Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Ξενάγηση στην Αρχαία Κόρινθο

Η Αρχαία Κόρινθος αποτελεί μια φιλόξενη βάση για μελέτη και έρευνα στην Ελλάδα

- Advertisement -

«…Ξύπνησα με το μαρμάρινο τούτο κεφάλι στα χέρια που μου εξαντλεί τους αγκώνες και δεν ξέρω πού να τ’ ακουμπήσω….»

Σεφέρης, Μυθιστόρημα Γ΄, 1935

Πάντοτε σε μία επίσκεψη σε ένα αρχαιολογικό χώρο ή σε ένα μουσείο δεν είναι μόνο η ομορφιά, η αρμονία και το φως που αποκομίζει ο επισκέπτης.

Η παρουσία του εκεί είναι η αφορμή για να επαναπροσδιορίσει την ταυτότητά του και καθίσταται αφορμή για σχολιασμό της τρέχουσας πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας.

Συγχρόνως, παρουσιάζεται το μέγεθος της ευθύνης που έχουμε όλοι μας για τη διαχείριση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και αναδύεται η αγωνία να φανούμε αντάξιοι του ιστορικού παρελθόντος.

Μέσα στο δύσκολο κόσμο, που στήνεται και που κυριαρχεί η κρίση αξιών, οι αρχαιότητες ως αναφορά για μας, πρέπει να προσεγγισθούν με αγάπη και να ενταχθούν στη ζωή μας, στα κοινωνικά δρώμενα και να γίνουν μέρος της καθημερινότητάς μας.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε και η εκδήλωση – ξενάγηση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 7 Μαΐου 2024 στην οποία οι Ανασκαφές Κορίνθου της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών (ΑΣΚΣ), με την υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας και του Συλλόγου Επαγγελματιών Αρχαίας Κορίνθου, ξενάγησαν τους επισκέπτες στους χώρους των ανασκαφών και παρουσίασαν τα ευρήματα των πρόσφατων ανασκαφών από την περιοχή βόρεια του Θεάτρου.

Παρουσιάστηκε ένα μικρό τμήμα του άρτιου και σημαντικού επιστημονικού έργου των Ανασκαφών της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών (ΑΣΚΣ) που γίνονται στην Αρχαία Κόρινθο την οποία από το 1896, η Σχολή ανασκάπτει συστηματικά.

Επιπλέον η Σχολή αποτελεί πεδίο εκπαίδευσης και εφαρμογής προωθημένων μεθόδων με διεπιστημονική προσέγγιση για γενεές αμερικανών αρχαιολόγων.

Οι αρχαιολόγοι μαζί με το αντίστοιχο προσωπικό, που είναι κυρίως Έλληνες, αποκαλύπτουν τον αρχαίο και παλαιότερο ελληνικό κόσμο και πολιτισμό, η γνώση του οποίου γίνεται κτήμα της κοινωνίας.

Η Αρχαία Κόρινθος αποτελεί μια φιλόξενη βάση για μελέτη και έρευνα στην Ελλάδα σε μελετητές και μεταπτυχιακούς φοιτητές από περίπου 170 συμβεβλημένα κολέγια και πανεπιστήμια της Βόρειας Αμερικής.

Έτσι, πέρα από τη γνώση δημιουργείται και ένα κλίμα φιλελληνισμού για τους δημιουργούς του πολιτισμού.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας με σπουδαίους αρχαιολόγους και με πολύ λίγο προσωπικό παράγει πολλαπλάσιο έργο συμμετέχοντας στη διεξαγωγή κυρίως σωστικών ανασκαφών και άλλων αρχαιολογικών έργων και ερευνών, στη μελέτη και διοργάνωση των μονίμων και περιοδικών εκθέσεων, στην οργάνωση και λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων, στην οργάνωση, προβολή και λειτουργία των μουσείων.

Τα τελευταία χρόνια, με πρωτοβουλία της “ανοικτής” διεύθυνσης, σε αγαστή συνεργασία με την ΑΣΚΣ και σε κοινές δράσεις με άλλους φορείς, ορίζουν και συμμετέχουν με έντονη παρουσία στα εκπαιδευτικά και πολιτιστικά δρώμενα του νομού μεταφέροντας την κληρονομιά μας στην κοινωνία. Κλίμα εξωστρέφειας διακρίνει τις κοινές δράσεις των δύο δομών ακολουθώντας και εφαρμόζοντας το πνεύμα της Αρχαίας Κορίνθου.

Αποτέλεσμα της κοινής δράσης των δύο φορέων και του δραστήριου και ορατού προέδρου του Συλλόγου Επαγγελματιών Αρχαίας Κορίνθου υπήρξε η ξενάγηση της Κυριακής 7 Μαΐου 2024, η οποία πραγματοποιήθηκε από τον Διευθυντή και τους Αρχαιολόγους της ΑΣΚΣ με πολύ κατανοητό τρόπο και ήταν ιδιαίτερα πετυχημένη και αγκαλιάστηκε από πλήθος κόσμου και πολλά παιδιά.

Δρ. Απόστολος Ε. Παπαφωτίου
Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.
Οικονομολόγος Ε.Κ.Π.Α.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog