Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Γ. Ψυχογιός: Επιστολική ψήφος στη βάση των προβλέψεων του Συντάγματος και της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών

- Advertisement -
  • Συζητάμε ένα νομοσχέδιο πολύ σημαντικό, πολύ σοβαρό το οποίο έρχεται όμως με μεγάλη καθυστέρηση. Ένα νομοσχέδιο για τις ευρωεκλογές σε διάστημα μόλις έξι μηνών πριν από αυτές.

Η σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως διατυπώνεται και στον Κώδικα Καλών Πρακτικών της Επιτροπής της Βενετίας, είναι η μη θεσμοθέτηση αλλαγών σε θεμελιώδη στοιχεία του εκλογικού νόμου έναν χρόνο τουλάχιστον (!) πριν τη διενέργεια των ευρωεκλογών, κάτι που η Κυβέρνηση αγνοεί αλλάζοντας το εκλογικό σύστημα για τις ευρωεκλογές και προτάσσοντας το κομματικό της συμφέρον.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που έχει πολλές τεχνικές ατέλειες και πρόχειρες ρυθμίσεις, πιθανά και μη εφαρμόσιμες, δημοσιονομικό κόστος, υψηλό κλιματικό αποτύπωμα, απουσία ψηφιακού εκσυγχρονισμού και επί της ουσίας και πρακτικά φαίνεται αναχρονιστικό.

Επίσης, δεν προβλέπει την ύπαρξη τρίτης έμπιστης οντότητας, δηλαδή δικαστικών αντιπροσώπων στη διαδικασία της παραλαβής της επιστολικής ψήφου, εφόσον υπάλληλος ιδιωτικών εταιρειών θα παραλαμβάνει την επιστολική ψήφο στη χώρα και σε όλο τον κόσμο μέχρι την παράδοση των επιστολών στις επιτροπές συλλογής επιστολικής ψήφου.

Κι εδώ έρχεται να ενισχύσει το επιχείρημα αυτό και η απαξίωση, η υποβάθμιση και η διάλυση των ΕΛΤΑ με κλείσιμο εκατοντάδων καταστημάτων στην περιφέρεια, απομείωση του προσωπικού τους και στην ουσία δυσκολία στο να επιτελέσουν τον κοινωνικό τους ρόλο που έρχεται να είναι επίκαιρος και σε αυτό.

Και αναρωτιέται κανείς, επειδή επικαλείστε πάντα την αριστεία: Πώς έγινε ένα τέτοιο νομοσχέδιο έτσι πρόχειρο, λειψό, γρήγορο και πού είναι η ψηφιακή σας επανάσταση, την οποία διαφημίζετε και διατυμπανίζετε;

Όμως, ρωτήστε έναν ανασφάλιστο υπερήλικα που κάνει αίτημα στον ΟΠΕΚΑ για να πάρει ένα προνοιακό επίδομα πόσους μήνες περιμένει.

Το Νομοσχέδιο δεν μπορεί να γίνει συγχωροχάρτι για πληθώρα άλλων αντιδημοκρατικών παρεμβάσεων της Κυβέρνησης, όπως στις υποκλοπές, την ΕΥΠ, το κακόβουλο λογισμικό, τη Δικαιοσύνη, τις Ανεξάρτητες Αρχές, τη χειραγώγηση των ΜΜΕ, την υποβάθμιση της Βουλής, την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την απαξίωση του κράτους δικαίου στη χώρα, που συζητείται στο Ευρωκοινοβούλιο.

Εμείς στηρίζουμε ως οφείλουμε την πρόβλεψη του Συντάγματος, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο και την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.

Η επιστολική ψήφος με όρους διαφάνειας και αξιοπιστίας να εφαρμόζεται για όσους και όσες δεν δύνανται αντικειμενικά να προσέλθουν στα εκλογικά τμήματα.

Είχαμε καταθέσει και σχετική πρόταση Νόμου έγκαιρα, για να ψηφίζουν στον τόπο εργασίας όσοι απουσιάζουν από την εκλογική περιφέρεια.

Η Κυβέρνηση όμως αγνοεί τη βασική πρόβλεψη που είναι η καθολικότητα, η αμεσότητα και η μυστικότητα της ψήφου και προχωρά σε μια εκτεταμένη εφαρμογή της επιστολικής ακόμα και για πολίτες που κατοικούν κοντά στα εκλογικά τμήματα.

Το Σύνταγμα, εξάλλου, ρητά και ξεκάθαρα δέχεται στην παράγραφο 4 του άρθρου 51 την επιστολική ψήφο ως μέσο για τη συμμετοχή των εκτός επικρατείας εκλογέων στις βουλευτικές εκλογές ως ένα καθεστώς εξαίρεσης, ως μια θετική κάμψη και όχι σαν ένα καθεστώς που θα εξελιχθεί σε κανόνα.

Αυτή η εκτεταμένη εφαρμογή θέτει ζητήματα στις περιπτώσεις οικογενειακής ψήφου, εργοδοτικών παρεμβάσεων, ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, αλλά και ταυτοπροσωπίας και ψηφιακών εργαλείων.

Δεν επιτρέπεται -και αυτό το λέω από προσωπική εμπειρία- να δημιουργούνται θέματα εμπιστοσύνης στην εκλογική διαδικασία και να μη λαμβάνονται υπόψη οι συστάσεις των διεθνών οργανισμών, όπως ο ΟΑΣΕ, για ζητήματα οποιασδήποτε χειραγώγησης και νοθείας στην εκλογική βούληση.

Η Κυβέρνηση όμως παραβιάζει και την υποχρέωση διαβούλευσης για ένα ζήτημα μείζονος δημοκρατικής σημασίας, αλλά και τις υποχρεώσεις για την τήρηση του Συντάγματος και για ορθή νομοθέτηση. Δεν άκουσε τις βασικές μας προτάσεις, όπως διατυπώθηκαν στην αρχική ενημέρωση και τις Επιτροπές.

Βάλατε κάποιες από αυτές που σας προτείναμε, κυρία Υπουργέ, που όμως ήταν αυτονόητες, εύκολες, ερχόμενοι μετά να τορπιλίσετε εντελώς την όποια συναίνεση με την τροπολογία που καταθέσατε σήμερα.

Γι’ αυτόν τον λόγο καταθέσαμε τις τροπολογίες μας σήμερα στην Ολομέλεια και συγκεκριμένα:Προτείνουμε ειδικές ρυθμίσεις και δημιουργία εκλογικών τμημάτων για την εξυπηρέτηση αυτόνομης άσκησης εκλογικού δικαιώματος των ΑμεΑ με βάση και τις προτάσεις των φορέων τους.

Με την τροπολογία 2 προτείνουμε την εφαρμογή ψηφιακού εκλογικού, για να μπορούν όλοι οι εκλογείς που βρίσκονται σε άλλο σημείο από την εκλογική τους περιφέρεια να ασκούν το συνταγματικό τους δικαίωμα σε ευρωεκλογές με βάση τις συνταγματικές προβλέψεις.

Με την τροπολογία 3 προτείνονται τροποποιήσεις διατάξεων που αφορούν στη σύσταση ειδικής επιτροπής ελέγχου εγγραφής εκλογέων της επιστολικής ψήφου, για την παρακολούθηση με διαφάνεια και της εγγραφής και της διαγραφής, αλλά και για τον διοικητικό έλεγχο και διαπίστωση περιπτώσεων κακόβουλης ταυτοποίησης, την αποτροπή πρακτικών άγρας ψήφων και της οικογενειακής ψήφου.

Προτείνουμε τύπο ψηφοδελτίων στη γραφή μπράιγ (braille) για την εξυπηρέτηση ψηφοφόρων με προβλήματα ή απώλεια όρασης.

Το μείζον όμως σε όλα αυτά, και κλείνω με αυτό, είναι νομίζω να ενισχύσουμε και να ενδυναμώσουμε την εμπιστοσύνη και τη συμμετοχή των πολιτών σε όλες τις εκφάνσεις της πολιτικής ζωής, των συλλογικών φορέων και εκφράσεών της, των κινημάτων και των πρωτοβουλιών πολιτών.

Όταν όμως εσείς με τις πολιτικές και τις παρεμβάσεις σας όλα τα προηγούμενα χρόνια έχετε φέρει -όπως είπα- τη χώρα υπόλογη στα θέματα κράτους δικαίου, στα δικαιώματα, τις ελευθερίες, τη λειτουργία των θεσμών, στην εμπιστοσύνη δηλαδή στη Διοίκηση και την Πολιτεία, στη στοχοποίηση κοινωνικών ομάδων και τη δημιουργία κοινωνικού αυτοματισμού, στην υπονόμευση του αισθήματος ασφάλειας και εμπιστοσύνης, από την Υγεία και την Παιδεία μέχρι την εργασία, αλλά και τις γειτονιές, τα γήπεδα και την καθημερινότητα, τότε ακόμα κι ένα πολύ καλό Ν/Σ να φέρνατε κι όχι αυτό το λειψό, πρόχειρο και κομματικό, δεν θα είχε ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που άνοιξε το δρόμο για την ψήφο των αποδήμων στην προτείνουσα Βουλή το 2019, ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που έφερε την τροπολογία για τους εποχικά εργαζόμενους, τους ΑΜΕΑ για τη συμμετοχή στις διαδικασίες, αλλά και πολλά άλλα δημοκρατικά νομοσχέδια την περίοδο 2015 – 2019 που στην ουσία αναβάθμισαν και τις ελευθερίες και την ισότητα και τη δικαιοσύνη στη χώρα. Δεν τα ξεχνάμε αυτά.

Με βάση αυτά πορευόμαστε, με αυτά θα συνεχίσουμε να απευθυνόμαστε στην κοινωνία, με ριζοσπαστικές θέσεις αλλά και εφαρμόσιμες, προκειμένου να μην επικρατήσει ο φόβος, ο ατομισμός και ο μονόδρομος που προσπαθείτε να επιβάλετε.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog