- Ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κανονισμού σχετικά με «την πρόληψη διάδοσης τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο».
Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε με βελτιωτικές αλλαγές, στις οποίες προχώρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης.
Το σημείο αιχμής και έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης
Υπέρ της αρχής του τάχθηκαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και Νίκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δήλωσε «παρών», ενώ το καταψήφισαν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες και Πλεύση Ελευθερίας.
Σημειώνεται ότι κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου σημείο αιχμής και έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ήταν η έννοια του τρομοκρατικού περιεχομένου, με την πρώτη να υποστηρίζει ότι είναι απολύτως προσδιορισμένη και τη δεύτερη να ζητά τον πλήρη ορισμό της.
Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση της ειδικής αγορήτριας του ΚΚΕ Μαρίας Κομνηνάκα, όπου τόνισε ότι το νομοσχέδιο οδηγεί «στον πλήρη περιορισμό των συνταγματικών δικαιωμάτων του λόγου, της έκφρασης και της πολυφωνίας».
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο
Υπενθυμίζεται πως, όπως αναφέρε το υπουργείο Δικαιοσύνης, «με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, διασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία της ψηφιακής αγοράς σε μια ανοικτή και δημοκρατική κοινωνία, αντιμετωπίζοντας την κατάχρηση από τους τρομοκράτες των δυνατοτήτων που τους παρέχει το διαδίκτυο για τρομοκρατικούς σκοπούς (διάδοση μηνυμάτων, εκφοβισμός, στρατολόγηση και διευκόλυνση διεξαγωγής τρομοκρατικών επιθέσεων) και συμβάλλοντας στην επίτευξη της δημόσιας ασφάλειας σε ολόκληρη την Ένωση».
Ο Κανονισμός (ΕΕ) 2021/784 συμπληρώνει προγενέστερα ενωσιακά νομοθετικά και μη νομοθετικά μέτρα, που αφορούν στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και ειδικότερα του τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο, όπως η Οδηγία 2000/31, η Οδηγία 2017/541 και η Σύσταση 2018/334 της Επιτροπής.