Σε άμεση επιτήρηση από τις ευρωπαϊκές αρχές τίθεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ, μετά από διαπιστώσεις σοβαρής ανεπάρκειας στις τελευταίες διαχειριστικές περιόδους.
Η απόφαση των ευρωπαϊκών αρχών να θέσουν τον ελληνικό Οργανισμό Πληρωμών, υπό επιτήρηση και μάλιστα για ένα διάστημα 12 μηνών, δείχνει ότι το κακό με τις πληρωμές έχει παραγίνει και θέτει σε πραγματικό κίνδυνο τις κοινοτικές ενισχύσεις.
Να σημειώσουμε πως όλοι όσοι γνωρίζουν τη λειτουργία των ευρωπαϊκών οργάνων, καταλαβαίνουν ότι τέτοιου είδους αποφάσεις δεν λαμβάνονται κάθε μέρα, αλλά αντίθετα, σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις οι Βρυξέλλες αναλαμβάνουν την ευθύνη επιτήρησης οργανισμών και μάλιστα αυτή της μορφής, οι οποίοι μάλιστα έχουν λάβει πιστοποιήση ως προς την καταλληλότητά τους από τις ίδιες τις ευρωπαϊκές αρχές.
«Σήμερα έχουμε ένα υψηλότατο ποσοστό ακρίβειας σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά θέλουμε ακόμα υψηλότερο.
Έχουμε δρόμο ακόμα μπροστά μας για να νοικοκυρέψουμε πλήρως τον Οργανισμό», είπε χθες από τις Σέρρες ο Λευτέρης Αυγενάκης, τονίζοντας ότι αποτελεί προσωπικό του στοίχημα να μπει τάξη και νοικοκυροσύνη στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Μόνο που σε σήμερα τέθηκε ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε άμεση επιτήρηση από τις ευρωπαϊκές αρχές και μάλιστα μετά από διαπιστώσεις σοβαρής ανεπάρκειας στις τελευταίες διαχειριστικές περιόδους.
Οι σοβαρές ελλείψεις μάλιστα θέτουν υπό αμφισβήτηση τα κριτήρια διαπίστευσης του εγχώριου Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει και για την ποιότητα στη διαχείριση των κοινοτικών πόρων.
Η απόφαση των ευρωπαϊκών αρχών να θέσουν τον ελληνικό Οργανισμό Πληρωμών, υπό επιτήρηση για διάστημα 12 μηνών, δείχνει πολύ καθαρά ότι το κακό με τις πληρωμές έχει παραγίνει και θέτει σε πραγματικό κίνδυνο τις κοινοτικές ενισχύσεις.
Όσοι γνωρίζουν τη λειτουργία των ευρωπαϊκών οργάνων ξέρουν καλά ότι τέτοιου είδους αποφάσεις δεν λαμβάνονται κάθε μέρα.
Αντίθετα, είναι πολύ λίγες οι περιπτώσεις στις οποίες οι Βρυξέλλες αναλαμβάνουν την ευθύνη επιτήρησης οργανισμών αυτή της μορφής, οι οποίοι σημειωτέον, κάποια στιγμή, έχουν λάβει και πιστοποιήσεις ως προς την καταλληλότητά τους από τις ευρωπαϊκές αρχές.
Σύμφωνα με την επιστολή της DG AGRI προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ, το τελευταίο διάστημα, ένα ή περισσότερα από τα κριτήρια διαπίστευσης που έχουν ορισθεί δεν τηρούνται πλέον ή είναι τόσο σοβαρά ανεπαρκή που είναι πιθανό να επηρεάσουν την ικανότητα το Οργανισμού να ανταποκριθεί με επάρκεια στα καθήκοντά του.
Κατά συνέπεια, η ευρωπαϊκή αρχή κρίνει σκόπιμο τον επανέλεγχο της διαπίστευσης του ΟΠΕΚΕΠΕ για διάστημα 12 μηνών, ζητώντας παράλληλα την άμεση κατάρτιση σχεδίου αποκατάστασης των ελλείψεων που έχουν διαπιστωθεί.
Στην επιστολή αναφέρεται πως η έλλειψη επαρκών, αποτελεσματικών και άμεσων διορθωτικών ενεργειών μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την ολοκληρωτική ανάκληση της διαπίστευσης του ΟΠΕΚΕΠΕ και ζητάει η πρώτη «τεχνική συνάντηση» επ’ αυτού, να γίνει διαδικτυακά στις 28 Μαίου 2024.
«Οι πρόσφατες πληρωμές για τα “οικολογικά σχήματα” έχουν εγείρει διαμαρτυρίες στις τάξεις των αγροτών διότι σε πολλές περιπτώσεις τα ποσά που έλαβαν ήταν κατώτερα των προσδοκιών τους.
Τα “οικολογικά σχήματα”, που κατ’ ουσίαν αντικατέστησαν το “πρασίνισμα” της προηγούμενης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), με στόχο αποτελεσματικότερες δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, στην πράξη αποδείχτηκαν πολύπλοκα, επέφεραν διοικητικό άχθος και μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να βοηθούν στην απρόσκοπτη απόδοση των ενισχύσεων προς τους αγρότες.
Η χώρα, χάρις στην προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, διατήρησε τους ευρωπαϊκούς πόρους των αγροτικών κονδυλίων, όταν άλλες χώρες είχαν περικοπές στην νέα ΚΑΠ.
Καθώς, ενώ οι πόροι παραμένουν ίδιοι, ωστόσο, οι πληρωμές ήταν κατώτερες των αναμενόμενων για πολλούς αγρότες, θεωρώ ότι άμεσα θα πρέπει να υπάρξουν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διορθωτικές κινήσεις, και επιπλέον να δρομολογηθούν τάχιστα απλοποιήσεις στα οικολογικά σχήματα.
Τέλος, οι αγρότες δικαιούνται την πλήρη αλήθεια.
Θα λαμβάνουν το ίδιο ύψος άμεσων ενισχύσεων και την νέα προγραμματική περίοδο της ΚΑΠ, όπως την προηγούμενη;
Αν όχι γιατί;
Που κατευθύνθηκαν οι σχετικοί πόροι;
Υπήρξαν ολιγωρίες που οδήγησαν σε αυτή την δυσάρεστη πραγματικότητα;
Και κυρίως, μπορεί και πώς να υπάρξει ουσιαστική διόρθωση στις πληρωμές των άμεσων ενισχύσεων του χρόνου, ώστε οι αγρότες να μην έχουν απώλεια εισοδήματος σε σχέση με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο της ΚΑΠ;»