Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Η Ελλάδα εξελέγη μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

συγκέντρωσε 182 ψήφους και εξελέγη για την περίοδο 2025-26

- Advertisement -

Στην ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των 188 μελών της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, για την ανάδειξη πέντε μη μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας η Ελλάδα συγκέντρωσε 182 ψήφους και εξελέγη για την περίοδο 2025-26.

Για την Ελλάδα το Συμβούλιο Ασφαλείας χαρακτηρίζεται ως μία ευκαιρία, προκειμένου να ισχυροποιήσει δεσμούς και να δημιουργήσει νέες συμμαχίες, δείχνοντας μεταξύ άλλων διάθεση παρέμβασης και σε ζητήματα που απασχολούν τη διεθνή διπλωματία.

Ιστορική στιγμή

Ιστορική μέρα για την Ελλάδα χαρακτήρισε την εκλογή της χώρας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ως αιρετό μέλος για τη διετία 2025 – 2026, ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Η Ελλάδα ήταν ιστορικά στο σταυροδρόμι των πολιτισμών. Σήμερα φιλοδοξεί να καταστεί συμπαραγωγός της διεθνούς πολιτικής με βάση την προσήλωσή μας στο διεθνές δίκαιο, για το οποίο διαχρονικά έχουμε παλέψει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γεραπετρίτης, σε δήλωση του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και έχοντα στο πλευρό του το Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβη Ευάγγελο Σέκερη.

Όπως είπε «είναι προφανές ότι για εμάς για την Ελλάδα, μια μικρή χώρα με μεγάλο όμως διεθνές αποτύπωμα είναι σημαντικό να μπορούμε να στηρίζουμε με βάση τις αρχές το διεθνές δίκαιο, καθετί το οποίο είναι σωστό και ηθικό στον κόσμο».

Μεγάλοι πόλεμοι και προκλήσεις

«Οι μεγάλοι πόλεμοι, οι οποίοι ταλανίζουν την οικουμένη και βρίσκονται στη γειτονιά μας, αλλά και άλλες σημαντικές προκλήσεις, τις οποίες η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει θέσει ως προτεραιότητα κατά τη διάρκεια της διετίας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας. Και αυτό είναι η απαρέγκλιτη τήρηση του διεθνούς δικαίου. Η νέα πνοή που πρέπει να δοθεί στη διευθέτηση των διαφορών με τρόπο ειρηνικό» όπως επεσήμανε.

Και πρόσθεσε ότι «η προστασία του θαλάσσιου εμπορίου, η προστασία γυναικών και παιδιών είναι προτεραιότητες που μαζί με την κλιματική αλλαγή θα τεθούν στο τραπέζι από την Ελλάδα, στο πλαίσιο και της δικής μας εξωτερικής πολιτικής».

Εξέφρασε ακόμα τις ευχαριστίες του στις υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών, στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ, και τόνισε ότι ήταν «μια διαχρονικά μεγάλη και επίπονη προσπάθεια».

Γέφυρες

Ο ΥΠΕΞ στις δηλώσεις του αναφέρθηκε στην πρόθεση της χώρας να χτίσει γέφυρες μεταξύ βορρά και νότου, ανατολής και δύσης, τονίζοντας τη γεωγραφική θέση της Ελλάδας, στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων αναφέρθηκε στην ανάγκη να δοθεί ένα νέο νόημα στην ιδέα της ειρηνικής διευθέτησης των, διαφορών, του διεθνούς δικαίου.

Δεσμεύθηκε ότι η ελληνική συμμετοχή στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα έχει στόχο να φέρει τα έθνη πιο κοντά και επανέλαβε ότι σύνθημα της Ελλάδας ήταν ο διάλογος, η διπλωματία, η δημοκρατία.

Όπως είπε πρέπει να μάθουμε και πάλι να συζητάμε να γίνουμε πιο διαβουλευτικοί να δημιουργούμε συμμαχίες αντί για συγκρούσεις.

Για τον πόλεμο στη Γάζα

Σε ερώτηση που δέχθηκε από το Ανατολού για ισραηλινή επίθεση σε σχολείο που έμεναν εκτοπισμένοι, την Τετάρτη, ο Γεραπετρίτης απάντησε ότι πρέπει να διερευνηθεί διεξοδικά, καταδικάζοντας για μία ακόμα φορά κάθε είδους επιθετική δραστηριότητα και σημειώνοντας ότι η κατάσταση στη Γάζα συνιστά μία ανθρωπιστική καταστροφή.

Αναφέρθηκε για μία ακόμα φορά σε πρωτοβουλίες που έχει πάρει η Ελλάδα και τάχθηκε υπέρ της άμεσης κατάπαυσης του πυρός, τονίζοντας ότι δεν μπορούν να υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις, αφού «αύριο θα είναι ήδη πολύ αργά».

Σε σχετική ερώτηση το Al Jazeera για το αν το Ισράηλ διαπράττει εγκλήματα πολέμου στη Γάζα, ο Γεραπετρίτης απάντησε πως το θέμα της λογοδοσίας είναι πολύ σημαντικό και κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Μίλησε για την ανάγκη μίας συνολικής αξιολόγησης της κατάστασης και ανέφερε πως αυτό που μπορεί να πει αυτή τη στιγμή είναι πως «αυτός ο ανθρωπιστικός εφιάλτης πρέπει να σταματήσει». Τόνισε ότι δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η δυσανάλογη επιθετικότητα και υπογράμμισε ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες και να επιτραπεί η διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

- Advertisement -
ΠΗΓΗin

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog