Από 63 ευρώ που ήταν τον Ιανουάριο του 2023, η μέση τιμή έφτασε φέτος στα 78 ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων. Αντίστοιχα, η πληρότητα στα ξενοδοχεία από 38% που ήταν πέρσι τον Ιανουάριου, κυμάνθηκε φέτος στο 41%.
Η άνοδος της τιμής δείχνει τη δυναμική που καταγράφει και τη φετινή χρονιά ο τουρισμός. Υπενθυμίζεται, σύμφωνα με την ΤτΕ, πως τον Ιανουάριο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 27,1% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023, φτάνοντας στα 278,3 εκατ. ευρώ από 219 εκατ. πέρσι. Παράλληλα, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση διαμορφώθηκε σε 737,3 χιλ. ταξιδιώτες, αυξημένη κατά 16% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023.
Όπως είχε δείξει επίσης η ετήσια έρευνα του ΙΤΕΠ για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος για το 2023, καταγράφεται αύξηση στη μέση πληρότητα των ξενοδοχείων κατά τους μήνες Μάιο (53% το 2023 από 47% το 2022) και Οκτώβριο (49% το 2023 από 44% το 2022) γεγονός που αποτυπώνει την προοπτική επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου. Το ίδιο συμπέρασμα ενισχύεται και από το γεγονός πως τους μήνες Μάιο και Οκτώβριο, σημειώνεται αύξηση της μέσης τιμής διάθεσης δίκλινου δωματίου κατά περίπου 11% μεταξύ των ετών 2023 και 2022.
Σύμφωνα επίσης με την έρευνα, σε ετήσια βάση τα μισά δωμάτια του ελληνικού ξενοδοχειακού δυναμικού διατέθηκαν σε τιμή κάτω των 130 ευρώ και δεύτερον, κατά τους μήνες Μάιο και Οκτώβριο η αυξημένη πληρότητα αφορά κυρίως στα ξενοδοχεία των μεγαλύτερων κατηγοριών, ενώ παραμένει χαμηλή για τα ξενοδοχεία ενός ( Μάιος 28%, Οκτώβριος 20%) και δύο αστέρων ( Μάιος 39%, Οκτώβριος 31%).
Σημειώνεται πως ο τζίρος των ξενοδοχείων το 2023 αυξήθηκε κατά 23% σε σχέση με το 2022 και έφτασε τα 10,5 δισ. ευρώ. Η αύξηση αυτή διαφοροποιείται αισθητά ανάμεσα στα ξενοδοχεία συνεχούς (+9,4%) και εποχικής (+27,4%) λειτουργίας. Την ίδια ώρα, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 12,6% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και ξεπέρασε τις 208.000 θέσεις εργασίας.
Της Βίκυς Κουρλιμπίνη
capital.gr
Ως… γνωστης, επα’ι’ων, αλλα και… ειδημονων (επι του ολου, ζητηματος & θεματος), να προσθεσω, να συμπληρωσω, να αναφερω και να πω και εγω, πως ο,τι αυξηθηκε – για την ακριβεια, υπερπολλαπλασιαστηκε – και το ειδικο αυτο τελος, και το οποιο αποτελει μαζι, και “φορο διαμονης”. Για παραδειγμα, απο τεσσερα (4) ευρω που ηταν (ο εν λογω φορος, και ανα διανυκτερευση), στα 5αστερα ξενοδοχεια, εκτιναχθηκε & εκτοξευθηκε απο φετος, στα δεκα (10) ευρωπουλα, και απο τρια (3), ευρω που ηταν για τα ξενοδοχεια των τεσσαρων αστερων, βρεθηκε μονομιας, καθως και “εν μια νυκτι”, στα επτα (7) ευρω, αυτος! Βεβαια ολα ετουτα τα παραπανω, απ’ ο,τι φαινεται συνεπαγονται, αλλα και σημαινουν & συνιστουν “ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ”, μιας και – λογου χαρη – στα δυο δηλαδη, αυτα απανωτα και συνεχομενα, τριημερα (Καθαροδευτερας & Εθνικης Επετειου), τοσο εδω στην Μεσσηνια, οσο και σε ολακερη σχεδον, την υπολοιπη Ελλαδιτσα, τα καθε λογοις & μορφης, ξενοδοχειακα καταλυματα, “φουλαρισαν” & “τιγκαρισαν” και κατελυθησαν εις την κυριολεξια, και γεμισαν φισκα, αυτα (ως επι το πλειστον, απο χιλιαδες Ελληνιδες & Ελληνες – και ΟΧΙ απο αλλοδαπες και αλλοδαπους), απο επισκεπτριες και επισκεπτες, διαμενουσες και διαμενοντες, τουριστριες και τουριστες, συμπολιτισσες & συμπολιτες, αλλα και με (χωρις υπερβολη), 100 τοις εκατο, τις πληροτητες των, παρακαλω! Εν κατακλειδι λοιπον, επικρατει και εδω, το κλασικο αξιωμα, αλλα και η συνηθης συνθηκη (και ως προς αυτο): αυξανει η ζητηση?? Ε, αυξανουν και οι τιμες, κοινως – αλλα ακομη – και πολυ πολυ, δυστυχως!!