Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025

Συνέντευξη Νίκου Σταυρέλη με τους μικρούς «δημοσιογράφους» του 4ου Γυμνασίου Κορίνθου

- Advertisement -

Ο Δήμαρχος Κορινθίων Νίκος Σταυρέλης, έχει παραχωρήσει αμέτρητες συνεντεύξεις τα 30 χρόνια ενασχόλησής του με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ωστόσο, η συνέντευξη που έδωσε την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024, ήταν ξεχωριστή καθώς το ρόλο των «δημοσιογράφων» είχαν πέντε μαθητές/τριες της Α Τάξης του 4ου Γυμνασίου Κορίνθου.

Μέσα σε ένα ιδιαίτερα ευχάριστο, φιλικό αλλά και συγκινητικό κλίμα ο κος Σταυρέλης συνομίλησε με τα παιδιά και απάντησε στις ερωτήσεις τους. Η συζήτηση κάλυψε όλο το φάσμα της κοινωνικο-οικονομικής και πολιτικής ζωής του τόπου μας, με έμφαση σε εκπαιδευτικά και κοινωνικά ζητήματα.

Μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Διευθυντή του σχολείου μας, κύριο Μάριο Γεωργιάδη αλλά και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου για το σπουδαίο έργο που επιτελούν και δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να εκφραστούν μέσω της σχολικής εφημερίδας. Τους μαθητές/τριες υποδέχτηκε αρχικά ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κος Βασίλειος Μπαλάφας, ενώ στη συνάντηση συμμετείχε η Αναπληρώτρια Δημάρχου & Αντιδήμαρχος «Εξυπηρέτησης του Πολίτη» κα Στριμενοπούλου Γεωργία. Τα παιδιά καθοδηγήθηκαν και συνοδεύτηκαν στην επίσκεψη στο Δημαρχείο από τις εκπαιδευτικούς Δημητρακοπούλου Άννα και Ζώτου Εύα.

Στον ρόλο των μικρών δημοσιογράφων οι μαθητές/τριες της Α Τάξης: Εύη Ταγγίρη, Αγγελική Τριμπόνια, Κατιάνα Τσούμπα, Όλγα Φιλιάνδρα & Κωνσταντίνος Φλέσσας

Αρχικά θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε που μας δώσετε την ευκαιρία να συζητήσουμε μαζί σας και να σας εκφράσουμε τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς μας.

Εγώ σας ευχαριστώ, είναι μεγάλη τιμή για εμένα και συγκινητικό να δίνω μία συνέντευξη στα παιδιά, τα δικά μου παιδιά, γιατί έτσι σας θεωρώ, ιδιαίτερα επειδή είστε από τη γειτονιά μου. Συνοικισμός, Νεάπολη, Καλλιθέα, Αγία Άννα, Ποσειδωνία είναι περιοχές «δικές» μου, περιοχές στις οποίες μεγάλωσα εγώ και τα κορίτσια μου. Είναι ιδιαίτερη τιμή για εμένα να μιλήσουμε για τα προβλήματα τόσο της εκπαίδευσης όσο και της γειτονιάς, της πόλης μας.

Θα μπορούσατε να μας πείτε λίγα λόγια για εσάς και πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την τοπική αυτοδιοίκηση;

Είμαι Κορίνθιος, από την περιοχή του Συνοικισμού, διαμένω στην Αγία Άννα ενώ έζησα τα παιδικά μου χρόνια στη Νεάπολη. Άρα είμαι ένας από εσάς! Είμαι πολλά χρόνια στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, σχεδόν 30 χρόνια. Από το 1998 υπηρετώ στο δήμο εκλεγόμενος στις πρώτες θέσεις ως δημοτικός σύμβουλος, αφού με τίμησαν τόσα χρόνια οι Κορίνθιοι. Έχω το μεράκι να βοηθήσω, είμαι άνθρωπος της προσφοράς… στην αυτοδιοίκηση, στον αθλητισμό, στην πολιτική και στην κοινωνία. Μετά από τόσα χρόνια ήρθε η ώρα που έπρεπε να δοκιμάσουμε τις τύχες μας και ως δημοτική αρχή. Ευτυχήσαμε ως δημοτική αρχή με εμένα επικεφαλής να τύχουμε του μεγαλύτερου ποσοστού στην ιστορία του δήμου Κορινθίων (48% από την πρώτη Κυριακή στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου). Έτσι έχουμε αναλάβει από την αρχή του 2024 τις τύχες της πόλης και του Δήμου μας. Ενός δήμου με πολύ μεγάλη ιστορία, με την αρχαία Κόρινθο, ενός δήμου με σημαντική γεωγραφική θέση, ενός Δήμου με δύο κόλπους – τον Κορινθιακό και τον Σαρωνικό. Ενός δήμου που φιλοδοξούμε να τον πάμε πολύ ψηλά, με όρεξη, δύναμη, γνώσεις και εμπειρία. Είναι τιμή λοιπόν για μένα να ασχολούμαι με το δήμο ως πρώτος πολίτης και είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι τα επόμενα χρόνια που θα είμαστε στο τιμόνι του Δήμου, θα προσφέρουμε αρκετά πράγματα. Αυτό ήταν το μεράκι μου 30 χρόνια, η προσφορά στο Δήμο. Χωρίς να μεγαλοποιούμε, λέγοντας την αλήθεια στον πολίτη και καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια για να πετύχουμε τους στόχους μας. Ήδη είναι ορατά κάποια αποτελέσματα από τους πρώτους τρεις μήνες τα οποία θα αναλύσουμε στην πορεία της κουβέντας μας. Γνωρίζουμε ότι είστε πτυχιούχος του Πολιτικού Τμήματος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σας βοήθησαν οι σπουδές σας στην ενασχόλησή σας με τα κοινά;

Πολύ καλή ερώτηση! Πράγματι με βοήθησαν γιατί το συγκεκριμένο τμήμα της νομικής σχολής έχει εκτός από νομικά μαθήματα και μαθήματα πολιτικής επιστήμης – επικοινωνίας αλλά και οικονομικά. Οι σπουδές μου, μου επέτρεψαν να προχωρήσω αρχικά για 12 χρόνια στο Δήμο Λουτρακίου ως στέλεχος σε διευθυντικές θέσεις, σε διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες, που στη συνέχεια μου έδωσαν τα φτερά να προχωρήσω και παραπέρα, ως διευθυντής στον τομέα καταπολέμησης απάτης στην Εμπορική και στην ΑΛΦΑ Τράπεζα και στη συνέχεια στον δήμο. Άρα η πολιτική επιστήμη μου παρείχε τα εχέγγυα και τις γνώσεις για να μπορέσω να ανταπεξέλθω επαγγελματικά αλλά και πολιτικά αν θέλετε, ως Δήμαρχος.

Είναι τιμή για μένα να ασχολούμαι με το δήμο ως πρώτος πολίτης και είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι τα επόμενα χρόνια που θα είμαστε στο τιμόνι του Δήμου, θα προσφέρουμε αρκετά πράγματα.

Ποια είναι η αποστολή και οι βασικοί στόχοι σας ως Δήμαρχος της πόλης μας;

Πρώτον, βασικό μας μέλημα είναι να ομορφύνουμε την πόλη μας, να της δώσουμε μία άλλη αισθητική. Η πόλη της Κορίνθου πολεοδομικά και ρυμοτομικά, έχει το καλύτερο σχέδιο. Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη θάλασσα, πράγμα που δύσκολα συναντάς στην Ελλάδα. Πάσχουμε όμως στην αισθητική, δηλαδή τα κτίρια μας, δημόσια ή ιδιωτικά, τα σπίτια μας δεν είναι καλαίσθητα. Στόχος μας είναι να δώσουμε μια άλλη εικόνα στην πόλη μας, έτσι ώστε να είναι ελκυστική στους τρίτους, να έρχονται στην πόλη μας και να αντικρίζουν κάτι διαφορετικό, εντυπωσιακό. Πιστεύω ότι όλοι μαζί θα συμβάλλουμε – δήμος, δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς – έτσι ώστε να φτιάχνουμε σπίτια και δημόσια κτίρια με άλλη κουλτούρα και αισθητική. Παράλληλα, βασική μέριμνά μας είναι η κοινωνική πολιτική. Κανένας άστεγος, κανένας χωρίς τρόφιμα, κανένας να μη ζει στο περιθώριο της κοινωνικής μας ζωής. Είμαστε εδώ για να παράγουμε ένα πάρα πολύ σημαντικό κοινωνικό έργο. Έτσι, με διακριτικότητα λειτουργεί το κοινωνικό παντοπωλείο που προσφέρει τρόφιμα σε πολίτες που έχουν ανάγκη. Βασικός στόχος μας επίσης είναι να υλοποιήσουμε μεγάλα έργα αναπλάσεων. Μιας και είμαστε από την περιοχή του Συνοικισμού και της Αγίας Άννας, σας λέω ότι η είσοδος της πόλης θα αλλάξει ριζικά με το τέλος αυτής της τριετίας. Θα δείτε μία άλλη εικόνα από τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό και τα μπαζώματα του Αγίου Νικολάου όπου υπάρχει το υπαίθριο πάρκινγκ.

Ως μαθητές μας απασχολούν ιδιαίτερα τα ζητήματα που σχετίζονται με το χώρο των σχολείων. Πώς θα αντιμετωπίσετε τα προβλήματα των σχολείων; Για παράδειγμα στο δικό μας σχολείο οι αίθουσες διδασκαλίας δεν επαρκούν.

Εδώ έχουμε ένα βασικό θέμα καθώς οι αρμοδιότητες αυτές έχουν έρθει στον Δήμο, χωρίς όμως το Υπουργείο Παιδείας να δίνει και τους ανάλογους πόρους για να κατασκευαστούν, συντηρηθούν ή επεκταθούν τα κτιριακά συγκροτήματα. Βέβαια, σε γενικές γραμμές η κτιριακή υποδομή είναι καλή σε όλο τον Δήμο. Εξαιτίας όμως της αστυφιλίας δημιουργούνται προβλήματα στα σχολεία της πόλης μας, τα οποία δεν επαρκούν. Ουσιαστικά δεν επαρκούν οι αίθουσες διδασκαλίες κυρίως για τα πρακτικά μαθήματα όπως εργαστήρια για τα μαθήματα της Τεχνολογίας και της Πληροφορικής. Σημαντική είναι και η έλλειψη κατάλληλων χώρων άθλησης. Για να λυθούν αυτά τα προβλήματα πρέπει να υπάρχουν οι απαραίτητες πιστώσεις. Η εικόνα δεν είναι ιδιαίτερη τραγική αλλά σε μερικές περιπτώσεις όπως στον Συνοικισμό πρέπει να βρούμε κονδύλια για επεκτάσεις του σχολικού συγκροτήματος, έτσι ώστε να μην γίνονται τα μαθήματα σε αίθουσες προκάτ. Σε αυτό το σημείο έχω ένα ευχάριστο νέο να σας ανακοινώσω. Στο σχολείο σας θα τοποθετηθεί έως το τέλος του χρόνου ένα υπερσύγχρονο λυόμενο κλειστό γυμναστήριο, ένα στολίδι για την περιοχή μας, όπου θα μπορείτε να αθλείστε όχι μόνο κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου αλλά και μετά το πέρας των μαθημάτων.

Υπάρχουν άλλες πρωτοβουλίες που θα αναλάβετε στο χώρο της εκπαίδευσης;

Ας ξεκινήσουμε από την προσχολική εκπαίδευση και θα καταλήξουμε στο Πανεπιστήμιο. Είναι μία ευκαιρία να ακούσετε μερικά πράγματα. Για το νηπιαγωγείο, στόχος μας είναι εκτός από το πολυδύναμο νηπιαγωγείο στην περιοχή της Αγίας Άννας, να λειτουργήσει ένα διθέσιο νηπιαγωγείο στην οδό Δαμασκηνού. Ακόμα, προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε ακίνητο του ΟΑΕΔ στα Καλάμια, προκειμένου να λειτουργήσει ένα τριθέσιο ειδικό νηπιαγωγείο. Αυτή τη στιγμή το ειδικό νηπιαγωγείο συνλειτουργεί με το ειδικό δημοτικό σχολείο. Θεωρώ ότι σε δύο-τρία χρόνια θα έχει υλοποιηθεί. Ο Δήμος θα παραδώσει τον χώρο και το ίδρυμα Βαρδινογιάννη θα κατασκευάσει το σχολείο αυτό. Όσον αφορά τους παιδικούς σταθμούς, κατασκευάζονται ήδη δύο, ένας στο Σοφικό και ένας στα Αθίκια, ενώ στα άμεσα σχέδια μας είναι και η δημιουργία παιδικού σταθμού στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου. Ας δούμε τώρα τα Δημοτικά σχολεία. Ουσιαστικά δεν έχουμε ανάγκη ενός νέου δημοτικού σχολείου, αλλά στόχος μας τα επόμενα χρόνια είναι να κατασκευαστεί ένα δημοτικό σχολείο στην Ποσειδωνία, μία περιοχή που αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς και αυξάνεται ο αριθμός των κατοίκων της. Έτσι, θα αποσυμφορηθεί το 4ο και το 12ο του Συνοικισμού, αλλά και θα είναι καλύτερες οι συνθήκες για τα παιδιά που μένουν στην Ποσειδωνία. Παράλληλα, έχουν γίνει οι πρώτες ενέργειες για να δημιουργηθεί ένα υπερσύγχρονο, μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα, δημοτικό σχολείο, πάνω σε αρχαιολογικά ευρήματα στην Αρχαία Κόρινθο. Αυτό το σχολείο θα γίνει στο χώρο όπου βρίσκεται το Βαπτιστήριο της βυζαντινής περιόδου και θα υπάρχει η δυνατότητα να βλέπουμε ψηφιδωτά και άλλα ευρήματα πάνω από τζάμι. Για τα Γυμνάσια – Λύκεια όπως σας είπα δεν έχουμε ανάγκες για νέα κτίρια. Έχουμε ανάγκες όμως επεκτάσεων και βελτιώσεων. Επιτακτική είναι η ανάγκη για Λύκειο στο Λέχαιο και έχει ήδη ξεκινήσει η σχετική μελέτη. Ας πούμε λίγα λόγια και για το Πανεπιστήμιο, την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στην πόλη μας λειτουργούν δύο τμήματα. Το Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής που προχθές γιορτάσαμε τα 20 χρόνια από την ίδρυσή του και εδρεύει στο δημοτικό θέατρο της πόλεως και το άλλο είναι το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων που στεγάζεται με ενοίκιο στην σε κτίριο της οδού Αριστοτέλους. Παρόλο που δεν είναι στις υποχρεώσεις του Δήμου, προσπαθούμε να αγοράσουμε ένα ακίνητο απέναντι από τον σιδηροδρομικό σταθμό, ο οποίος θα χρησιμοποιείται από το Πανεπιστήμιο για να στεγαστούν δύο σχολές. Βέβαια θα χρειαστούν χρήματα για επισκευές και συντήρηση αλλά ο Δήμος κάνει μία υπερπροσπάθεια για να κρατήσει εδώ τις δύο πανεπιστημιακές σχολές, στο μέτρο που του αναλογεί. Κλείνοντας για το χώρο της εκπαίδευσης, θα αναφερθώ στο Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο που κατασκευάζεται δίπλα στο πολυδύναμο νηπιαγωγείο. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο έργο, για ένα στολίδι για όλο τον Νομό Κορινθίας.

Ας περάσουμε τώρα σε κάποιες ερωτήσεις σχετικά με την τοπική οικονομία και την τοπική αγορά. Πώς σκοπεύετε να υποστηρίξετε την τοπική οικονομία και την απασχόληση στην πόλη; Θεωρείτε ότι ο τουρισμός είναι ένας τομέας που πρέπει να ενισχυθεί και τι οφέλη θα έχουν οι κάτοικοι της πόλης;

Με τα έργα υποδομής και αναπλάσεων ουσιαστικά επενδύουμε στον τουρισμό. Πιστεύουμε ότι η Κόρινθος, που είναι ένας τόπος πολύ κοντά στην Αθήνα, είναι ένας ευλογημένος τόπος. Ήδη γίνονται αρκετά πράγματα στην πόλη μας. Δημιουργούνται δύο νέα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, ένα στην παραλία Καλάμια και το δεύτερο στην παραλία της Ποσειδωνίας. Εμείς από την πλευρά μας, ενισχύουμε αυτές τις προσπάθειες με μείωση των δημοτικών τελών, έτσι ώστε να μπορούν οι καταστηματάρχες να προσφέρουν τα προϊόντα/υπηρεσίες τους σε πιο προσιτές τιμές. Παράλληλα, μέσω των κανονισμών λειτουργίας προσπαθούμε να ενισχύσουμε τις επιχειρήσεις και να στραφούν προς καλαίσθητες παρεμβάσεις, στον Φλοίσβο, στα Καλάμια αλλά και στο κέντρο της πόλης. Όλοι οι επαγγελματίες έχουν την δυνατότητα μέσα από το δήμο και από τα προγράμματα που εντασσόμαστε να αναπτυχθούν. Αυτό συμβάλλει στην αύξηση των θέσεων εργασίας άρα στη μείωση της ανεργίας αλλά και στην αύξηση του τοπικού εισοδήματος. Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν αυξημένες ανάγκες σε τεχνικό προσωπικό από πολλές επιχειρήσεις, αλλά η προσφορά είναι μικρή και δεν μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες της αγοράς. Από την άλλη υπάρχει μεγάλη προσφορά σε ανειδίκευτους εργάτες, οι οποίοι δυστυχώς αντιμετωπίζουν προβλήματα απασχόλησης. Για αυτό θα πρέπει εσείς μετά το γυμνάσιο – λύκειο να ακολουθήσετε κάποιες σχολές μέσω επαγγελματικού προσανατολισμού για τις οποίες υπάρχει ζήτηση, Φυσικά. όλοι μας θέλουμε να τελειώσουμε τη νομική, ιατρική ή οικονομικές σχολές ως επί το πλείστον και στο τέλος μένουμε χωρίς δουλειά.

Θα μπορούσατε να μας πείτε λίγα λόγια παραπάνω σχετικά με το πως μπορεί να προωθηθεί ο τόπος μας ως τουριστικός προορισμός;

Όπως είπαμε, βασικό μας μέλημα είναι η ανάπτυξη του τουρισμού. Για να το επιτύχουμε αυτό έχει ήδη εγκριθεί η συμμετοχή μας σε τουριστικές εκθέσεις, μέσω συνεργασίας με άλλους φορείς όπως το Επιμελητήριο Ξενοδόχων και ο Εμπορικός Σύλλογος. Δημιουργούμε φυλλάδια προώθησης και ανάδειξης της πόλης μας σε 5 γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, ρώσικα, κινέζικα και γερμανικά). Φάρος ανάδειξης του τουρισμού μας είναι η Αρχαία Κόρινθος, το λίκνο του πολιτισμού μας, η ιστορική έδρα του Δήμου. Είναι ο τρίτος πόλος έλξης και επίσκεψης σε όλη την Ελλάδα μετά την Ακρόπολη και τις Μυκήνες. Παράλληλα, πρέπει να δημιουργήσουμε χώρους στάθμευσης και χώρους αναψυχής, έτσι ώστε η πόλη μας να είναι πιο ελκυστική και να παραμένουν οι τουρίστες εδώ. Θεωρώ πως θα τα καταφέρουμε. Ήδη άρχισε και κινείται πάρα πολύ καλά η περιοχή. Εύχομαι και ελπίζω να έχουμε και καλές τιμές για να έχουμε και μόνιμο κόσμο να μένει στην περιοχή μας και όχι μόνο να είναι για μία ώρα να δουν τα αρχαία και να φεύγουν.

Θεωρείτε πως η συνεργασία με άλλες ομάδες, φορείς και συλλόγους είναι σημαντική; Πώς σκοπεύετε να συνεργαστείτε μαζί τους για το κοινό καλό;

Είναι υποχρέωση του Δήμου να συνεργαστεί με όλους τους φορείς, είτε είναι κρατικοί, δηλαδή το δημόσιο, είτε είναι η περιφέρεια, είτε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, είτε είναι σύλλογοι και φορείς πολιτισμού, αθλητισμού, πυροπροστασίας, δασοπροστασίας κα. Γιατί; Ο Δήμος έχει ως στόχο να παράγει έργο για το καλό των δημοτών όπως άλλωστε και όλοι οι φορείς και σύλλογοι του τόπου μας. Άρα όλοι μαζί επιβάλλεται να έχουμε συνέργειες για να μπορέσουμε να αφήσουμε ένα θετικό αποτύπωμα στην πόλη και στον Δήμο. Ένα σημαντικό πρόβλημα της πόλης μας είναι η έλλειψη υποδομών άθλησης, πάρκων αναψυχής, ποδηλατoδρόμων για να κινούμαστε με ασφάλεια. Ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβετε προκειμένου να βελτιωθεί η καθημερινότητα των πολιτών; Στα συγκεκριμένα θέματα που μου θέτετε, είμαι σε θέση να σας πω πως τα μέτρα που έχουμε ήδη λάβει αρχίζουν ήδη και αποδίδουν. Για παράδειγμα όσον αφορά τον αθλητισμό, το γήπεδο του Συνοικισμού έρχεται στον Δήμο για πρώτη φορά στην ιστορία της πόλης μας. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι ομάδες της περιοχής, ο Κύψελος και ο Αστέρας Κορίνθου θα παίζουν πλέον στην φυσική τους έδρα. Το γήπεδο το δίνουμε στην κοινωνία. Το γήπεδο θα είναι ανοιχτό για όλους τους κατοίκους ως χώρος άθλησης. Μέσω συνεργασίας με την ποδοσφαιρική ομάδα της Κορίνθου στοχεύουμε στη βελτίωση και συντήρηση των αθλητικών υποδομών (τάπητας, αποδυτήρια, κερκίδα) του ιστορικού γηπέδου του Συνοικισμού και χρήση του από τα τοπικά σωματεία του Κύψελου και του Αστέρα Κορίνθου. Με αυτόν τον τρόπο αποσυμφορούνται τα γήπεδα του Λεχαίου, των Εξαμιλίων και της Αρχαίας Κορίνθου και ευνοούνται οι συνθήκες για το άθλημα γενικότερα.

Παράλληλα, γίνονται προσπάθειες, δημοπραττούμε τις επόμενες μέρες το 1ο κλειστό γυμναστήριο δίπλα στο υπάρχον. Το 2ο όπως σας είπα θα λειτουργήσει στο σχολείο σας. Η υπάρχουσα τέντα θα μεταφερθεί στην Αρχαία Κόρινθο για να καλύψει τις τοπικές ανάγκες όχι μόνο των Συλλόγων αλλά και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, όπου αθλούνται πολλά παιδιά με πρωτεργάτη τον Αργύρη Καμπούρη, τον παλιό πρωταθλητή του μπάσκετ, ο οποίος αφιλοκερδώς προσφέρει τις υπηρεσίες του. Παράλληλα κατασκευάζουμε έναν νέο χλοοτάπητα για το γήπεδο της Κορίνθου, τον πιο σύγχρονο στην Ελλάδα μετά το γήπεδο της ΑΕΚ. Τέλος, στόχος μας είναι να εκσυγχρονίσουμε τα γήπεδα των Αθικίων και της Ξυλοκέριζας με την τοποθέτηση και εκεί νέου χλοοτάπητα.

Ας περάσουμε τώρα σε έναν ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα, αυτόν της κοινωνικής πολιτικής. Δυστυχώς, υπάρχουν νοικοκυριά τα οποία δυσκολεύονται οικονομικά και δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. Υπάρχουν τρόποι να στηριχτούν από το Δήμο αυτές οι οικογένειες και αν ναι με ποιον τρόπο;

Σας έδωσα προηγουμένως ένα μήνυμα, ότι είναι ένα ευαίσθητο θέμα που αγγίζει την δημοτική αρχή. Κι εμείς είμαστε άνθρωποι της γειτονιάς, μισθοσυντήρητοι και βλέπουμε τους συμπολίτες μας που μοχθούν. Μέχρι σήμερα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν είτε μέσω του κοινωνικού παντοπωλείου του δήμου, όπου ενισχύονται οικογένειες μία φορά το δίμηνο με προϊόντα βασικής ανάγκης, χωρίς φυσικά να είναι ορατό το που πάνε, πως πάνε, πώς τα παίρνουν. Η προσπάθεια αυτή ενισχύεται με μερίδες φαγητού που μας παρέχει η Motor Oil και ο Δήμος τις διανέμει σε οικογένειες που έχουν ανάγκη αλλά και με μερίδες φαγητού που περισσεύουν από τους παιδικούς σταθμούς. Για να ενισχύσουμε οικογένειες με χαμηλό εισόδημα μηδενίσαμε τα τροφεία τους στους παιδικούς σταθμούς. Παράλληλα, μειώσαμε τα δημοτικά τέλη στις λαϊκές αγορές έτσι ώστε να βοηθήσουμε τους παραγωγούς της περιοχής μας. Τα δημοτικά τέλη μειώθηκαν αρκετά και πιστεύω ότι αυτό θα βοηθήσει στο μέτρο του δυνατού τους συμπολίτες μας για να ανταπεξέλθουν.

Κανένας άστεγος, κανένας χωρίς τρόφιμα, κανένας να μη ζει στο περιθώριο της κοινωνικής μας ζωής. Είμαστε εδώ για να παράγουμε ένα πάρα πολύ σημαντικό κοινωνικό έργο.

Επιπρόσθετα, εδώ και 12 χρόνια έχει δημιουργηθεί ο θεσμός των κοινωνικών φροντιστηρίων. Τι είναι το κοινωνικό φροντιστήριο; Σε μία αίθουσα στο 1ο Δημοτικό Σχολείο παραδίδονται δωρεάν μαθήματα σε μαθητές που δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε σε κάποιο φροντιστήριο για να ενισχύσουν τις γνώσεις τους. Σκεφτόμαστε μάλιστα να το επεκτείνουμε και στην περιφέρεια. Το κοινωνικό φροντιστήριο του Δήμου οφείλει την ύπαρξή του στους εθελοντές καθηγητές. Πρόκειται κυρίως για συνταξιούχους καθηγητές που έχουν τη διάθεση να προσφέρουν αλλά και καθηγητές πτυχιούχους φιλολόγους, μαθηματικούς και θετικών επιστημών. Αυτή τη χρονιά δεχτήκαμε 87 αιτήσεις και σήμερα φοιτούν περί τα 80 παιδιά, τα οποία δεν πληρώνουν δίδακτρα, είναι δωρεάν. Εθελοντισμός είναι η λέξη κλειδί. Για αυτό πρέπει να ευχαριστήσουμε τους 20 περίπου καθηγητές που προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες, τις γνώσεις και την εμπειρία τους στους μαθητές. Σε αυτόν τον θεσμό ο Δήμος συμβάλλει μέσω του Συλλόγου Φίλων Κοινωνικών Φροντιστηρίων και καλύπτουμε έξοδα όπως η γραφική ύλη και άλλα λειτουργικά έξοδα. Φυσικά ευχόμαστε να μην υπήρχε η ανάγκη για τη λειτουργία του θεσμού και να μπορούσε η δημόσια παιδεία να καλύπτει τις ανάγκες των μαθητών ή να μην δυσκολεύονταν οι οικογένειες οικονομικά και να πήγαιναν τα παιδιά σε φροντιστήρια. Δυστυχώς όμως η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν οικογένειες με τεράστιες οικονομικές δυσκολίες και έτσι είναι επιτακτική η ανάγκη λειτουργίας του κοινωνικού φροντιστηρίου.

Και τώρα δύο ερωτήσεις σχετικά με τη δική μας περιοχή, τον Συνοικισμό. Ποιες είναι οι προτεραιότητες σας για την περιοχή; Γνωρίζουμε ότι στα άμεσα σχέδια σας είναι η δημιουργία του Μουσείου Μικρασιατών και Προσφυγικών κειμηλίων, στο οποίο έχετε ήδη αναφερθεί. Θα μπορούσατε να μας πείτε περισσότερα για το έργο του αυτό και πως θα συμβάλλει στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ιστορίας των Μικρασιατών;

Θα αναφερθώ στην ευρύτερη περιοχή όχι μόνο στον Συνοικισμό που είναι το κέντρο, αλλά και στην Καλλιθέα, τη Νεάπολη, την Αγία Άννα και την Ποσειδωνία. Αυτές οι περιοχές αποτελούν τον 2ο εκλογικό τομέα. Τι σκεφτόμαστε; Είπαμε δύο βασικά πράγματα. Πήραμε ήδη την πρώτη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για το Μουσείο Μικρασιατών και Προσφυγικών Κειμηλίων ή όπως το ονομάσαμε τώρα Πολιτιστικό Κέντρο Μικρασιατικής Μνήμης. Πρόκειται για την κατασκευή ενός διώροφου, Δημοτικού Κτιριακού Συγκροτήματος – ΜΟΥΣΕΙΟΥ στη συμβολή των δημοτικών οδών Λεωφ. Ιωνίας και Λουτρακίου, ενώ διαθέτει και υπόγειο. Στον έναν όροφο θα είναι τα εκθέματα “μικρασιατικής μνήμης”, τα οποία έχει ήδη η Μικρασιατική Στέγη Κορίνθου, όπως φωτογραφικό υλικό, βιβλία, τιμαλφή, κεντήματα, εικόνες, οικιακά σκεύη και άλλα αντικείμενα. Το Μουσείο θα ανήκει στον Δήμο αλλά θα το διαχειρίζεται η Μικρασιάτικη Στέγη που έχει τη δυνατότητα αλλά κυρίως την κουλτούρα, τη διάθεση και τη δυνατότητα προσφοράς. Ο Δήμος θα αναλάβει τις προθήκες για τα εκθέματα όπως ορίζονται από τη νομοθεσία, τα εκθέματα θα καταγραφούν, θα γίνουν τα σχετικά πιστοποιητικά παράδοσης και παραλαβής και θα λειτουργεί ως μουσείο μικρασιατικών και προσφυγικών κειμηλίων. Ο άλλος όροφος θα λειτουργεί ως χώρος εκδηλώσεων των Μικρασιατών και των Ποντίων, που είναι ως επί το πλείστον κάτοικοι του Συνοικισμού, για θεατρικές παραστάσεις και άλλα δρώμενα.

cover_news (400 x 220 px)

Δεν σας κρύβω ότι είναι επιθυμία μου να δημιουργηθεί στον συγκεκριμένο χώρο και ένα γραφείο όπου θα μπορώ να πηγαίνω μία φορά στις 15 ημέρες και να μπορώ να συζητώ με τους πολίτες για τα καθημερινά προβλήματα της περιοχής. Το δεύτερο είναι το ιστορικό γήπεδο του Άρη Κορίνθου, όπως το ξέραμε παλιά. Φανταστείτε έγω έχω παίξει εκεί 14 χρόνια. Το γήπεδο το έχει η ομάδα του ΠΑΣ Κόρινθος και δυστυχώς τα τελευταία 5 χρόνια δεν χρησιμοποιείται από κανένα σωματείο, αθλητή ή κάτοικο. Ο Δήμος αναλαμβάνει τα έξοδα λειτουργίας, αλλάζει ο τάπητας, τοποθετούνται καθίσματα και βελτιώνονται τα αποδυτήρια. Επίσης, σημαντικό έργο είναι η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου από την περιοχή των μπαζωμάτων του Αγίου Νικολάου μέχρι τα όρια του Δήμου μας με το Λουτράκι στην περιοχή της Ποσειδωνίας. Χθες, βρέθηκα στην Τρίπολη όπου συζήτησα με τον Περιφερειάρχη το συγκεκριμένο ζήτημα για τη χρηματοδότηση του έργου. Στόχος είναι να επεκταθεί ο παραλιακός πεζόδρομος μέχρι τα όρια του δήμου κορινθίων στο λιμενοβραχίονα του Ισθμού. Θα είναι ένας παραλιακός πεζόδρομος αντίστοιχος με τα Καλάμια για να απολαμβάνουν και οι κάτοικοι του Συνοικισμού και της Ποσειδωνίας τον παραλιακό τους περίπατο. Αυτό θα δώσει τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή, θα δημιουργηθούν καταστήματα και θα προκύψουν νέες θέσεις εργασίας. Στη Νεάπολη και στην Καλλιθέα είμαστε υποχρεωμένοι να ανοίξουμε δρόμους και πλατείες. Μέσα στο 2024 θα έχουμε περισσότερους, πολλοί έχουν ανοίξει αλλά μένουν πολύ περισσότεροι. Για να υλοποιηθούν αυτά τα έργα πρέπει να καταβληθούν αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες. Ο Δήμος όμως δεν είναι ανεξάντλητος πόρων ενώ πρέπει να περιμένουμε να ολοκληρωθούν κάποια έργα που σχετίζονται με την αποχέτευση των ομβρίων λυμάτων, με κολώνες της ΔΕΗ που πρέπει να μετακινηθούν κ.α. Είναι μία διαδικασία που την προχωράμε για την περιοχή μας, η διαφορά θα είναι εμφανής τα επόμενα χρόνια. Πράγματι οι δρόμοι έχουν πολλές κακοτεχνίες. Ο κεντρικός δρόμος στην περιοχή μας, ο οποίος έχει ανοίξει κατά τα τρία τέταρτα, δεν έχει καλό οδόστρωμα. Πρέπει πρώτα όμως όπως σας είπα να ολοκληρωθούν άλλες υποδομές και στη συνέχεια να ρίξουμε άσφαλτο. Όσον αφορά το φωτισμό, έχετε δίκιο. Το έργο συντήρησης έχει ανατεθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή σε ιδιώτη, ο οποίος υποχρεούται να ελέγχει και να αλλάζει τις λάμπες. Δυστυχώς όμως δεν τηρεί τους όρους ανάθεσης και για το λόγο αυτό πρέπει να προχωρήσουμε σε άλλα μέτρα, όπως να τον υποχρεώσουμε να καταβάλει τις αναγκαίες αποζημιώσεις ή να κηρυχθεί έκπτωτος.

Κύριε Δήμαρχε, σας ευχαριστούμε πολύ. Έχουμε ολοκληρώσει με τις ερωτήσεις μας. Θα θέλατε να συμπληρώσετε κάτι ή να στείλετε το δικό σας μήνυμα στους αναγνώστες της εφημερίδας μας;

Καταρχήν θέλω να σας ευχαριστήσω και πάλι, μετά τη συγκινητική μου αναφορά στην αρχή. Είναι η πρώτη συνέντευξη που δίνω, σε μαθητές του Συνοικισμού. Έχω δώσει χιλιάδες συνεντεύξεις αυτά τα 30 χρόνια αλλά αυτή τη φορά είναι μεγάλη η χαρά μου. Βλέπω το 4ο Γυμνάσιο να μεγαλουργεί και με επικεφαλής τον Διευθυντή του σχολείου, τον φίλο μου Μάριο Γεωργιάδη και τις αγαπημένες καθηγήτριες παίρνετε μια σημαντική πρωτοβουλία. Οι ερωτήσεις που μου απευθύνατε καλύπτουν όλο το φάσμα της πολιτικο-κοινωνικής και οικονομικής ζωής του Συνοικισμού και της πόλης. Θέλω να σας δώσω πολλά συγχαρητήρια και να σας ευχαριστήσω που με ακούσατε. Ήταν πάρα πολύ τιμητικό για εμένα να συζητήσω μαζί σας.

Οι ερωτήσεις που μου απευθύνατε καλύπτουν όλο το φάσμα της πολιτικο-κοινωνικής και οικονομικής ζωής του Συνοικισμού και της πόλης. Θέλω να σας δώσω πολλά συγχαρητήρια και να σας ευχαριστήσω που με ακούσατε. Ήταν πάρα πολύ τιμητικό για εμένα να συζητήσω μαζί σας.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog