Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

«ΙΗ’ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ 2024» Λαμπρό Πολυαρχιερατικό Συλλειτουργό στην Κόρινθο επί τη μνήμη Πολιούχου της Αποστόλου των εθνών Παύλου

σήμερα 29η Ιουνίου 2024

- Advertisement -

Με την Πανηγυρική Πολυαρχιερατική Θ. Λειτουργία στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Απ. Παύλου Κορίνθου, συνεχίστηκαν με λαμπρότητα οι Εορταστικές Εκδηλώσεις «ΙΗ’ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ 2024».

Από νωρίς το πρωί, σήμερα 29η Ιουνίου 2024, ανήμερα της μνήμης των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου στην Ι. Ακολουθία του Όρθρου, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ενώ της Πολυαρχιερατικής Θ. Λειτουργίας, που ακολούθησε, προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ συνιερουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιεροθέου, Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, Ηλείας κ. Αθανασίου, Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνου, Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρου, του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Φαναρίου κ. Αγαθαγγέλου, των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Τεγέας κ. Θεοκλήτου, Λακεδαιμονίας κ. Θεοφίλου, Σκοπέλου κ. Νικοδήμου, Κεγχρεών κ. Αγαπίου Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως μας, ως και του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου.

Λόγους οικοδομής στο Χριστεπώνυμο πλήρωμα, που κυριολεκτικά κατέκλυσε τον Καθεδρικό Ι. Ναό του Αποστόλου Παύλου και τον περιβάλλοντα χώρο, απηύθηνε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ο οποίος προσέγγισε τις υποστάσεις του προσώπου του Χριστού τότε και σήμερα χρησιμοποιώντας και την διδασκαλία του Αποστόλου Παύλου, ο Οποίος προσπάθησε να διδάξει όχι μόνο τον λόγο αλλά και τον τρόπο ζωής του Χριστού. «Πάσχω μαζί με αυτούς που πάσχουν και δοκιμάζομαι με αυτούς που δοκιμάζονται» δίδαξε ο Απόστολος και με την δική του ζωή, τα πάθη αλλά και με εμπιστοσύνη στα όσα δίδαξε ο Χριστός προσπάθησε να ιδρύσει το Σώμα του Χριστού, την Εκκλησία.

Η σημερινή ζοφερή πραγματικότητα επαναφέρει το ερώτημα περί του προσώπου του Χριστού. Η νέα ιδεολογία, ο ατομισμός, η ικανοποίηση κάθε μορφής επιθυμίας χαρακτηρίζουν τον σύγχρονο άνθρωπο που αναζητά πλέον τον άκρατο ευδαιμονισμό και τα πάντα διέρχονται μέσα από το άτομο. Δεν δοκιμάζονται πλέον οι άνθρωποι, δεν είναι χρήσιμοι στο κοινωνικό σύνολο.

Χάθηκαν οι πανανθρώπινες αξίες του Χριστού και μετατράπηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματα σε ατομικά δικαιώματα. Σήμερα πλήττουμε συνάνθρωπο και περιβάλλον αδιαφορώντας για το νόημα, το περιεχόμενο και την αξία της ανθρώπινης ζωής. Ο Χριστός μένει στο περιθώριο ή μετατρέπεται σε ρηχή ιδεολογία.

Το ερώτημα ποια είναι η σημασία της σταυρικής θυσίας και του προσώπου του Χριστού φαντάζει πάλι επίκαιρο και απαιτεί να απαντηθεί από τον σύγχρονο άνθρωπο. Η έννοια της ελευθερίας λαμβάνει πραγματικό νόημα μόνο όταν με στην συμπεριφορά μας σώνουμε τον εαυτό μας και τον συνάνθρωπό μας. Ο Απόστολος Παύλος απαντά σήμερα για το πρόσωπο του Χριστού με το «η δύναμις μου εν ασθενεία τελειούται» όχι όμως ερμηνευμένο με κοσμικά κριτήρια αλλά με θυσιαστική συμπεριφορά και διάθεση.

Λίγο πριν την απόλυση, ο λαμπρός εορτασμός ολοκληρώθηκε με την απονομή της Ανωτάτης Τιμητικής Διακρίσεως της Ι. Μητροπόλεως μας, ήτοι τον Χρυσούν Μεγάλο Σταυρό Α’ Τάξεως του Αγίου Αποστόλου Παύλου, από τον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Διονύσιο στον Κορίνθιο Ομότιμο Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Βλάσιο Φειδά, για την σπουδαία συνεισφορά και δράση του στις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας, στην ενότητα της Εκκλησιαστικής Ιεραρχίας, στις σχέσεις με τα Πρεσβυγενή Πατριαρχεία, στο θέμα της Εκκλησιαστικής Περιουσίας, στο Εκκλησιαστικό και Οικογενειακό Δίκαιο, στις διπλωματικές σχέσεις με το Βατικανό, αλλά και στην σύνταξη του Συντάγματος.

Στην σύντομη αντιφώνηση του ο τιμώμενος Καθηγητής κ. Βλάσιος Φειδάς, αφού ευχαρίστησε με θερμούς λόγους τον Ποιμενάρχη μας, εξέφρασε την τιμή, την χαρά και την ικανοποίηση του για την βράβευση αυτή, δηλώνοντας ότι η Αποστολική Ιερά Μητρόπολις της Κορίνθου είναι μοναδική παγκοσμίως λόγω της ιδιαίτερης σχέσεως της με τον ιδρυτή της Μέγα Απόστολο Παύλο και ο ίδιος ο Απόστολος φρόντιζε πάντοτε με θαυμαστό τρόπο η Αρχιερατική διαδοχή να είναι η πρέπουσα για το μέγεθος της.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog