Κυριακή, 30 Ιουνίου, 2024

Σ.Κουφογιάννης: Πώς βλέπουν και πώς συμπεριφέρονται στον εθελοντισμό ο Δήμαρχος κ. Γκιώνης και οι αντιδήμαρχοί του;

- Advertisement -

Όπως όλοι γνωρίζουμε, εθελοντισμός είναι η ηθελημένη παροχή υπηρεσιών, χωρίς το κίνητρο της υλικής ανταμοιβής, προς όφελος της κοινωνίας. Εθελοντής είναι κι αυτός που συνεισφέρει υλικά αγαθά, οπουδήποτε αυτά είναι αναγκαία, χωρίς να περιμένει αντάλλαγμα.


Ο εθελοντισμός, όμως, για να προσφέρει το μέγιστο όφελος στην κοινωνία, πρέπει να λειτουργεί οργανωμένα, βάσει κανόνων και διαδικασιών. Σε αυτήν τη βάση, οφείλω να θέσω ορισμένα ερωτήματα, προς τη δημοτική πλειοψηφία.


Πολλοί συνδημότες μου, από την Περαχώρα, μου εξέφρασαν εύλογες απορίες και ανησυχίες, σχετικά με μια πρωτοβουλία της Προέδρου της Δημοτικής Ενότητας Λουτρακίου – Περαχώρας. Όπως πληροφορήθηκα, η κα Χρυσούλα Παππά δήλωσε ότι σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το Περιφερειακό Ιατρείο, το οποίο είναι κλειστό, ως χώρο στέγασης κάποιας ομάδας εθελοντών, η οποία θα δρα σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.


Αφού ξεκαθαρίσω ότι οποιαδήποτε εθελοντική προσπάθεια είναι, προφανώς, ευπρόσδεκτη, στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο εξέφρασα τους προβληματισμούς μου, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις και τους κανόνες που θα πρέπει να διέπουν κάθε τέτοια πρωτοβουλία, ώστε να λειτουργεί αποδοτικά και με ασφάλεια για τους συμμετέχοντες.


Τι είναι, λοιπόν, ακριβώς, αυτό που θέλει να ιδρύσει η κα Παππά; Πρόκειται για έναν νέο σύλλογο; Για μια ομάδα που θα ασχολείται με Πρώτες Βοήθειες και ζητήματα πυρασφάλειας; Με ποια άδεια θα λειτουργήσει, για έναν τόσο σημαντικό σκοπό, ένα δημοτικό κτίριο, το οποίο, μάλιστα, εδώ και χρόνια, είναι κλειστό; Θα λειτουργήσει και ως ιατρείο; Και αν ναι, έχει εξασφαλιστεί η παρουσία γιατρού;


Θεωρώ ότι το θέμα είναι σοβαρό και ότι θα πρέπει άμεσα να δοθούν απαντήσεις.


Θα ήθελα, όμως, να αναφερθώ και σε ένα άλλο ζήτημα, το οποίο άπτεται, όχι μόνο της λειτουργίας των εθελοντικών συλλόγων, αλλά και της διαχείρισης του δημόσιου και δημοτικού χρήματος.
Όπως είναι λογικό, οι εθελοντικές οργανώσεις δέχονται δωρεές, από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, ή ακόμα και από ιδιώτες. Αυτές οι δωρεές χρησιμοποιούνται για τον εξοπλισμό και για τα έξοδα λειτουργίας τους. Όσον αφορά τους δημόσιους φορείς, θεωρώ ότι θα πρέπει να υπάρχει ίση μεταχείριση και, βέβαια, απόλυτη διαφάνεια στην κατανομή και τη διαχείρισή τους από τους συλλόγους.


Σε προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, επιχορηγήθηκαν από το Δήμο, με το ποσό των 20.000 ευρώ έκαστος, ο Σύλλογος Πυροπροστασίας Δασών Λουτρακίου, στον οποίο είναι μέλος ο ίδιος ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, κ. Μιχάλης Κανάκης, και ο αντίστοιχος σύλλογος των Αγίων Θεοδώρων, στον οποίο μέλη είναι ο αντιδήμαρχος Αγίων Θεοδώρων κ. Ράτης και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας, κ. Άρης Σκουλικαρίτης. Η δέσμευση της Δημοτικής Αρχής ήταν ότι, στην επόμενη κατανομή, θα επιχορηγηθεί, με αντίστοιχο ποσό, ο εθελοντικός σύλλογος ΔΙΓΕΝΗΣ.


Χθες, όμως, πληροφορηθήκαμε ότι περισσεύουν μόνο 3.000 ευρώ για το ΔΙΓΕΝΗ, επειδή ο εθελοντικός Σύλλογος του Λουτρακίου έκανε προσλήψεις 4 πυροφυλάκων. Και ότι, γι’ αυτόν το λόγο θα πρέπει να επιχορηγηθεί, πλέον των 20.000, με 17.000 ευρώ, για να καλυφθούν οι ανάγκες της μισθοδοσίας τους.


Τα ερωτήματα που προκύπτουν και μας διατυπώνουν, πλέον, όλο και περισσότεροι συνδημότες μας είναι εύλογα:

  • Δύναται, και με ποιες διαδικασίες προχώρησε σε προσλήψεις ο σύλλογος του οποίου μέλος είναι ο ίδιος ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας;
  • Πώς γνώριζε, εκ των προτέρων, ότι θα διαθέτει τα χρήματα για την κάλυψη της μισθοδοσίας τους;
  • Και, εν τέλει, πόσο εθελοντικοί μπορεί να θεωρηθούν, στη συνείδηση των πολιτών, τέτοιοι σύλλογοι;

Ο ΔΙΓΕΝΗΣ είναι νόμιμος Σύλλογος με πιστοποίηση από την Πολιτική Προστασία του κράτους. Η δημοτική αρχή θα έπρεπε να συνδράμει στο έργο μας και στις δράσεις μας. Χωρίς φαρισαϊσμούς. Χωρίς κρυφές εκ των προτέρων συμφωνίες.

Δίκαιη και ισομερής κατανομή, μεταξύ των εθελοντικών συλλόγων, δεν έγινε, και αυτό είναι ηλίου φαεινότερο. Ίσως επειδή στο ΔΙΓΕΝΗ δεν υπάρχει μέλος της δημοτικής αρχής. Δεν πειράζει, δεν περιμέναμε ποτέ χρήματα για να πράξουμε το αυτονόητο.


Ως πρόεδρος του ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΥ συλλόγου ΔΙΓΕΝΗΣ, είμαι σε θέση να διαβεβαιώσω ότι έχουμε μάθει ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας, στον τόπο μας και τους συνδημότες μας.

Μόνοι μας πληρώνουμε τα πετρέλαια των ΔΙΚΩΝ μας αυτοκινήτων, μόνοι μας τα γραφεία μας, μόνοι μας τον εξοπλισμό μας. Δεν ζητήσαμε χάρη, ούτε ιδιαίτερη μεταχείριση.


Ίσως, βέβαια, ο δικός μας εθελοντισμός να είναι μικρότερος από τον εθελοντισμό των αντιδημάρχων και γι’ αυτό να δίνονται αυτές οι γενναίες επιχορηγήσεις στους συλλόγους, στους οποίους συμμετέχουν.

Γι’ αυτό, λοιπόν, τα μόλις 3.000 ευρώ που περίσσεψαν για το ΔΙΓΕΝΗ, τα αφήνουμε να τα διαθέσετε στους συλλόγους των αντιδημάρχων σας, κ. Γκιώνη.

Με την ελπίδα ότι του χρόνου η κατανομή θα είναι ισομερής, αξιοκρατική και δίκαιη. Αν όχι, εμείς πάλι θα είμαστε εδώ πάλι θα συνεχίσουμε!


Σωτήρης Κουφογιάννης
Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων, με την παράταξη ΔΥΝΑΜΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ
Πρόεδρος του εθελοντικού συλλόγου Πυροπροστασίας Ανατολικής Κορινθίας «Ο ΔΙΓΕΝΗΣ»

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog