Σάββατο, 29 Ιουνίου, 2024

IRIS: Έρχεται παράταση για την υποχρεωτική εγγραφή στο σύστημα πληρωμών

μικρή η ανταπόκριση των ελεύθερων επαγγελματιών

- Advertisement -

Μόνο οι μισοί αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες που είναι υπόχρεοι ενεργοποίησης του συστήματος άμεσων πληρωμών IRIS, προχώρησαν μέχρι τώρα στη διασύνδεση, εξέλιξη η οποία οδηγεί σε παράταση της προθεσμίας της 30ης Ιουνίου, όπως προανάγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Η διάρκεια πρόκειται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, αφού αξιολογηθεί η πορεία της διαδικασίας έως το τέλος Ιουνίου, οπότε «κλείνει» και το θέμα της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS.

Σύμφωνα με τον υπουργό, θα υπάρξει και ειδική ενημέρωση από την ΑΑΔΕ το επόμενο διάστημα, για τους υπόχρεους που αφορά το μέτρο.

Ανταποκρίθηκε μόλις το 55% των υπόχρεων

Σημειώνεται ότι από τις περίπου 650.000 των υπόχρεων, έχουν προχωρήσει στη διασύνδεση οι 360.000 (περίπου το 55%).

Το πρόστιμο

Μετά την τελευταία εξέλιξη, δεν ισχύει για τους υπόχρεους η ημερομηνία της 1ης Ιουλίου για την επιβολή κυρώσεων για τη μη ενεργοποίηση του IRIS.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόστιμο (αυτοτελές) έχει ορισθεί σε 1.500 ευρώ ενώ όσοι δεν προχωρήσουν στη δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) απειλούνται με επιπλέον διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ.

Η φοροτεχνικός, Χριστίνα Μαννέ, σχολίασε πως αφορά ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Για ιδιώτες οι μεταφορές έως 500€ θα είναι δωρεάν ενώ το κόστος IRIS σε σχέση με POS είναι πολύ χαμηλότερο.

Παρά τις αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα, δεν μεταβάλλεται το «πλάνο» του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για σταδιακή επέκταση του IRIS σε όλες τις επιχειρήσεις μέχρι τον Μάρτιο του 2025, τόσο στο ηλεκτρονικό εμπόριο όσο και στα καταστήματα.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Περιεχόμενα άρθρου

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog