Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Νέα επένδυση για μονάδα νανοτεχνολογίας στην Κόρινθο

- Advertisement -
  • Tην επιμήκυνση του χρόνου ζωής ιατρικών εμφυτευμάτων και στεντ υπόσχεται καινοτόμος τεχνολογία που φιλοδοξεί να αποκτήσει ελληνικό «DNA».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η GB Lion Alternative Energy, το ελληνικό υποκατάστημα της λονδρέζικης Lion Alternative Energy, που δραστηριοποιείται στην αποθήκευση ενέργειας και την παραγωγή θερμικής ενέργειας από τον ήλιο, δρομολογεί στην Ελλάδα την κατασκευή κέντρου έρευνας και ανάπτυξης και μονάδας παραγωγής ανθρακονημάτων βασισμένων στη νανοτεχνολογία.

Τα ανθρακονήματα με σκληρότητα διαμαντιού συντίθεται σε ειδικά εργαστήρια, έχουν ως βάση τον άνθρακα και διαθέτουν υγρή μορφή.

Η επιδίωξη της εταιρείας να επενδύσει στην Ελλάδα σχετίζεται με το γεγονός ότι ο ιδρυτής της είναι Ελληνας. Πρόκειται για τον Κώστα Λιάπη που εγκατέλειψε τα Αγραφα πριν από περίπου 30 χρόνια και ύστερα από μακρά πορεία ως trader πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, επικεντρώθηκε στην παραγωγή πράσινης ενέργειας με τη χρήση νανοτεχνολογίας.

«Κατά την ενασχόλησή μας με το υδρογόνο αναζητούσαμε την κατάλληλη τεχνολογία για να ελαχιστοποιήσουμε τις διαρροές του από τη δεξαμενή. Eντοπίσαμε μια ρωσικής προέλευσης τεχνολογία παραγωγής ανθρακονημάτων με σκληρότητα διαμαντιού, η οποία αποδείχτηκε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα οδοντικά εμφυτεύματα και στις βαλβίδες καρδιάς, επιμηκύνοντας τον χρόνο ζωής τους», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Λιάπης.

Την επιμήκυνση ζωής ιατρικών εμφυτευμάτων υπόσχεται τεχνολογία με ελληνική σφραγίδα.

Υστερα από πειραματικές δοκιμές, η Lion ανακάλυψε ότι η επικάλυψη ανθρακονήματος με σκληρότητα διαμαντιού είναι πολύ περισσότερο συμβατή με τον ανθρώπινο οργανισμό, ελαχιστοποιώντας τις πιθανότητες αποτυχίας. Σύμφωνα με τον διευθυντή Καρδιοχειρουργικής του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης (με το οποίο η εταιρεία έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας), Ομέρ Ντζεμαλί, η τεχνολογία της Lion επιμηκύνει τη διάρκεια ζωής των στεντ και αν δεν αφαιρεί, μειώνει την ανάγκη για αντιπηκτική αγωγή, απαλλάσσοντας τους ασθενείς από τις περισσότερες αναμενόμενες επιπλοκές.

Σε αυτά τα ευρήματα έχει στηρίξει η Lion το business plan της για έσοδα ενός δισ. ευρώ στον τρίτο χρόνο λειτουργίας της.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία, όπως σημειώνει ο κ. Λιάπης, είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί και στην αυτοκινητοβιομηχανία και την αεροναυπηγική.

Καθιστά, για παράδειγμα, άφλεκτα τα ρουλεμάν των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και μειώνει την κατανάλωση καυσίμου των αεροσκαφών.

Κατά τον ίδιο, η αξία της αγοράς εφαρμογών επικάλυψης ιατρικών εμφυτευμάτων τοποθετείται σε περίπου 6 δισ. ευρώ, ενώ αυτής των εφαρμογών για την αεροναυπηγική, την αυτοκινητοβιομηχανία και το υδρογόνο τοποθετείται σε περίπου 30 δισ. ευρώ.

Για την ανάπτυξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας στην Ελλάδα η εταιρεία σχεδιάζει επένδυση έως 15 εκατ. ευρώ. Γι’ αυτόν τον σκοπό δρομολογεί, μέσα στο 2024, την υπαγωγή του επενδυτικού σχεδίου της στη διαδικασία της επιτάχυνσης και διαφάνειας υλοποίησης στρατηγικών επενδύσεων της Enterprise Greece. «Θα αναπτύξουμε το κέντρο έρευνας και καινοτομίας σε συνεργασία με ελληνικά πανεπιστήμια και θα στελεχωθεί, κατά βάση, από Ελληνες του εξωτερικού», εξηγεί ο κ. Λιάπης.

Μέχρι να εγκριθεί η αίτηση, η Lion, που διαθέτει πατέντες στις ΗΠΑ και προσεχώς θα αποκτήσει και στην Ευρώπη, φιλοδοξεί να ξεκινήσει τη δραστηριότητά της στη χώρα μας την επόμενη χρονιά. Ετσι, αρχικά θα φιλοξενηθεί σε μισθωμένο κτίριο στην Κόρινθο και αφότου λάβει το πράσινο φως από την Enterprise Greece, η εταιρεία θα αναπτύξει ένα νέο κτίριο κοντά στον Ισθμό της Κορίνθου που θα αποτελέσει την έδρα της.

Παράλληλα δρομολογεί την άντληση κεφαλαίων έως 8 εκατ. ευρώ μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, ενώ σε δεύτερο στάδιο εξετάζει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Σημειώνεται ότι στο Δ.Σ. της ελληνικής εταιρείας συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο πρύτανης του Imperial College Νίγκελ Μπράντον και η τέως επικεφαλής της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Αθηνά Χατζηπέτρου.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog