Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη σε εκδήλωση για την εκστρατεία κατά του σχολικού εκφοβισμού, στο 3ο Γυμνάσιο Πολίχνης και μίλησε για την πολιτική της κυβέρνησης και την καμπάνια για την καταπολέμηση της ενδοσχολικής βίας και του bullying.
Σε διάλογο που είχε με μαθητές και τον διευθυντή του σχολείου ο πρωθυπουργός τόνισε ότι προβληματίζει την κυβέρνηση τόσο η έξαρση του φαινομένου όσο και η ένταση του. «Δεν κρύβουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί», ανέφερε χαρακτηριστικά εξηγώντας ότι το πρώτο βήμα είναι να μιλήσει κανείς. «Η διαδικτυακή πλατφόρμα μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίζουμε το περιστατικό και να παρέμβουμε με εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας. Η επιτυχία θα κριθεί από την αποτελεσματικότητα της διαχείρισης των καταγγελιών», σημείωσε μεταξύ άλλων.
Oι μαθητές αναφέρθηκαν στα δικά τους βιώματα γύρω από τον σχολικό εκφοβισμό ενώ στο κοινωνικό φαινόμενο αναφέρθηκε και ο διευθυντής του σχολείου. Στη συζήτηση που είχαν με τον πρωθυπουργό οι μαθητές του υπέβαλαν ερωτήσεις με την πρώτη να είναι αν αντιμετώπισε ο ίδιος κάποιο περιστατικό εκφοβισμού στο σχολείο. «Μου πετούσαν και μένα την τσάντα από το παράθυρο» απάντησε ο πρωθυπουργός ενώ εστίασε σε θέματα που εξελίχθηκαν τα τελευταία χρόνια όπως της ψυχικής υγείας που οι μαθητές της γενιάς του δεν είχαν καμία ενημέρωση, κάτι που πλέον υπάρχει και προέτρεψε τα παιδιά να μιλάνε όπου αισθάνονται σιγουριά.
Μετά την εκδήλωση ο πρωθυπουργός “πολιορκήθηκε” από τους μαθητές, συζήτησε μαζί τους και φωτογραφήθηκε
Μετά την εκδήλωση ο πρωθυπουργός “πολιορκήθηκε” από τους μαθητές, συζήτησε μαζί τους και φωτογραφήθηκε
«Η πλατφόρμα καταγγελιών είναι ένα πρόσθετο εργαλείο», εξήγησε απαντώντας σε επόμενη ερώτηση ο κ. Μητσοτάκης σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης να υλοποιήσει το συγκεκριμένο μέτρο.
«Έχει μεγάλη σημασία τα παιδιά να αισθάνονται την άνεση να συζητούν αυτό που συμβαίνει» εστιάζοντας στην σημασία του φιλικού περιβάλλοντος των παιδιών.
«Υπάρχει μεγάλο ζήτημα με την εξάρτηση των παιδιών από το κινητό»
«Εμείς δεν είχαμε κινητά. Είναι δύσκολο να φανταστείς σήμερα τι σημαίνει μία ζωή χωρίς κινητό, χωρίς υπολογιστή. Όμως υπάρχει ζήτημα μεγάλο στις νεαρές ηλικίες με την εξάρτηση από το κινητό. Είναι εργαλείο αναπαραγωγής εικόνων που μπορεί να συνιστούν ακραία έκφραση εκφοβισμού», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός κάνοντας έκκληση στα παιδιά για περιορισμό της χρήσης του. «Πρέπει να βάλουμε περιορισμούς στη χρήση του κινητού όταν είσαι στο σχολείο» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας ότι πρέπει να κατευθυνθούν τα παιδιά και σε άλλες δραστηριότητες όπως στον αθλητισμό ενώ μίλησε για το πλαίσιο σεβασμού των κανόνων. «Αν κάποιος πιστέψει ότι μπορεί να σπάσει στο ξύλο κάποιον επειδή είναι πιο δυνατός τότε δεν έχουμε κοινωνία, έχουμε ζούγκλα», σημείωσε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στην ισορροπία μεταξύ δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.
Πιερρακάκης: «Απόστημα που πρέπει να σπάσουμε»
Για εθνικό πρόβλημα έκανε λόγο ο υπουργός Παιδείας αναφερόμενος στην ενδοσχολική βία, Κυριάκος Πιερρακάκης και αναφέρθηκε εκτενώς στην καμπάνια ευαισθητοποίησης που στηρίζει το Ίδρυμα Ωνάση. «Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος είναι να αποδεχθείς την ύπαρξη του», σημείωσε ο κ. Πιερρακάκης και μιλώντας για τη βία στα σχολεία και για το bullying τόνισε πως «είναι απόστημα που πρέπει να σπάσουμε».
Τα μέτρα για την αντιμετώπιση του ενδοσχολικού εκφοβισμού
Ο υπουργός Παιδείας παρουσίασε την πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr, μια πλατφόρμα καταγγελιών και από γονείς και από μαθητές, εξηγώντας ότι μετά την υποβολή της αναφοράς υπάρχει παρακολούθηση του πόσο γρήγορα διαχειρίζεται κανείς το περιστατικό.
Ο κ. Πιερράκης ανακοίνωσε την αύξηση του αριθμού των ψυχολόγων και την επιμόρφωση που θα λάβουν οι εκπαιδευτικοί προκειμένου να μπορούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού ενώ μίλησε για νέους κανόνες που θα εφαρμοστούν στα σχολεία από τη νέα σχολική περίοδο. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός:
- Ψηφιοποιείται το θέμα των απουσιών καθώς έχει διαπιστωθεί ότι έχουν αυξηθεί πολύ και μέσω της νέας εφαρμογής e-parents οι γονείς θα μπορούν να ενημερώνονται άμεσα για τις απουσίες των παιδιών. Επίσης θα απαγορεύεται η διαγραφή απουσιών στο τέλος της χρονιάς. Μόνο αν συντρέχουν ιατρικοί λόγοι θα γίνονται εξαιρέσεις ενώ οι 114 απουσίες δεν θα είναι αδικαιολόγητες.
- Επιστρέφει η τιμωρία της 5ημερης αποβολής.
- Σε περίπτωση ηθελημένης φθοράς ή βανδαλισμού το οικονομικό κόστος για την αποκατάσταση των ζημιών θα βεβαιώνεται στην οικογένεια του δράστη.
-Αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος αν μετά από καταγραφή που γίνει σε κάποιο κινητό υπάρξει διαρροή ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων κάποιου παιδιού.