Παρασκευή, Ιανουάριος 10, 2025

8 Ιουλίου: Παγκόσμια Ημέρα Αλλεργίας

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις αλλεργίες

- Advertisement -

Ραγδαία είναι τις τελευταίες δεκαετίες η αύξηση των αλλεργιών διεθνώς. Εκτιμάται ότι περί το 30% του πληθυσμού παγκοσμίως υποφέρει από την «ύπουλη» αυτή νόσο, που στην καλύτερη περίπτωση δυσκολεύει απλώς την καθημερινότητα των πασχόντων και στη χειρότερη μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο.

Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Αλλεργίας γίνεται αφορμή για σκέψη, αλλά και δράση, ώστε οι αλλεργίες να κρατηθούν μακριά.

Η αλλεργία είναι ουσιαστικά η υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού σε ουσίες που υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν είναι επικίνδυνες ή βλαβερές και οι οποίες είναι γνωστές ως αλλεργιογόνα.

Οι ουσίες αυτές μπορούν να εισέλθουν στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω της εισπνοής, της κατάποσης ή και της επαφής με το δέρμα, είναι δε κυρίως τροφικές και περιβαλλοντικές:

Στις τροφικές περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα γαλακτοκομικά, οι ξηροί καρποί, τα οστρακοειδή, οι φράουλες και τα αυγά.

Στις περιβαλλοντικές η γύρη φυτών και δέντρων, το γρασίδι, τα ακάρεα σκόνης του σπιτιού, τα κατοικίδια και τα δηλητήρια των εντόμων. Αλλεργίες εμφανίζονται συχνά και σε φάρμακα.


Συμπτώματα αλλεργιών


Η αντίδραση που προκαλούν τα αλλεργιογόνα εκδηλώνεται από μερικά λεπτά έως και δύο περίπου ώρες από τη στιγμή της επαφής τους με τον οργανισμό.

Τα πιο συνήθη συμπτώματα των αλλεργιών είναι, μεταξύ άλλων, τα εξανθήματα, η φαγούρα, τα οιδήματα, το έκζεμα, το φτάρνισμα, η δερματίτιδα, η επιπεφυκίτιδα, τα ερεθισμένα μάτια, το άσθμα, η ρινίτιδα, η δύσπνοια, ο βήχας, η καταρροή, το αγγειοείδημα και η ναυτία, ενώ στις σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν με αναφυλακτικό σοκ.

Ο τρόπος που εκδηλώνεται η αλλεργία είναι διαφορετικός για κάθε αλλεργιογόνο και για κάθε ασθενή. Τα δε συμπτώματα μπορεί να αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου.

Μπορεί οι αλλεργίες να είναι πιο συχνές την άνοιξη, καθώς τα περιβαλλοντικά ερεθίσματα πληθαίνουν, δεν περιορίζονται όμως μόνο σε αυτή την εποχή. Επίσης αν και η αλλεργία εμφανίζει ισχυρή γενετική προδιάθεση, δεν κληροδοτείται άμεσα. Έτσι όταν οι γονείς πάσχουν από αλλεργίες, δεν κληροδοτούν τις ίδιες αλλεργίες στα παιδιά τους, αλλά τη γενετική προδιάθεση για την ανάπτυξή τους.

Τι πρέπει να κάνουμε

Η αποφυγή του αλλεργιογόνου είναι ο πρώτος και πιο εύκολος τρόπος αντιμετώπισης των αλλεργιών, σε αρκετές περιπτώσεις όμως δεν είναι εφικτή, όπως για παράδειγμα με την γύρη που μεταφέρεται μέσω του αέρα.

Σε κάθε περίπτωση η διαθέσιμη φαρμακευτική «φαρέτρα» κατά των αλλεργιών είναι πλέον πλούσια και αποτελεσματική και οδηγεί τις περισσότερες φορές σε έλεγχο των συμπτωμάτων. Το πιο σημαντικό εργαλείο όμως είναι η διάγνωση της αλλεργίας, που πλέον μπορεί να επιτευχθεί με δύο τρόπους: τη δερματική εξέταση και τις ειδικές αιματολογικές εξετάσεις.

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Αλλεργίας είναι μια ευκαιρία να μάθετε αν είστε αλλεργικοί και να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα αποτελεσματικά, καθώς η γνώση είναι δύναμη.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog