Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κορωνοϊός: Πού θα επιστρέψει η μάσκα -Συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τον covid

- Advertisement -
  • Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τον κορωνοϊό του υπουργείου Υγείας συνεδριάζει σήμερα, Πέμπτη (28/12/2023), καθώς καταγράφεται σημαντική αύξηση τόσο στα κρούσματα όσο και στις νοσηλείες λόγω covid-19.

Παράλληλα, η γρίπη έχει περάσει σε επιδημική φάση, ενώ αύξηση παρατηρείται και στα κρούσματα αναπνευστικού συγκυτιακού ιού-RSV. Στα παιδιατρικά νοσοκομεία, οι αναμονές στα επείγοντα περιστατικά είναι πολύωρες, ενώ γενικά το σύστημα έχει αρχίσει να πιέζεται.

Για το λόγο αυτό, η Επιτροπή έχει βάλει στο τραπέζι τη μερική επιστροφή της μάσκας, τουλάχιστον για τις μονάδες υγείας.

Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν πως δεν συζητείται προς το παρόν το ενδεχόμενο για υποχρεωτική χρήση της στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Σε κάθε περίπτωση, για την πρόληψη των ιώσεων γενικότερα συστείνεται η χρήση μάσκας σε χώρους με συγχρωτισμό, ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες.

Υπενθυμίζεται, επίσης η ανάγκη υγιεινής των χεριών και ο συχνός αερισμός των κλειστών χώρων. Όσοι δε, έχουν συμπτώματα όπως βήχα, πονόλαιμο και πυρετό θα πρέπει να αποφεύγουν τις επαφές με άλλους και κυρίως με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Η νέα υποπαραλλαγή JN.1 του κορονοϊού

Από τον Οκτώβριο κυκλοφορεί στη χώρα μας η νέα υποπαραλλαγή του κορονοϊού JN.1, με τα καταγεγραμμένα κρούσματα να είναι ήδη πάνω από 100. Στις ΗΠΑ, η JN.1 είναι πλέον η υποπαραλλαγή με τη μεγαλύτερη διάδοση.

Η συνεχιζόμενη αύξηση υποδηλώνει ότι η υποπαραλλαγή είναι είτε πιο μεταδοτική είτε καλύτερη στο να αποφεύγει τα ανοσοποιητικά συστήματα από άλλες υπομονάδες.

Συνοπτικά, το JN.1, κληρονομώντας την αντιγονική ποικιλομορφία του BA.2.86 και μαζί με την απόκτηση του L455S, πέτυχε γρήγορα εκτεταμένη αντίσταση στα αντισώματα κατηγορίας 1, 2 και 3 της περιοχής δέσμευσης υποδοχέα, και έδειξε υψηλότερη ανοσολογική διαφυγή σε σύγκριση με το BA.2.86 και άλλα ανθεκτικά στελέχη όπως τα HV.1 και JD.1·1, σε βάρος της μειωμένης δέσμευσης του ανθρώπινου ACE2.

Τέτοια στελέχη θα μπορούσαν να επιβιώσουν και να μεταδοθούν, καθώς η αντιγονική τους διαφορά θα τους επέτρεπε να στοχεύσουν διάφορους πληθυσμούς σε σύγκριση με τα κυρίαρχα στελέχη και θα είχαν τη δυνατότητα να συσσωρεύουν γρήγορα μεταλλάξεις υψηλής ανοσοαποφυγής με κόστος τις ικανότητες δέσμευσης του ανθρώπινου ACE2.

Πάντως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει διατηρήσει την ταξινόμηση της JN.1 ως “υποπαραλλαγή ενδιαφέροντος” που σημαίνει χαμηλό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, τουλάχιστον μέχρι τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog