Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Σε λειτουργία η εφαρμογή «MyCoast» για καταγγελίες κατάληψης παραλιών

Τα πρόστιμα για τους παραβάτες είναι αυστηρά και κυμαίνονται μεταξύ 2.000 και 60.000 ευρώ, ενώ οι κυρώσεις προβλέπουν έως και την άρση της άδειας παραχώρησης ή την οριστική αφαίρεσή της.

- Advertisement -

Διαθέσιμη για όλα τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα είναι από σήμερα η εφαρμογή «MyCoast», παρέχοντας τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη που βρίσκεται σε μια παραλία, να ελέγχει εάν ο χώρος που καταλαμβάνεται από ομπρέλες και ξαπλώστρες λειτουργεί νόμιμα.
Τη νέα ψηφιακή εφαρμογή «MyCoast», μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν (ανώνυμα ή επώνυμα) να καταγγέλλουν ηλεκτρονικά τις αυθαιρεσίες στις παραλίες, παρουσίασαν χθες οι υπουργοί Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Όπως ανέφεραν, όλα τα δεδομένα της μίσθωσης μιας παραλίας και ειδικότερα τα τετραγωνικά μέτρα που μπορεί να τύχουν εκμετάλλευσης, θα εμφανίζονται αμέσως στην οθόνη του κινητού, ώστε κάποιος να διακρίνει αν υπάρχει κατάχρηση. Στους χάρτες της εφαρμογής θα αποτυπώνονται συνολικά περίπου 7.700 μισθώσεις (1.200 περισσότερες από πέρυσι).

Η εφαρμογή «MyCoast» είναι ήδη έτοιμη για χρήση και σύμφωνα με τον κ. Παπαστεργίου, διατίθεται δωρεάν από το App Store και το Google Play. Σε περίπτωση που κάποιος διαπιστώσει μια κατάχρηση, θα μπορεί να κάνει ηλεκτρονική καταγγελία ώστε να επιληφθούν αμέσως οι αρμόδιες αρχές (δήμοι, αστυνομία και Κτηματικές Υπηρεσίες του δημοσίου) για τα περαιτέρω (πρόστιμα, επανόρθωση της νομιμότητας κ.λ.π.).

Όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, όλοι οι διαγωνισμοί για την εκμετάλλευση των παραλιών γίνονται ηλεκτρονικά και κεντρικά, για να αποφεύγονται φαινόμενα παράτυπης παραχώρησης, ενώ για τους ελέγχους θα χρησιμοποιούνται και σύγχρονα τεχνολογικά μέσα (drones κ.λ.π). Παράλληλα, όποιος αναλαμβάνει να εγκαταστήσει ομπρέλες και ξαπλώστρες σε μια παραλία, έχει την υποχρέωση να διαθέτει ναυαγοσώστη, καθώς και να αφήνει το 50% της παραλίας ελεύθερο στους πολίτες που θέλουν να έχουν τα δικά τους πράγματα.

Σημειώνεται, ότι πέρυσι υπό την πίεση του «κινήματος της πετσέτας» έγιναν 4.500 έλεγχοι και διαπιστώθηκαν 1.750 παραβάσεις.

Τα πρόστιμα για τους παραβάτες είναι αυστηρά και κυμαίνονται μεταξύ 2.000 και 60.000 ευρώ, ενώ οι κυρώσεις προβλέπουν έως και την άρση της άδειας παραχώρησης ή την οριστική αφαίρεσή της.

Πώς λειτουργεί η εφαρμογή

Ανοίγοντας την εφαρμογή «MyCoast», ο πολίτης θα μπορεί να εντοπίσει την περιοχή ενδιαφέροντος είτε με αναζήτηση στο χάρτη της εφαρμογής, είτε «σκανάροντας» το QR code της παραχώρησης, που θα είναι αναρτημένος υποχρεωτικά σε πινακίδα στην παραλία. Με τον εντοπισμό της περιοχής, εμφανίζεται στην οθόνη του κινητού το πολύγωνο της παραχώρησης και τα στοιχεία της (τοποθεσία, έναρξη – λήξη μίσθωσης, χρήση, εμβαδόν). Αν ο πολίτης διαπιστώσει αυθαίρετη κατάληψη έκτασης ή και παρακώλυση ελεύθερης πρόσβασης, μπορεί να υποβάλει τις προαναφερόμενες καταγγελίες μέσω της εφαρμογής, επιλέγοντας τη συγκεκριμένη παραχώρηση ή το συγκεκριμένο σημείο στο χάρτη, εάν δεν υπάρχει ενεργή παραχώρηση.

Ο χρήστης προσδιορίζει τον λόγο της καταγγελίας, εισάγει μια συνοπτική περιγραφή του προβλήματος και επιλέγει εάν η καταγγελία θα υποβληθεί ανώνυμα ή επώνυμα. Στη δεύτερη περίπτωση, απαιτείται η σύνδεσή του με προσωπικούς κωδικούς taxisnet για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Σημειώνεται, ότι την ίδια μέρα θα μπορεί να υποβληθεί μόνο μια καταγγελία, ανά τύπο παράβασης, από την ίδια συσκευή και για την ίδια παραχώρηση. Η καταγγελία θα πρέπει να υποβληθεί από κινητή συσκευή που βρίσκεται κοντά στο σημείο της εν λόγω παραχώρησης. Εάν δεν είναι δυνατή η υποβολή καταγγελίας μέσω της εφαρμογής, οι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιούν οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέσο ενώπιον οποιασδήποτε δημόσιας αρχής, η οποία υποχρεούται να την διαβιβάσει αυθημερόν στην αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία.

Οι Κτηματικές Υπηρεσίες μπορούν να εξετάζουν τις καταγγελίες αφού τις κατηγοριοποιήσουν αναλόγως του πλήθους τους ανά θέση, της βαρύτητας της φερόμενης παραβίασης των όρων της παραχώρησης, του ορισμένου ή αορίστου περιεχομένου τους ή του επώνυμου ή ανώνυμου χαρακτήρα τους.

Με βάση τις καταγγελίες, ελέγχους μπορούν να κάνουν οι Δήμοι, η Αστυνομία και οι κτηματικές υπηρεσίες. Τα πρόστιμα θα επιβάλλονται από τις κτηματικές υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για την προστασία της δημόσιας περιουσίας.

tanea.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog