Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

18 Ιανουαρίου: Εορτάζουν οι Άγιοι Αθανάσιος και Κύριλλος, Πατριάρχες Αλεξανδρείας

- Advertisement -
  • Δύο μεγάλους Πατέρες και Διδασκάλους, πατριάρχες Αλεξανδρείας, τον Αθανάσιο και τον Κύριλλο, τιμά σήμερα η Εκκλησία μας.

Αν και ο Αθανάσιος έζησε κατά τον 4ο και ο Κύριλλος κατά τον 5ο αιώνα μ.Χ., εντούτοις αυτό που τους ταυτίζει είναι η αγωνιστική προσήλωση στην πίστη και τη διδασκαλία της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής, Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Και οι δύο Μεγάλοι Πατέρες και Διδάσκαλοι, ως «Φωστήρες υπέρλαμπροι της Εκκλησίας Χριστού» συνέβαλαν τα μέγιστα στην καταπολέμηση των αιρέσεων, με τα σπουδαία δογματικά συγγράμματα και ασφαλώς με τον ενάρετο βίο, που ενέπνευσε το Γρηγόριο Θεολόγο να πει την περίφημη φράση: «επαινώντας τον Αθανάσιο, επαινώ την ίδια την αρετή», καθώς και άλλους συγγραφείς να πουν ότι «όπως ο Νείλος ποτίζει την Αίγυπτο με τα νερά του, έτσι και ο Κύριλλος ποτίζει την Εκκλησία με τους θεόπνευστους λόγους του».

Ως στύλοι της Εκκλησίας χαρακτηρίστηκαν οι δύο Άγιοι, γιατί στήριξαν πραγματικά το ορθόδοξο φρόνημα. Ο Αθανάσιος κατά την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο στη Νίκαια το 325 μ.Χ., όπου κατατρόπωσε τον Άρειο και με τα σπουδαία συγγράμματά του κατοχύρωσε το Τριαδολογικό δόγμα, δηλ. ότι ο Χριστός είναι ομοούσιος με τον Θεό Πατέρα και όχι κτίσμα.

Ο Κύριλλος, αργότερα, κατά την Γ΄ Οικουμενική Σύνοδο στην Έφεσο το 431 μ.Χ., με το θρίαμβό του κατά του Νεστορίου, ο οποίος αμφισβητούσε την πραγματική ενανθρώπηση του Υιού και Λόγου του Θεού, θεωρώντας ότι η Παναγία γέννησε τον άνθρωπο Χριστό, στον οποίο κατοίκησε αργότερα η θεότητα.

Γι’ αυτό ονόμαζε την Παναγία χριστοτόκο και όχι Θεοτόκο, όπως δηλώνεται ορθόδοξα. Την τελική λύση στο θεολογικό ζήτημα έδωσε η Δ΄ Οικουμενική Σύνοδος στη Χαλκηδόνα το 451 μ.Χ. με τη διατύπωση του Χριστολογικού δόγματος.

Δίκαια λοιπόν το απολυτίκιο της εορτής, σε αναφορά στους δύο Ιεράρχες της αλεξανδρινής Εκκλησίας, υπογραμμίζει ότι ο Κύριλλος και ο Αθανάσιος έλαμψαν με τα έργα τους και έσβησαν κάθε κακοδοξία με το θεολογικό τους λόγο, κοσμώντας με τον τρόπο αυτό για πάντα την Εκκλησία και τους πιστούς.

 

πηγή

- Advertisement -

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΑντρεαςΛεκκαςΟυαλλια🏆🏆Που σε Θανάαααση που σε θανααααση που ελεγε και ο Τζορτζ ο Ζαμπέτας !Χρονια πολλά στους εορταζοντες, Θανασηδες στον αντιπρόεδρο τον Θανάση τον Μουζακη ,τον παλιοφιλο μου ,στις Αθανασίες ,σε μια παλιά σχολιάστρια την Σουλα 😜αν βγαίνει από το Αθανασία !!Πιασανε τα κρύα εδώ στο θρυλικό Νιουπορτ αλλά όχι τίποτα χιονια και τέτοια !Το πρωί που γύριζα από την δουλειά είχε -5 βαθμούς !Αλλα όλη την ημέρα έχει ηλιοφάνεια αλλά με δόντια που λεμε !!Αντε γεια μας πάω τώρα να κανονίσω να δω την άλλη Κυριακή εδώ στο Νιουπορτ τον αγώνα κυπέλου Αγγλίας μεταξύ της Νιουπορτ Κάουντι με την Μανζεστερ Γιουναιτεντ !Εδω τα ματς κυπέλου γίνονται με κόσμο και από τις δυο ομάδες 😜😜

  2. Αντρέας ΛεκαςΟυαλια 🏆🏆Σαν σήμερα εκτός από την γιορτή του Αγίου Αθανασίου 18 Ιανουαρίου ο μεγάλος στιχουργός και τραγουδιστής ο Βασίλης Τσιτσάνης ήρθε και έφυγε την ίδια ημερομηνία. 18 του μήνα γεννήθηκε 18 του μήνα έφυγε από την ζωή. Το είδα πριν λίγο στα νέα και είπα να το σχολιάσω γιατί δύσκολο να το πετύχεις. Αντε γειά μας

  3. Για όσον αφορά την σημερινή ονομαστική του εορτή, επιθυμώ από βάθους καρδιάς να εκφράσω, να διατυπώσω και να αποστείλω τις πιο θερμές, ειλικρινείς και εγκάρδιες ευχές μου, στον πάντα σεβαστό, εκλεκτό και αγαπητό συμπολίτη μας, αλλά και συγχρόνως – εδώ στο LB – και συναναγνώστη μας, τον αξιότιμο κύριο Αθανάσιο Κ. γιά Χρόνια Πολλά, υγιή, ευτυχή, ουσιώδη, δημιουργικά, “γεμάτα” και εποικοδομητικά, καθώς και με κάθε δυνατή, την εκπλήρωση των ονείρων του, των προσμονών του, των φιλοδοξιών του, των στοχεύσεών του, αλλά και προσδοκιών του. Τασος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog