Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

Στο στόχαστρο η ύδρευση από τον Οκτώβριο – Έρχονται συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ

Το ΥΠΕΝ, αναμένεται να σκληρύνει τη στάση του απέναντι στους Δήμους που αντιδρούν στο συγκεκριμένο σχεδιασμό

- Advertisement -

Τον Οκτώβριο αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση για να περάσει άμεσα και στην εφαρμογή το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για τις συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ και των Συνδέσμων Ύδρευσης.

Οι συζητήσεις στο χώρο της αυτοδιοίκησης είναι ήδη έντονες και οι προβληματισμοί μεγάλοι καθώς δεν είναι λίγοι οι δήμαρχοι, ακόμη και από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας, που βλέπουν στο βάθος του σχεδίου, στρατηγικό επενδυτή με ότι αυτό συνεπάγεται για το αγαθό του νερού!

Το σχέδιο νόμου από πληροφορίες που έχουν φτάσει στην ΚΕΔΕ θα προβλέπει μία επιχείρηση ύδρευσης ανά Νομό, με ελάχιστες ίσως εξαιρέσεις και με πίστωση χρόνου για την ενοποίηση αυτή.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο είναι ο «εγκέφαλος» του σχεδίου έχει προχωρήσει στην προκήρυξη για την πρόσληψη συμβούλου που θα συνδράμει στη σύνταξη του σχεδίου νόμου με την υποβολή προσφορών να λήγει στις 13 Αυγούστου.

Το ΥΠΕΝ, αναμένεται να σκληρύνει τη στάση του απέναντι στους Δήμους που αντιδρούν στο συγκεκριμένο σχεδιασμό και ήδη έχει επεξεργαστεί όλα τα στοιχεία των ΔΕΥΑ δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην τιμολογιακή πολιτική που ακολουθούν καθώς και στις απώλειες νερού που υπάρχουν λόγω των δικτύων.

Σημειώνεται ότι το έδαφος για μεγάλες αλλαγές στο καθεστώς διαχείρισης του νερού είχε προετοιμαστεί με το νόμο για τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων καθώς εκεί προβλέπεται ότι η Αρχή μπορεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους να υποβάλει στους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών πρόταση ολοκληρωμένης δέσμης μέτρων, συνοδευόμενη από ανάλυση οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών, για τη διασφάλιση της επιχειρησιακής λειτουργίας του συνόλου των παρόχων υπηρεσιών ύδατος, μεταξύ δε αυτών και των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης αποχέτευσης.

Με πρόσχημα την αντιμετώπιση της λειψυδρίας λοιπόν ετοιμάζεται ένα νέο τοπίο στην διαχείριση του νερού..

Οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης αναμένουν το τελικό κείμενο από την κυβέρνηση δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην μορφή που θα έχουν οι νέες επιχειρήσεις ύδρευσης.

Στην περίπτωση που αυτές είναι ΑΕ, τότε θεωρείται απολύτως σίγουρο ότι θα ακολουθήσει σε δεύτερο χρόνο στρατηγικός επενδυτής..

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog