφορές των εμπορευμάτων και, φυσικά, προβλήματα στην τροφοδοτική αλυσίδα, αφού ο χρόνος παράδοσης έχει διπλασιαστεί και το κόστος έχει εκτοξευθεί, καθιστώντας αδύνατο κάθε προγραμματισμό.

Η αναστάτωση που ξεκίνησε με τις επιθέσεις στο Σουέζ και φαινόταν αρχικά να έχει προσωρινό χαρακτήρα συνεχίζεται όλο το 2024

«Οι άνθρωποι της ελληνικής αγοράς παρακολουθούμε για άλλη μια φορά με σχετική ψυχραιμία τον φαύλο κύκλο που προκαλεί στην οικονομία η κλιμάκωση της πολεμικής βίας και της αποσταθεροποίησης της ειρήνης στη Μέση Ανατολή» αναφέρει ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλης Κορκίδης.

Για τις επιχειρήσεις, και ιδιαίτερα για εκείνες που έχουν ως κύριους προμηθευτές χώρες της Ασίας, η αναστάτωση που ξεκίνησε με τις επιθέσεις στο Σουέζ και φαινόταν αρχικά να έχει προσωρινό χαρακτήρα συνεχίζεται όλο το 2024, με αποτέλεσμα να μην έχουν ακόμα αποκατασταθεί οι αρρυθμίες. Ηδη το πετρέλαιο Brent αυξήθηκε από 75 στα 80 δολάρια.

Απώλειες

Μάλιστα, στις παράπλευρες απώλειες που δημιουργεί η κατάσταση αυτή συμπεριλαμβάνονται και τα υψηλά κόστη που δημιουργούνται σε πρώτες ύλες, καθώς και σε ενδιάμεσα και τελικά προϊόντα που εισάγονται, πυροδοτώντας τον πληθωρισμό. Ηδη το λιμάνι του Πειραιά μετρά απώλειες το πρώτο εξάμηνο του 2024, καταγράφοντας μείωση 12,5% στον όγκο των εμπορευμάτων από και προς την Ασία, ενώ τα ναύλα μεταφοράς παραμένουν υψηλά, επιβαρύνοντας όχι μόνο τις εισαγωγές αλλά και τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, καθώς πλήττουν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων.

«Η έντονη γεωπολιτική αστάθεια με επίκεντρο τη σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς και η επιδείνωση των συνθηκών στο διεθνές εμπόριο αρχίζουν να αποτυπώνονται ευθέως στην πορεία ανάπτυξης των ελληνικών εξαγωγών» εκτιμούν οι έλληνες εξαγωγείς. Μια νέα γενικευμένη κρίση στην ευρύτερη περιοχή θα έχει, λένε, νέες αρνητικές επιπτώσεις τόσο στον ενεργειακό τομέα όσο και στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Ο κίνδυνος είναι να υπάρξει μια νέα έκρηξη τιμών, η οποία θα προκαλέσει δυσμενείς αναταράξεις στο σύνολο της οικονομίας, εξηγούν και προσθέτουν ότι αυτές οι ανησυχίες αναγκάζουν κυρίως τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις να αναπροσαρμόσουν τα σχέδιά τους, να προσαρμοστούν στις συνθήκες και να αναζητήσουν διεξόδους.

Οι εξαγωγές

Είναι ενδεικτικό ότι τον Ιούνιο παρατηρήθηκε επιβράδυνση 7,3% στις ελληνικές εξαγωγές χωρίς τα πετρελαιοειδή. «Οι αντιξοότητες και η αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό. Ελλοχεύει άλλωστε ο κίνδυνος γενικευμένης σύρραξης στη Μέση Ανατολή, με την Τεχεράνη να απειλεί ανοιχτά το Ισραήλ με αντίποινα μετά τον θάνατο του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς» προειδοποιεί η επίτιμη πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνα Σακελλαρίδη, τονίζοντας ότι ήδη η παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις οι οποίες έχουν εκτοξεύσει το μεταφορικό κόστος, την ίδια ώρα που και το κόστος χρήματος έχει «ακριβύνει» σημαντικά για τις επιχειρήσεις.

Η συνολική αξία των εξαγωγών κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2024 παρουσίασε μείωση κατά 3,2%. Η αντίστοιχη αξία χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσίασε μείωση 4,3% και χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία 4,1% σε σχέση με το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2023.

- Advertisement -
ΠΗΓΗin

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Περιεχόμενα άρθρου

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog