Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Εντείνεται ο πολιτικός αναβρασμός μια εβδομάδα πριν τις ευρωεκλογές

Τα κομματικά επιτελεία ανασυντάσσονται καθημερινά και σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους

- Advertisement -

Θέσεις μάχης παίρνουν η κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, καθώς σε λίγες μέρες οι πολίτες θα κληθούν να εκλέξουν τους ευρωβουλευτές που θα τους εκπροσωπήσουν την επόμενη πενταετία.

Τα κομματικά επιτελεία ανασυντάσσονται καθημερινά και σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους, όσο ο χρόνος μετρά αντίστροφα, με την Ν.Δ. να βάζει το δίλλημα σταθερότητα ή περιπέτειες, στον ΣΥΡΙΖΑ το κλίμα ευφορίας να περισσεύει και στο ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής να δηλώνουν αισιόδοξοι για την αύξηση των ποσοστών τους.

Μόνο που ο τρόπος κατανομής των εδρών στις Ευρωεκλογές ενδέχεται να προκαλέσει εφιάλτη για τα «μικρά» κόμματα, που ενδέχεται να ξεπεράσουν το όριο του 3% και στο τέλος να μην εκλέξουν Ευρωβουλευτή.

Κυριαρχία Μητσοτάκη στις Ευρωεκλογές

Μάχη ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ για τη δεύτερη θέση

Το τρίπτυχο σταθερότητα ή περιπέτειες, συνέχεια στην ανάπτυξη ή νέα πειράματα, καθώς και μεταρρυθμίσεις ή οπισθοδρόμηση αποτελεί την αιχμή του δόρατος των διλλημάτων που θέτει από την πλευρά του το γαλάζιο επιτελείο με στόχο τη συσπείρωση της κομματικής βάσης

Στην αντιπολίτευση όλοι είναι αισιόδοξοι, αλλά ο τρόπος κατανομής των εδρών στις Ευρωεκλογές προκαλεί εφιάλτη στα «μικρά» κόμματα, που μπορεί να περάσουν το όριο του 3% και να μην εκλέξουν Ευρωβουλευτή

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο βάρος δίνεται στην καθημερινότητα των πολιτών και στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έλαβε μέχρι τώρα η κυβέρνηση, με έμφαση στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, του Κράτους, της ενίσχυσης του διαθέσιμου εισοδήματος, αλλά και της στήριξης των νοικοκυριών απέναντι στην ακρίβεια.

Αμετάβλητο παραμένει το πολιτικό σκηνικό λίγο πριν τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, με τις μετρήσει να δείχνουν τη ΝΔ ναν προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον με 13 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ στην εκτίμηση ψήφου η διαφορά να ανεβαίνει στις 15 μονάδες.

Την ίδια ώρα, στην Κουμουνδούρου το κλίμα ευφορίας περισσεύει και είναι κυρίαρχη πλέον η εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να προσεγγίσει το ποσοστό του περασμένου Ιουνίου.

Σε κάθε περίπτωση το ποσοστό του ότι θα κινηθεί στην περιοχή του 15-16%, που είναι προνομιακή και ήδη η προεκλογική καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ με κεντρικό σύνθημα «Καλύτερη ζωή τώρα» είναι σε πλήρη εξέλιξη και έχει κεντρικό πρόσωπο τον Στέφανο Κασσελάκη.

Ο πρόεδρος έχει πάρει όλο το παιχνίδι πάνω του, με καθημερινές συνεντεύξεις, περιοδείες, παρεμβάσεις στα social media, ενώ πρόσφατα στη μάχη μπήκαν και τα προεκλογικά σποτ.

Στη τελική ευθεία των Ευρωεκλογών στο ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής δηλώνουν αισιόδοξοι για την αύξηση των ποσοστών του και πως είναι εφικτός ο στόχος για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής φαίνεται να είναι το μόνο από τα τρία πρώτα κόμματα που αυξάνει τις δυνάμεις του είτε το συγκρίνει κάποιος με τις προηγούμενες ευρωεκλογές είτε με τις εθνικές εκλογές.

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, θα επισκεφθεί την πόλη των Σερρών αυτή την Κυριακή, 2 Ιουνίου με το πρόγραμμα της επίσκεψής του να περιλαμβάνει σημαντικές δραστηριότητες και συναντήσεις

Μάχη για την τέταρτη θέση αναμένεται να δώσουν το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση καθώς συγκεντρώνουν 6% και 7% αντίστοιχα, ενώ στο 4,5% ανέρχονται τα ποσοστά της Νέας Αριστεράς (4,5%), ενώ η 6 με 7 «μικρά» κόμματα, βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, καθώς στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου αλλάζει ο τρόπος κατανομής των εδρών, προκαλώντας εφιάλτη στα «μικρά» κόμματα.

Υπάρχει δηλαδή ενδεχόμενο το μικρά κόμματα να πάνε στη βρύση (του ελάχιστου ποσοστού 3%) και να μην καταφέρουν να πιουν νερό (εκλογή ευρωβουλευτή).

Ο λόγος; Από το 100 (που αναλογεί στο σύνολο του εκλογικού σώματος) αφαιρείται πλέον το άθροισμα των ποσοστών όλων των κομμάτων που δεν θα καταφέρουν να «πιάσουν» το 3%. Και ο αριθμός που προκύπτει διαιρείται με το 21, δηλαδή τον αριθμό των ευρωβουλευτών που αναλογεί στην Ελλάδα.

Φυσικά, πριν μετρηθεί και η τελευταία ευρω-ψήφος κανείς δεν μπορεί να ξέρει ποιο θα είναι αυτό το άθροισμα. Γι΄αυτό τον λόγο οι εκλογολόγοι παίρνουν τα δημοσκοπικά ευρήματα ως υποθέσεις εργασίας για να κάνουν πάνω- κάτω τους υπολογισμούς τους.

- Advertisement -

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ άνθρωπος, εις ολάκερο τον πλανήτη της γης που δικαιούται, καθώς και νομιμοποιείται, στο να μιλάει περί πόθεν έσχες, καθώς και περί περιουσιακών καταστάσεων & στοιχείων (των πολιτικών του αντιπάλων, αλλά και όχι μόνο), είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog