Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Δημιουργική Ελλάδα – Επιχορηγήσεις Σύγχρονου Πολιτισμού 2024

- Advertisement -
  • Τη Δράση «Δημιουργική Ελλάδα – Επιχορηγήσεις Σύγχρονου Πολιτισμού 2024» παρουσίασε σήμερα (13/12) το Υπουργείο Πολιτισμού στο αμφιθέατρο της Εθνικής Πινακοθήκης.

Το πρόγραμμα των επιχορηγήσεων που έχει στόχο την ενίσχυση και έμπρακτη στήριξη του σύγχρονου πολιτισμού προλόγισε η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και παρουσίασε ο αρμόδιος Υφυπουργός, Χρίστος Δήμας, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και η Γενική Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού Ελένη Δουνδουλάκη.

Η πρωτοβουλία «Δημιουργική Ελλάδα – Επιχορηγήσεις Σύγχρονου Πολιτισμού 2024», συνολικού προϋπολογισμού 8.036.000 ευρώ, ενισχύει Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού ή Δημοσίου Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με πολιτιστικούς ή/και κοινωφελείς σκοπούς, για υποβολή αιτημάτων επιχορήγησης ή/και παροχής αιγίδας για πολιτιστικές δράσεις ή προγράμματα που θα πραγματοποιηθούν ή θα ξεκινήσει η υλοποίησή τους το 2024.

Απαραίτητη προϋπόθεση, να είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων.

Μέχρι σήμερα το Μητρώο αριθμεί 3.793 εγγεγραμμένους φορείς. Σημειώνεται πως εντός του 2023, συνολικά 1.042 φορείς υπέβαλαν αίτηση για χρηματοδότηση, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 745.

Για το πρόγραμμα επιχορηγήσεων του 2024, οι φορείς θα μπορούν να υποβάλλον αίτηση από τις 20 Δεκεμβρίου 2023 έως τις 22 Ιανουαρίου 2024 με τη δυνατότητα υποβολής στο πρόγραμμα ενός αιτήματος ανά φορέα.

Όπως τονίστηκε στη σημερινή συνέντευξη τύπου, για πρώτη φορά η Δράση απέκτησε: όνομα, λογότυπο, όπως και νέα, σύγχρονη πύλη εισόδου με τίτλο «Πύλη Πολιτιστικών Φορέων», μέσω της ιστοσελίδας https://portal.culture.gov.gr/.

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, δήλωσε πως «φέτος έγινε συστηματική προσπάθεια η διαδικασία των επιχορηγήσεων να λάβει τη μορφή ενός συγκροτημένου προγράμματος, συγκεκριμένου, ήπια ανταγωνιστικού, με κριτήρια όχι πάρα πολύ αυστηρά».

«Το Υπουργείο Πολιτισμού διαχρονικά υποστηρίζει και ενισχύει τη δραστηριότητα των πολιτιστικών φορέων, πέρα από τους εποπτευόμενους φορείς. Κατά κύριο λόγο, υποστηρίζει νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου είτε με τη μορφή συλλόγων, είτε με τη μορφή ΑΜΚΕ. Το πλαίσιο έχει τεθεί με τον νόμο 2557/1997, ο οποίος έδωσε τη δυνατότητα στο Υπουργείο Πολιτισμού να επιχορηγούνται νομικά πρόσωπα Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου, με κοινωφελείς ή πολιτιστικούς σκοπούς. Το 2010 δημιουργήσαμε το Μητρώο Πολιτιστικών Δράσεων, στο πλαίσιο της προσπάθειας να υπάρξει προγραμματισμός και διαφάνεια στη διαδικασία των επιχορηγήσεων. Οι πολιτιστικοί φορείς, που επιχορηγούνται, και οι όποιες επιχορηγήσεις είναι το αποτέλεσμα των συγκεκριμένων προκηρύξεων του Υπουργείου Πολιτισμού. Για κάθε πρόσκληση συγκροτούνται με απόφαση του Υφυπουργού γνωμοδοτικές επιτροπές ειδικών. Οι επιτροπές αυτές καταλήγουν σε συμπεράσματα και κατά 99% οι γνωμοδοτήσεις τους γίνονται αποδεκτές, ώστε να προχωρήσουν οι επιχορηγήσεις. Με τον τρόπο αυτό υπάρχει διαφάνεια, γίνεται αξιολόγηση και, επειδή υπάρχει αυτή η ανταγωνιστικότητα, όλοι γνωρίζουν ότι πρέπει να υποβάλουν όσο το δυνατόν συγκροτημένη πρόταση. Από το 2024, οι μεμονωμένες επιχορηγήσεις συγκροτούν τη “Δημιουργική Ελλάδα”» σημείωσε.

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού, Χρίστος Δήμας, τόνισε πως «το Υπουργείο Πολιτισμού, μέσω του προγράμματος “Δημιουργική Ελλάδα – Επιχορηγήσεις Σύγχρονου Πολιτισμού 2024” στηρίζει έμπρακτα το σύγχρονο πολιτισμό σε όλη τη χώρα.

Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε και να αναδείξουμε αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις σε όλους τους τομείς αλλά και να συμβάλουμε στην ανανέωση του ενδιαφέροντος των πολιτών για τις σύγχρονες καλλιτεχνικές δημιουργίες».

Ο κ. Δήμας διευκρίνισε πως δεν αλλάζει η διαδικασία και οι λειτουργικές πρακτικές των γνωμοδοτικών επιτροπών των επιχορηγήσεων. Ωστόσο από φέτος οι φορείς που θα υποβάλλουν αιτήματα για επιχορηγήσεις που θα ξεπερνούν τα 20.000 ευρώ θα πρέπει να συνοδεύουν την πρότασή τους από λογιστική έκθεση η οποία θα τεκμηριώνει το ποσό για την υλοποίηση της πρότασης.

Η Γ.Γ. Σύγχρονου Πολιτισμού Ελένη Δουνδουλάκη, αρμόδια για την εύρυθμη λειτουργία των Διευθύνσεων που σηκώνουν το φορτίο της υλοποίησης του προγράμματος των επιχορηγήσεων, τόνισε πως «η εικόνα μιας καλής κι εξυπηρετικής δημόσιας υπηρεσίας δεν είναι αυτονόητη χωρίς την προσωπική συμβολή των ανθρώπων που τη στελεχώνουν». «Θα ήθελα να διαβεβαιώσω πως τίποτα δεν γίνεται διεκπεραιωτικά.

Γιατί τα στελέχη των υπηρεσιών του Σύγχρονου Πολιτισμού του Υπουργείου, γνωρίζουν καλά ότι με τη δουλειά τους συμβάλλουν στη στήριξη της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας και στην ανάπτυξη του πολιτιστικού αποθέματος της χώρας μας» πρόσθεσε.

Αξίζει να σημειωθεί, πως στην εκδήλωση, εκτός από τον σχεδιασμό για το έτος 2024, πραγματοποιήθηκε ο απολογισμός του έτους 2023.

Στη συνέχεια ακολούθησε η διαδικτυακή παρουσίαση των νέων προσκλήσεων της «Δημιουργικής Ελλάδος» για τις Επιχορηγήσεις Σύγχρονου Πολιτισμού από τους/τις επικεφαλής των Διευθύνσεων του Σύγχρονου Πολιτισμού προς τους ενδιαφερόμενους φορείς.

Την παρουσίαση παρακολούθησαν διαδικτυακά περισσότεροι από 500 πολιτιστικοί φορείς από όλη την Ελλάδα.

Οι έντεκα προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος της «Δημιουργικής Ελλάδας» είναι οι εξής: «Πολιτιστικές Δράσεις και Προγράμματα για την προώθηση της καθολικής προσβασιμότητας των Ατόμων με Αναπηρία στον Πολιτισμό», «Πολιτιστικές Δράσεις και Προγράμματα για Παιδιά και Εφήβους (έως 18 ετών)», «Βιβλίο, Γράμματα και Φιλαναγνωσία», «Δράσεις Εικαστικών Τεχνών, Αρχιτεκτονικής, Φωτογραφίας και Design», «Δράσεις Μουσείων, Πινακοθηκών και Συλλογών», «Πολυθεματικά Φεστιβάλ/Δράσεις», «Ψηφιακές δράσεις πολιτισμού», «Επαγγελματικά Σχήματα Θεάτρου με σκοπό την υλοποίηση Θεατρικών Παραγωγών, Φεστιβάλ, Περιοδειών, Εκδηλώσεων Θεάτρου», «Κινηματογραφικές και Οπτικοακουστικές Δράσεις και Κινηματογραφικά Φεστιβάλ», «Μουσικές Παραστάσεις, Φιλαρμονικές, Φεστιβάλ Μουσικής, Περιοδείες, και Εκδηλώσεις Μουσικής», «Ομάδες Κλασικού και Σύγχρονου Χορού, με σκοπό την υλοποίηση Παραγωγών, Φεστιβάλ, Περιοδειών, Εκδηλώσεων Κλασικού και Σύγχρονου Χορού».

Ανάμεσα στα κριτήρια αξιολόγησης είναι η συνοχή της πρότασης με τη θεματική της πρόσκλησης, το περιεχόμενό της και η καλλιτεχνική της αρτιότητα, η επαρκής ανάπτυξη της πρότασης, ο τεκμηριωμένος σχεδιασμός και ο ρεαλιστικός χρονικός προγραμματισμός της, ο ρεαλιστικός προϋπολογισμός και η επαρκής τεκμηρίωση των οικονομικών στοιχείων, η συνεργασία με επαγγελματίες του χώρου κατά τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της πρότασης, η πολιτιστική και καλλιτεχνική δραστηριότητα του φορέα/ομάδας στο πεδίο του σύγχρονου πολιτισμού καθώς και η εξασφάλιση και τυχόν άλλων πηγών χρηματοδότησης.

Σημειώνεται ότι η παρούσα πρόσκληση δεν αφορά την κάλυψη λειτουργικών δαπανών και κτηριακών υποδομών, προτάσεις που δεν άπτονται του αντικειμένου του σύγχρονου πολιτισμού, όπως επίσης και προτάσεις οι οποίες έχουν ήδη παρουσιαστεί σε κοινό από τον φορέα.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog