Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου, 2025

Και ο δήμος Κηφισιάς «στα κάγκελα» με τον Κορίνθιο υφυπουργό Νίκο Ταγαρά

Ακόμα ένας Δήμος της Περιφέρειας Αττικής μπαίνει στη μάχη για το μπόνους στα ύψη των κτιρίων που δίνει η συνδυαστική χρήση των άρθρων 10 και 15 του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού.

- Advertisement -

Πρόκειται για τον Δήμο Κηφισιάς, ο οποίος εξέδωσε την απόφαση για το πάγωμα των οικοδομικών αδειών ακολουθώντας τα παραδείγματα των Δήμων Αλίμου, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και Παπάγου-Χολαργού, οι οποίοι αντιδρούν σθεναρά στις διατάξεις του ΝΟΚ.

Πιο συγκεκριμένα, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κηφισιάς έδωσε το πράσινο για το πάγωμα των αδειών που κάνουν χρήση των ευνοϊκών όρων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ).

Μάλιστα, στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι από τις 29 Φεβρουαρίου βρίσκονταν σε εκκρεμότητα 388 αιτήσεις για έκδοση σχετικών οικοδομικών αδειών.

Τονίζεται, δε, ότι η εφαρμογή των ευνοϊκών ρυθμίσεων του νέου οικοδομικού κανονισμού έχουν ήδη προκαλέσει σημαντική περιβαλλοντική επιβάρυνση στο Δήμο.

Αυτή κλιμακώνεται τόσο με την έκδοση αδειών κατεδάφισης επί οικοπέδων με μικρή υφιστάμενη δόμηση (μονοκατοικίες, διπλοκατοικίες), προκειμένου να εκδοθούν οικοδομικές άδειες με τη δυνατότητα υπερ-δόμησης που προσφέρουν οι αντισυνταγματικές, όπως τις χαρακτηρίζει ο Δήμος Κηφισιάς, διατάξεις του ΝΟΚ, όσο και με την έκδοση νέων οικοδομικών αδειών στο πλήθος των αδόμητων οικοπέδων των δημοτικών μας ενοτήτων συμπεριλαμβανομένων και των περιοχών των νέων εντάξεων.

Επιπλέον, ο Δήμαρχος Κηφισιάς Βασίλης Ξυπολυτάς σε δηλώσεις του σχετικά με το ΝΟΚ υιοθετεί σκληρή γλώσσα καθώς αναφέρει «μεταξύ άλλων ότι υπονομεύεται, το πολεοδομικό κεκτημένο του Δήμου και υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής», ενώ προσθέτει ότι δεν θα επιτρέψουμε την «τσιμεντοποίηση» του προαστίου μας, γιατί αγαπάμε τον τόπο που ζούμε και θέλουμε να τον προφυλάξουμε. Και θα το κάνουμε με οποιοδήποτε κόστος».

Η διαμάχη του υπουργείου Περιβάλλοντος με τους Δήμους
Το «αντάρτικο» των Δήμων ξεκίνησε από την προσφυγή του Δήμου Αλίμου στο ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του ΝΟΚ με το Ε’ Τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου να δικαιώνει τον Δήμο και να στέλνει την υπόθεση στην Ολομέλεια. Επιπλέον ο Δήμος Αλίμου έχει προχωρήσει στο πάγωμα των οικοδομικών αδειών που κάνουν χρήση των διατάξεων του ΝΟΚ.

Στα χνάρια του Δήμου Αλίμου ακολούθησε ο Δήμος Βάρης-Βουλιαγμένης, ο οποίος προχώρησε στο μπλόκο των οικοδομικών αδειών από τις 20 Μαρτίου με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το υπουργείο περιβάλλοντος αντέδρασε στις παραπάνω κινήσεις και εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι μόνο αυτό και πιο συγκεκριμένα ο υφυπουργός Νίκος Ταγαράς είναι αρμόδιος για την αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών.

Επίσης, τονιζόταν ότι οι Δήμοι πρέπει να μην κινδυνολογούν και να μην προβαίνουν σε αυθαίρετες αποφάσεις που πλήττουν εν τέλει το αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα της ιδιοκτησίας.

Με τη σειρά του ο Δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και εκπρόσωπος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων (ΚΕΔΕ) στην ειδική επιτροπή του ΥΠΕΝ για τις αλλαγές στο ΝΟΚ, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, είχε χαρακτηρίσει τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου ως απαράδεκτη και άκρως προσβλητική για τον θεσμό της ΚΕΔΕ καθώς έχει ληφθεί συνολικά η απόφαση για την αντίδραση κατά του ΝΟΚ.

Η ίδια η ΚΕΔΕ δεν άργησε να αντιδράσει καθώς λίγες ημέρες αργότερα (σ.σ. 27 Μαρτίου) εξέδωσε μία σκληρή απάντηση.

Σε αυτή χαρακτήριζε ως απαράδεκτη ανακοίνωση εκ μέρους του ΥΠΕΝ και ζητούσε την άμεση ανάκλησή της. Τόνισε, δε, ότι ανατρέπεται ο προγραμματισμός της ομάδας του ΥΠΕΝ, καθώς παραπέμπεται μονομερώς το τελικό πόρισμα της ομάδας εργασίας σε χρονικό ορίζοντα πέραν του έτους, χωρίς αυτό να έχει συζητηθεί σε καμία συνεδρίαση της ομάδας.

Επιπλέον, η ΚΕΔΕ κάνει λόγο για αλαζονική στάση εκ μέρους του υπουργείου Περιβάλλοντος, αφού προτρέπει έμμεσα τους πολίτες να εκδώσουν οικοδομικές άδειες, με βάση τα κίνητρα του ΝΟΚ, αγνοώντας την απόφαση του Ε΄Τμήματος του ΣτΕ που τις καθιστά αντισυνταγματικές.

Το επόμενο επεισόδιο στη διαμάχη της ΚΕΔΕ με το υπουργείο περιβάλλοντος ήταν απόφαση του Δήμου Παπάγου-Χολαργού για την αναστολή έκδοσης των οικοδομικών αδειών στις αρχές του μήνα.

Μάλιστα, ο εν λόγω Δήμος ήταν από τους πρώτους που είχαν απευθυνθεί στα αρμόδια υπουργεία προκειμένου να γίνει νομοθετική ρύθμιση για την κατάργηση της δυνατότητας προσαύξησης του μέγιστου επιτρεπόμενου ύψους κτιρίων που προβλέπει ο ΝΟΚ. Αυτό έγινε το 2021 και ύστερα από δύο χρόνια, δηλαδή το 2023, η ΚΕΔΕ έλαβε παρόμοια απόφαση.

www.mononews.gr

- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog