Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024

Βαραίνει τη στάση της για την Ελλάδα η Ευρώπη – Περνάει από μικροσκόπιο το Κράτος Δικαίου της χώρας

- Advertisement -
  • Την κατάσταση του κράτους δικαίου και της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα θα εξετάσει αύριο, Τετάρτη 17/1, το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο εν μέσω νέων αρνητικών δημοσιευμάτων διεθνών ΜΜΕ και εξαιρετικά ανησυχητικών εκθέσεων από διεθνείς οργανισμούς προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η συζήτηση με θέμα «Ευρωπαϊκές αξίες στην Ελλάδα: συζήτηση για τις τελευταίες εξελίξεις» θα διεξαχθεί, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν μετά από τις «επανειλημμένες ανησυχίες» που έχουν εκφράσει ευρωβουλευτές «σχετικά με τον σεβασμό των ευρωπαϊκών αξιών στην Ελλάδα».

Η συζήτηση θα διεξαχθεί εν μέσω ανησυχητικών εκθέσεων από διεθνείς οργανισμούς

Μάλιστα οι Ευρωβουλευτές αποφάσισαν μετά τη συζήτηση για το Κράτος Δικαίου και την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, να ακολουθήσει και σχετικό ψήφισμα.

Η απόφαση για τη διεξαγωγή ψηφίσματος ελήφθη τη Δευτέρα, με ψήφους 200 υπέρ, 119 κατά και 8 “παρών”, σε σύνολο 327 ευρωβουλευτών.

«Κόλαφος»

Όπως έγραψε ο αντιπρόεδρος του ΕΚ, Δημήτρης Παπαδημούλης στο Twitter:

Κόλαφος για την Κυβέρνηση Μητσοτάκη από το Ευρωκοινοβούλιο. Η Ολομέλεια μόλις αποφάσισε με 200 υπέρ-119 κατά και 8 αποχές, η προγραμματισμένη συζήτηση στις 17/1/ για το Κράτος Δικαίου και την Ελευθερία του Τύπου ειδικά στην Ελλάδα, να συνοδευτεί με την έγκριση ψηφίσματος!

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρόταση για την έγκριση ψηφίσματος, «κατατέθηκε από την πολιτική ομάδα του Μακρόν, Renew. Ψηφίστηκε από την Αριστερά, Σοσιαλιστές και Πράσινους. Πέρασε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία παρά το ΟΧΙ του ΕΛΚ και της Ακροδεξιάς. Ο αλά καρτ «φιλελευθερισμός» της ΝΔ δεν πείθει το ΕΚ. Ούτε καν την Ευρωομάδα του Μακρόν!»

Υποκλοπές, δολοφονία Καραϊβάζ και μεταναστευτικό θα βρεθούν στο επίκεντρο

Η συζήτηση διεξάγεται στο βαρύ κλίμα που προκαλούν τα νέα αρνητικά δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου για την πορεία του κράτους δικαίου.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ημερήσιας διάταξη, στο επίκεντρο θα βρεθούν: χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού στην Ελλάδα, οι καταγγελίες για πολιτικές παρεμβάσεις στις σχετικές έρευνες καθώς και η ελευθερία των ΜΜΕ και η ασφάλεια των δημοσιογράφων «ιδίως λόγω της έλλειψης προόδου στις έρευνες για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ το 2021».

Επιπλέον αναμένεται να συζητηθεί το ζήτημα των παράνομων επαναπροωθήσεων, η μεταχείριση των μεταναστών, το πλαίσιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς, οι ανησυχίες σχετικά με την ανεξαρτησία και την αποτελεσματικότητα της δικαιοσύνης, καθώς και άλλα ευρήματα της ετήσιας έκθεσης της Επιτροπής για το κράτος δικαίου.

Βαρύ κλίμα

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση του Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Human Rights Watch) σχετικά με την κατάσταση που επικράτησε το 2023 στην Ελλάδα, όπου εκφράζεται έντονη ανησυχία για την πορεία του κράτους Δικαίου στην Ελλάδα αλλά και για την ελευθερία του Τύπου.

Όπως επισημαίνει η έκθεση: «κατά τη διάρκεια του 2023, συνεχίστηκαν οι καταχρηστικές πρακτικές κατά αιτούντων άσυλο και μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων βίαιων επαναπροωθήσεων, καταχρηστικών πρακτικών κράτησης και βίας αυτόκλητων τιμωρών. Η κυβέρνηση επιπλέον δυσφήμισε και παρενόχλησε δικαστικά ομάδες της κοινωνίας των πολιτών που εργάζονται με αιτούντες άσυλο και μετανάστες».

«Οι περιορισμοί στην ελευθερία του Τύπου εξακολουθούν να εγείρουν ανησυχίες για το κράτος δικαίου, όπως επίσης και το σκάνδαλο παρακολουθήσεων. Τα θύματα εγκλημάτων μίσους δίστασαν να καταγγείλουν τις επιθέσεις στην αστυνομία», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Επιπλέον, γίνεται αναφορά στα δικαιώματα των γυναικών, με το Παρατηρητήριο να τονίζει πως, βάσει της έκθεσης του Μεσογειακού Ινστιτούτου Ερευνητικού Ρεπορτάζ, «η Ελλάδα κατέγραψε την υψηλότερη ετήσια αύξηση σε αναφερθείσες γυναικοκτονίες μεταξύ 20 ευρωπαϊκών χωρών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με αύξηση 187,5% μέσα σε ένα μόνο έτος, από το 2020 έως το 2021».

 

πηγή

- Advertisement -

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Έμαθα και επληροφορήθηκα για κάτι τώρα τελευταία, που προσωπικά δεν μου έκανε, αλλά και ούτε επίσης, και μου δημιούργησε και μου προξένησε καμία απολύτως αίσθηση η και καμιά απολύτως εντύπωση, μιάς και το θεωρώ κάτι τέτοιο, ως καθόλα φυσιολογικό, όσο επίσης και αυτονόητο, αυτό. Που λέτε λοιπόν, η Ολλανδία, (η οποία και συν τοις άλλοις, θα έπρεπε να αποτελέσει εφ’ εξής, ένα φωτεινό, όσο και κορυφαίο παράδειγμα προς αντιγραφή & μίμηση, γιά εμάς…) ένα κράτος και μία χώρα με σχεδόν διπλάσιους κατοίκους (αριθμεί αυτή συγκεκριμένα, πάνω από 18.000.000 πληθυσμό, αλλά και με συνεχώς βαίνουσα ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΗ την αριθμητική αυτή της, τάση) εν πλήρη αντιθέση δηλαδή, με ο,τι συμβαίνει εδώ πέρα με την Ελλαδίτσα μας(και η οποία ως γνωστόν αριθμεί αυτή, μόλις και μετά βίας 10.000.000 πληθυσμό, αλλά και με συνεχώς βαίνουσα ΜΕΙΟΥΜΕΝΗ αυτή την αριθμητική της τάση, δυστυχώς…), η Ολλανδία λοιπόν, του τριπλασίου και βάλε, μέσου κατά κεφαλήν εισοδήματος, έναντι αυτού της πατρίδος μας, αριθμεί συγχρόνως, (αλλά και αντιστρόφως αναλόγως), και τους ΜΙΣΟΥΣ ΑΚΡΙΒΩΣ Εθνοπατέρες και βουλευτές, εις το κοινοβούλιό της, απ’ όσους αριθμεί δηλαδή, ετούτη η πατρίδα μας: ήτοι εκατόν πενήντα (150) βουλευτές η μεν πρώτη, αλλά και ήτοι… “τρακόσους (300) του… Λεωνίδα”, παντελώς αχρείαστους, περιττούς, πλεονάζοντες, ασύμφορους, αχα’ι’ρευτους, αντιπαραγωγικούς και αναποτελεσματικούς, αλλά όμως και καθόλαν επίσης, προνομιούχους, πολυδάπανους, πολυέξοδους, ακριβοπληρωμένους & ακριβοαμειβόμενους, και – άρα κατά συνέπεια – και λίαν και εξόχως κοστοβόρους βολευτές, η δε δεύτερη, εν προκειμένω, η Ελλαδίτσα μας, δηλαδή… ΥΓ: Μόλις προχθές έδωσε φρέσκα, καθώς και επικαιροποιημένα τα στοιχεία της στην δημοσιότητα, η ΕΛΣΤΑΤ: Ναι καλά το μαντέψατε (διότι άλλωστε, αλλά και μέσα απ’ αυτά, προκύπτει για μίαν ακόμη και πολλοστή φορά), πως ο,τι η χώρα μας κατέχει επισήμως, το ΔΥΣΜΕΝΕΣΤΕΡΟ, όσο επίσης και ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΑΡΝΗΤΙΚΟ (ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ) ΙΣΟΖΥΓΙΟ, ΚΑΙ μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ενώσης, αλλα και δυστυχώς ακόμη, ΚΑΙ μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωζώνης… Τόσο καλά, τόσο καταπληκτικά, τόσο όμορφα, τόσο ωραία, τόσο περίφημα, τόσο υπέροχα, αλλά και τόσο επισης, και θαυμαστά… Τασος

  2. Πράγματι η Ολλανδία πρέπει να αποτελέσει για εμάς ένα φωτεινό παράδειγμα και μίμηση προς αντιγραφή για τη χώρα μας, συμφωνώ με τον Τάσο. Χρειαζόμαστε κι εμείς πολιτικούς σαν τον Geert Wilders για να πάμε μπροστά!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog