Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

ΚΕΔΕ: Συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ εξετάζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

θα διατεθεί ποσό 250 εκατομμυρίων για τις οφειλές που προέρχονται κυρίως από το ενεργειακό κόστος.

- Advertisement -

Το βασικό πλάνο για τις συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ παρουσίασε στο Προεδρείο της ΚΕΔΕ ειδικός συνεργάτης του Υπουργού Περιβάλλοντος, με αρκετές αλλαγές από το σχέδιο που είχε παρουσιαστεί τον περασμένο Δεκέμβριο.

Κεντρικός άξονας, όπως αναφέρθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ είναι να δημιουργηθεί μία ΔΕΥΑ ανά Νομό.

Στους Δήμους που δεν διαθέτουν σήμερα Δημοτική Επιχείρηση θα δοθεί περιθώριο δύο ετών ώστε να ολοκληρώσουν την καταγραφή των δικτύων τους και να ενταχθούν στην ΔΕΥΑ του Νομού τους.

Θα πριμοδοτηθούν οι εθελοντικές συνενώσεις, ενώ η διοίκηση θα παραμείνει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Παράλληλα, θα διατεθεί ποσό 250 εκατομμυρίων για τις οφειλές που προέρχονται κυρίως από το ενεργειακό κόστος.

Ο πρώτος αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Γρηγόρης Κωνσταντέλος υπογράμμισε ότι αυτό που απαιτεί μεγάλη προσοχή είναι η μορφή που θα έχουν οι ΔΕΥΑ. «Εάν μετατραπούν σε Ανώνυμες Εταιρείες τότε με ένα νομοθέτημα φεύγουν οι μετοχές και πηγαίνουν σε άλλο εταίρο. Το κρίσιμο λοιπόν είναι η νομική τους μορφή γιατί σε δεύτερο χρόνο μπορεί να βάλουν στρατηγικό επενδυτή και να πούμε το νερό νεράκι» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Δήμαρχος Αγρινίου και αντιπρόεδρος επίσης στην ΚΕΔΕ Γιώργος Παπαναστασίου τόνισε ότι «τα 250 εκατομμύρια είναι το τυράκι… και δεν μας λένε γιατί είναι διαθέσιμα μόνο φέτος.. Η πρόταση είναι καλύτερη από την αρχική αλλά είναι ερωτηματικό γιατί γίνεται όλο αυτό.. Πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι και σίγουρα πρέπει να δούμε γραπτό κείμενο για να κάνουμε τις προτάσεις μας
» υπογράμμισε.

Ο αρχικός σχεδιασμός του Υπουργείο προέβλεπε την σύσταση μιας ΔΕΥΑ ανά Περιφέρεια, κάτι που είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις.

Το νέο σχέδιο κατά πάσα πιθανότητα θα παρουσιαστεί την Πέμπτη σε συνάντηση της ΚΕΔΕ με τον Υπουργό Περιβάλλοντος.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog