Καταβάλλονται σήμερα στους παραγωγούς του νομού μας οι αποζημιώσεις για τις ζημιές που υπέστησαν το έτος 2023.
Το χειρότερο έτος όλων των εποχών στην ιστορία του ΕΛΓΑ και μάλλον στην ιστορία της χώρας από πλευράς ζημιών στην αγροτική παραγωγή.
Μετά την κοινοποίηση των πορισμάτων, επικοινώνησα με πολλούς παραγωγούς, εισπράττοντας ένα γενικό αίσθημα ικανοποίησης.
Είχα την εικόνα αυτή σε αδρές γραμμές, λόγω της συστηματικής συνεργασίας μου μέχρι πρόσφατα με τους ανθρώπους του ΕΛΓΑ στο Υποκατάστημα της Πάτρας και προεχόντως με την Επόπτρια Κορινθίας για το εκτιμητικό έργο στον νομό.
Παρά ταύτα, έχει άλλη αξία όταν η εικόνα αυτή επιβεβαιώνεται από τους ίδιους τους παραγωγούς αλλά και από το σημαντικό ύψος των αποζημιώσεων που αγγίζουν τα 34.000.000€.
Έχουν παρέλθει ήδη επτά μήνες, διατηρείται όμως πολύ καθαρά στη μνήμη μου η αγωνία των παραγωγών αμέσως μετά τις καταστροφικές θεομηνίες Daniel kai Elias.
Κατανοώντας το μέγεθος της καταστροφής στην Θεσσαλία και την ανάγκη αποκατάστασής της κατά προτεραιότητα, μου μετέδιδαν έντονο τον φόβο τους ότι, παρά τις μεγάλες ζημιές που και οι ίδιοι υπέστησαν, δεν θα λάβουν ικανοποιητικές αποζημιώσεις.
Ήταν πολύ λογική τόσο η αγωνία τους για το αν υπάρχουν χρήματα για επαρκείς αποζημιώσεις όσο και η δυσπιστία τους όταν για να τους εμψυχώσω, περιοδεύοντας τότε στις περισσότερο πληγείσες περιοχές του νομού, τους έλεγα ότι οι θεομηνίες Daniel και Elias και οι καταστροφικές συνέπειές τους στον θεσσαλικό κάμπο δεν θα έχουν απαραίτητα αρνητικό αποτύπωμα στην Κορινθία.
Ως Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ γνώριζα ότι ο προϋπολογισμός του Οργανισμού δεν μπορούσε να αντέξει το βάρος των ζημιών από τις άνευ προηγουμένου έντονες βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις του περασμένου Σεπτεμβρίου και ότι η κατάστρωση ενός ad hoc προγράμματος κρατικών ενισχύσεων με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν μονόδρομος για να αποζημιωθούν οι παραγωγοί της Θεσσαλίας.
Από την στιγμή που η άποψη αυτή επικράτησε, πολύ γρήγορα με την κατάλληλη επιχειρηματολογία η Θεσσαλία συμπαρέσυρε στο προστατευτικό της δίχτυ και την Κορινθία, δηλαδή τον νομό με τις αμέσως μεγαλύτερες ζημιές, επιφέροντας παράλληλα σημαντική ελάφρυνση στον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ.
Πολλοί παραγωγοί μού έχουν εκφράσει την ευαρέσκειά τους για την ένταξη της Κορινθίας στην κοινή υπουργική απόφαση για τις θεομηνίες Daniel και Elias, γιατί η αποζημίωσή τους δεν θα υπολογιστεί με βάση τον κανονισμό του ΕΛΓΑ και ως εκ τούτου δεν θα υποστούν την γνωστή περικοπή του ποσοστού 15%.
Το ευεργέτημα αυτό έχει προφανή, μετρήσιμη και χειροπιαστή αξία, η οποία όμως είναι δευτερεύουσα σε σχέση με την βασική ωφέλεια που ο νομός μας αντλεί από την ίδια την ένταξή του στην ΚΥΑ για τις θεομηνίες Daniel και Elias.
Και τούτο διότι, αν δεν είχαμε ενταχθεί ως νομός Κορινθίας στην εν λόγω υπουργική απόφαση, αν δηλαδή εφαρμόζαμε τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, θα αποζημιωνόμασταν από τον προϋπολογισμό του και όχι από την πίτα των 260.000.000 ευρώ που συνιστούν τον προϋπολογισμό της ΚΥΑ για τις θεομηνίες Daniel και Elias.
Επειδή δε ο προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ του έτους 2023 δεν ήταν αρκετός για να καλύψει τις λοιπές εκτεταμένες ζημιές στην παραγωγή της επικράτειας, αναπόφευκτα θα οδηγούμασταν στην καταβολή τμηματικών αποζημιώσεων, όπως άλλωστε κάποια δεδομένη στιγμή μας εισηγήθηκαν στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ οι υπηρεσιακοί του Οργανισμού, εισήγηση την οποία απορρίψαμε.
Έτσι, ο παραγωγός που αύριο θα λάβει 20.000€ κατ’ εφαρμογή της ΚΥΑ για τις θεομηνίες Daniel και Elias, πιθανότατα δεν θα έπαιρνε ούτε τα μισά, αν αποζημιωνόταν από τον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ με βάση τον κανονισμό του.
Θα ανέμενε δε το επόμενο ή το μεθεπόμενο έτος για να λάβει το σύνολο της αποζημίωσής του και αυτό μετά από περικοπή του ποσοστού 15% που προβλέπει ο κανονισμός του Οργανισμού.
Αφού ήταν γραφτό να υποστούμε τις μεγάλες αυτές ζημιές, είναι παρήγορο ότι καταφέραμε τουλάχιστον να λάβουμε ικανοποιητικές αποζημιώσεις.
Ειλικρινής δε ευχή όλων μας, όλη η φετινή παραγωγή να φτάσει αυτούσια και με τους καλύτερους όρους στον προορισμό της, δηλαδή στους καταναλωτές εντός και εκτός Ελλάδας.